ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Androulakis, PASOK, KINAL
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Νίκος Ανδρουλάκης: Η ευημερία χρειάζεται οπωσδήποτε ισχυρούς θεσμούς

Παρότι εμφανίζεται με θετική διάθεση για τη πρόθεση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, επισημαίνει ωστόσο σε άρθρο του, ότι τρία τουλάχιστον σημεία παραμένουν προβληματικά και απαιτείται να διορθωθούν.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, δηλώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», ότι το νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση για την ΕΥΠ και έχει τεθεί σε διαβούλευση, αποτελεί «τη θεσμική νίκη του κόμματός μας, καθώς θέτει αυστηρές προϋποθέσεις και την ανάγκη πρότερης έγκρισης του Προέδρου της Βουλής για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει. Παρότι ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίζεται με θετική διάθεση για τη πρόθεση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, επισημαίνει ωστόσο, ότι τρία τουλάχιστον σημεία παραμένουν προβληματικά και απαιτείται να διορθωθούν. Όπως τονίζει, «αυτό που συνεχίζει να εξοργίζει, είναι η εμμονή της (σ.σ. κυβέρνησης) στη συσκότιση των πεπραγμένων της, η έλλειψη κάθε διάθεσης λογοδοσίας, για μια υπόθεση που πλήττει βάναυσα το κύρος των θεσμών μας και δυσφημεί τη χώρα διεθνώς».

Όπως συγκεκριμένα παρατηρεί, «το χρονικό διάστημα των τριών ετών που τίθεται, καθώς και η γνωστοποίηση μόνο του γεγονότος και της διάρκειας της παρακολούθησης, και όχι των λόγων που την προκάλεσαν, αποτελούν οπισθοχώρηση σε σχέση με το νομικό πλαίσιο που κατήργησε τον Μάρτιο του 2021. Εξάλλου, η ΑΔΑΕ που θα έπρεπε να είναι αυτή που αποφασίζει για τη γνωστοποίηση της παρακολούθησης, παραγκωνίζεται από ένα συλλογικό όργανο, στο οποίο την πλειοψηφία θα έχουν, αυτός που πρότεινε (διοικητής ΕΥΠ) και αυτός που διέταξε την παρακολούθηση (εισαγγελέας ΕΥΠ) με άλλα λόγια οι ελεγχόμενοι που γίνονται και ελεγκτές. Ακόμα και η έννοια της εθνικής ασφάλειας, διευρύνεται τόσο ώστε να καλύπτει έως και τα ζητήματα δημόσιας υγείας. Ο στόχος προφανής: Η επικύρωση της παρακολούθησης χιλιάδων πολιτών».

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μία ακόμα έκφανση της αντιθεσμικής λειτουργίας και άρνησης λογοδοσίας της κυβέρνησης, είναι το γεγονός πως η ΑΔΑΕ, η κατεξοχήν αρμόδια σύμφωνα και με το Σύνταγμα, δεν κλήθηκε να πει τη γνώμη της για το προτεινόμενο νομοσχέδιο. «Συνιστά μια ακόμα συνταγματική απρέπεια ενός συστήματος εξουσίας που δεν θέλει θεσμικά αντίβαρα στην ανεξέλεγκτη δράση του», αναφέρει. Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης τον κατηγορεί πώς από τη αρχή της θητείας του ως πρωθυπουργός «σιωπηρά, έδειξε ότι είχε άλλες προτεραιότητες, που μόνο φιλελεύθερες δεν μπορείς να τις χαρακτηρίσεις.

Έθεσε την ΕΥΠ υπό τον απόλυτο έλεγχο του, αλλάζοντας μάλιστα το θεσμικό πλαίσιο για να διορίσει διοικητή τον εκλεκτό του, που μπορεί να μην είχε τα τυπικά προσόντα, αλλά είχε το πλεονέκτημα της στενής σχέσης με τον γενικό γραμματέα του Γραφείου του και ανιψιό του». Αποδίδει την κυβερνητική πρωτοβουλία στο φόβο της καταδίκης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τήρησε εξαρχής θεσμική στάση για τη διαλεύκανση του ζητήματος, προτείνει ένα πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων, απολύτως απαραίτητων ώστε να αποκατασταθεί η θεσμική ομαλότητα, με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Ε.Υ.Π. και την ενίσχυση του ρόλου της Α.Δ.Α.Ε. ως ανεξάρτητης αρχής.

