ΓΔ: 2589.56 -1.05% Τζίρος: 16.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:47:37
Mitsotakis-Asfaleia
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Κ. Μητσοτάκης: Θα διοχετευτούν 8,2 δισ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών συνιστά κύρια δύναμη για την εθνική ευημερία, σε μια περίοδο που είναι εξαιρετικά περίπλοκη και σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Κύρια δύναμη για την εθνική ευημερία αποτελεί σύμφωνα με την κυβέρνηση η ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που ανέφερε ότι είναι και εργαλείο για την άμβλυνση των ανισοτήτων, την ενίσχυση της εξωστρέφειας, και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε γωνιάς της Ελλάδας.

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε γραπτό χαιρετισμό του στο Olympia Forum ΙΙΙ, επισημαίνοντας ότι «διοχετεύουμε, μέσω δράσεων που πολλαπλασιάζονται διαρκώς, σημαντικό μέρος των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων ύψους 8,2 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ στις περιφέρειες, εμπιστευόμενοι, ταυτόχρονα, την ικανότητά τους να τους εκμεταλλευθούν γόνιμα».

Στο φόρουμ που διοργανώνεται για δεύτερη ημέρα από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ του Πύργου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία, ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «σε μια εξαιρετικά περίπλοκη και δύσκολη διεθνή συγκυρία μάλιστα, όπου η αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων και η προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών επιβάλλεται να συμβαδίσουν με την επίτευξη βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης, η συμβολή της περιφερειακής ανάπτυξης είναι καίρια».

Αναφερόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Olympia Forum ΙΙΙ, είπε ότι «καλωσορίζω την έναρξη του 3ου Φόρουμ Olympia, που μετατρέπεται με τον χρόνο, σε σημείο συνάντησης και σε εργαστήρι προβληματισμού για τα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης» και συνέχισε: «Ενώνοντας την εμπειρία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και το μεράκι της εφημερίδας Πατρίς, των δύο διοργανωτών, και φέτος προσδοκώ ότι οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου θα ανανεώσουν τον διάλογο γύρω από την τοπική διάσταση της ανάπτυξης».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η αντιπροσωπευτικότητα, αφενός των ομιλητών, που εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες, την κεντρική πολιτική σκηνή και την επιχειρηματικότητα, εξασφαλίζει την πολυφωνία και η πληρότητα, αφετέρου, των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Πρωθυπουργού:

Για την κυβέρνηση, η ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών συνιστά κύρια δύναμη για την εθνική ευημερία. Αλλά και εργαλείο για την άμβλυνση των ανισοτήτων, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε γωνιάς της Ελλάδας. Διοχετεύουμε συνεπώς, μέσω δράσεων που πολλαπλασιάζονται διαρκώς, σημαντικό μέρος των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων ύψους 8,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στις περιφέρειες.

Εμπιστευόμενοι, ταυτόχρονα, την ικανότητά τους να τους εκμεταλλευθούν γόνιμα. Σε μια εξαιρετικά περίπλοκη και δύσκολη διεθνή συγκυρία μάλιστα, όπου η αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων και η προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών επιβάλλεται να συμβαδίσουν με την επίτευξη βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης, η συμβολή της περιφερειακής ανάπτυξης είναι καίρια.

Η αντιπροσωπευτικότητα, αφενός των ομιλητών, που εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες, την κεντρική πολιτική σκηνή και την επιχειρηματικότητα, εξασφαλίζει την πολυφωνία. Η πληρότητα, αφετέρου, των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι νησιώτες νιώθουν ασφάλεια, μήνυμα κατά των διακινητών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Αγαθονήσι διαβεβαίωσε πως οι νησιώτες είναι ασφαλείς χάρη στις ένοπλες δυνάμεις και έστειλε μήνυμα κατά της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών, επισκέπτοντας το νέο αρχαιολογικό μουσείο.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ο Μητσοτάκης πολεμά αλλά και υπηρετεί τον λαϊκισμό

Ο Κώστας Τσουκαλάς άσκησε κριτική για ασυνέπεια στην κυβέρνηση σχετικά με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για μείωση καυσίμων, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει ουσιαστικό όφελος για τους καταναλωτές, σε αντίθεση με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η UNESCO εντάσσει τον Όλυμπο στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς

Ο Όλυμπος εντάσσεται σήμερα στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που αποτελεί εθνική διάκριση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει τη σημασία της προστασίας του για όλη την ανθρωπότητα και ευχαριστεί τα αρμόδια υπουργεία.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκπτωση συνολικά 15 λεπτών στο diesel τον Αύγουστο ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει τη σημασία του έργου Ε65, που παραδόθηκε στους πολίτες, και τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρουσιάζει το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ύψους 23 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μιλήσατε λίγο για το Σύνταγμα για να κρύψετε επιχειρήματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι αποφεύγει τη συζήτηση για το Σύνταγμα και τον κατηγόρησε για φτωχά επιχειρήματα, ενώ τόνισε πως η ΝΔ διεκδικεί καθαρή εντολή για τις συνταγματικές αλλαγές.