ΓΔ: 1435.81 0.86% Τζίρος: 61.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Κονδύλια από την Ευρώπη για τις λιγνιτικές περιοχές ζητά η Ελλάδα

Να σταθεί στο πλευρό των περιοχών που πρόκειται να πληγούν οικονομικά από τη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Κωστής Χατζηδάκης.

Μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις περιοχές που επηρεάζονται από την κατάργηση της λιγνιτικής παραγωγής ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρέμβασή του σήμερα στο Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Η χώρα μας θα πετύχει απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2023, καθώς μόνο μία λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ θα μείνει ανοιχτή έως το 2028 και γι' αυτό το λόγο η Ελλάδα πρέπει να ανταμειφθεί από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ», τόνισε συγκεκριμένα ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αποφασισμένη να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal), που πρόσφατα παρουσίασε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι:

1. H πλήρης απολιγνιτοποίηση της χώρας ουσιαστικά μέχρι το 2023 (πολύ νωρίτερα από τον τεθέντα ευρωπαϊκό στόχο), με δεδομένη τη διασφάλιση πως θα είναι μία δίκαιη μετάβαση για τις περιοχές που επηρεάζονται. Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στις περιοχές που παράγουν λιγνίτη με μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από το Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης της ΕΕ, με δεδομένο ότι αυτές οι περιοχές προσαρμόζονται γρηγορότερα στο στόχο της μετάβασης στη μετά άνθρακα εποχή.

2. Η έμφαση στην κάλυψη φυσικών καταστροφών. Με δεδομένες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε όλη την Ευρώπη αλλά ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι ανάγκη η Πράσινη Συμφωνία να αποτυπώνει εντονότερα πολιτικές πρόληψης και κυρίως αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και μέσω του Κοινοτικού προϋπολογισμού.

3. Η προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της διεθνούς πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η χώρα μας με στόχο την ανάδειξη αποτελεσματικών λύσεων για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα ζήτημα που επηρεάζει καθοριστικά την Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Haris Doukas PASOK-KINAL-Dimos Athinaion
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούκας: Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι δέσμευση στους φιλάθλους του

Το ΥΠΕΝ ενέταξε την κατασκευή του γηπέδου στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, για την προγραμματική περίοδο 2021-2025, απόφαση η οποία εξασφαλίζει χρηματοδότηση ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογραφή δήλωσης προθέσεων συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας στον θαλάσσιο τομέα

Οι δύο χώρες συνεργάζονται για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του τομέα της θαλάσσιας οικονομίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ).
Chistos Staikouras
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος της κυβέρνησης η ανάπτυξη της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τρία σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα και στην Περιφέρεια βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και υλοποίησης 37 ακόμη έργα με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα υπάρχουν διατάξεις με μέτρα στήριξης που αφορούν και τη Θεσσαλία, όπως η ενίσχυση των επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με απώλειες από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Σκυλακάκης: Το πράσινο τιμολόγιο θα δείχνει τον φθηνότερο προμηθευτή

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα τιμολόγιο όσο πιο κοντά γίνεται στο φθηνότερο, αλλά στο οποίο ο καταναλωτής να γνωρίζει από την αρχή ποια θα είναι η τιμή τον επόμενο μήνα».