Οι προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αφορούν:

  • την κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους για λόγους εθνικής ασφαλείας και μάλιστα αναδρομικά
  • την πλήρη αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου στην σχετική εισαγγελική διάταξη ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά της
  • την αποκοπή της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο
  • η τελική απόφαση για την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας, να λαμβάνεται από τριμελές δικαστικό συμβούλιο εφετών και να γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία αμέσως στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ώστε ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός

Απέναντι στην επικίνδυνη τοξικότητα που επενδύουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντάμε με ένα προοδευτικό πλαίσιο υπεύθυνων προτάσεων για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και της ενίσχυσης των θεσμών. Η παράταξή μας εξάλλου δημιούργησε τις Ανεξάρτητες Αρχές, μηχανισμούς λογοδοσίας και διαφάνειας στο κράτος, όπως είναι η 'Διαύγεια'», σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης στο άρθρο του. Όπως δε, παρατηρεί, σε χώρες με αδύναμους θεσμούς, η διολίσθηση σε φαινόμενα διαφθοράς και μηχανισμούς συναλλαγής ανάμεσα στην πολιτική και την οικονομική εξουσία, είναι σύνηθες φαινόμενο.

«Κάποιοι αυταπατώνται ότι ένα τέτοιο συγκεντρωτικό μοντέλο μπορεί να είναι τουλάχιστον οικονομικά αποτελεσματικό. Ο μόνος όμως τρόπος για να υπάρχει ευημερία και οικονομική ανάπτυξη στη χώρα, είναι να αποκτήσουμε ισχυρή θεσμική συγκρότηση. Μόνο μια θεσμική ευρωπαϊκή κανονικότητα μπορεί να φέρει καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες και περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους», καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Στηρίζει τους πολίτες του Ιράν και ζητά διεθνείς πρωτοβουλίες

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε τη στήριξή του στους πολίτες του Ιράν που διαμαρτύρονται κατά του καθεστώτος. Καταδίκασε την καταστολή και τη λογοκρισία και ζήτησε από την Ελλάδα να κινηθεί στον ΟΗΕ για έκτακτη συνεδρίαση, ενώ κάλεσε και την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει πιο αυστηρά μέτρα.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ εγγυάται πολιτική αλλαγή και σταθερότητα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Καστοριά κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη της υπαίθρου και έλλειψη σχεδίου, ενώ τόνισε πως το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ απαιτεί δικαιοσύνη και ο πρωθυπουργός ευθύνεται για τα προβλήματα στην πράσινη μετάβαση.
Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Σκάνδαλο η ενεργειακή μετάβαση και η κατανομή από τη ΝΔ

Στη Δυτική Μακεδονία, στην αρχή της περιοδείας του, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε ότι η ΔΕΗ δεν του επέτρεψε να επισκεφθεί την «Πτολεμαΐδα V», μιλώντας για προσχηματικές δικαιολογίες.
Νίκος Ανδρουλάκης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία από Παρασκευή έως Δευτέρα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα, με συναντήσεις σε Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Καστοριά, συνομιλώντας με εργαζομένους, επιχειρηματίες και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η ΔΕΗ απαγόρευσε στον Ανδρουλάκη επίσκεψη στη μονάδα «Πτολεμαΐδα V»

Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ότι η ΔΕΗ αρνήθηκε επίσκεψη του Ν. Ανδρουλάκη στη μονάδα «Πτολεμαΐδα V» και επαφή με εργαζόμενους, επικαλούμενη «επιχειρησιακούς λόγους». Το κόμμα μιλά για προσχήματα και προσπάθεια αποφυγής λογοδοσίας.