Το ερώτημα αν υπήρξε χρηματοδότηση στην Ελλάδα μέσω εταιρειών για να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας θέτει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αναφέροντας σε ανακοίνωσή του πως «λίγες μέρες μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για παρεμβάσεις της Ρωσίας εντός της Ευρώπης, έρχεται η αποκάλυψη από τις ΗΠΑ για χρηματοδοτήσεις ξένων κομμάτων σε τουλάχιστον 20 χώρες, από τον Πούτιν».
Το κυβερνών κόμμα σημειώνει πως «αυτό που ξέρουμε ήδη για την Ελλάδα, είναι ότι η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ προχώρησε τον Απρίλιο σε δίωξη του Ρώσου επιχειρηματία Malofeyev, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκατ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα», και καταλήγει: «Με μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, περιμένουμε τα νέα στοιχεία για το αν χρηματοδοτήθηκαν από τον Πούτιν και ελληνικά κόμματα, καθώς και ποια ήταν αυτά».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εντόπισαν πως η Ρωσία έχει διοχετεύσει από το 2014 τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια κρυφά σε ξένα πολιτικά κόμματα και υποψηφίους σε περισσότερες από 20 χώρες σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει υπέρ της πολιτικές εξελίξεις, ενώ η χρηματοδότηση αυτή έχει αυξηθεί μετά το 2014.
Υποστηρίζει πως η Ρωσία σχεδίαζε να δαπανήσει επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ως μέρος της κρυφής εκστρατείας της για την αποδυνάμωση των δημοκρατικών συστημάτων και την προώθηση παγκόσμιων πολιτικών δυνάμεων που θεωρούνται ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα του Κρεμλίνου.
Τα στοιχεία προέρχονται από έκθεση την οποία ζήτησε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν το καλοκαίρι. Σύμφωνα με Αμερικανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει ορισμένα από τα ευρήματα της έκθεσης σε μια προσπάθεια να «μετρήσει» την ικανότητα της Ρωσίας να επηρεάζει τα πολιτικά συστήματα σε χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική και αλλού.
Ανάμεσα στις χώρες όπου εντοπίστηκαν ρωσικές δραστηριότητες ήταν η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Μαδαγασκάρη και, ενδεχομένως, ο Ισημερινός, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται η Washington Post. Συγκεκριμένα στην Αλβανία, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ρωσία είχε ξοδέψει στις εκλογές του 2017 περίπου 500.000 δολάρια για να στηρίξει το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα. Επιπλέον, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ρωσία χρηματοδότησε κόμματα ή υποψηφίους στη Βοσνία, το Μαυροβούνιο και τη Μαδαγασκάρη.
Υπάρχουν επίσης αναφορές για μια ασιατική χώρα, την οποία ωστόσο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κατονομάσουν. Σε αυτή την ασιατική χώρα, αναφέρουν, ο Ρώσος πρεσβευτής έδωσε εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά σε έναν υποψήφιο για την προεδρία. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, δυνάμεις που συνδέονται με το Κρεμλίνο έχουν χρησιμοποιήσει επίσης εταιρείες κέλυφος, δεξαμενές σκέψης και άλλα μέσα για να επηρεάσουν τα πολιτικά γεγονότα, μερικές φορές προς όφελος των ακροδεξιών ομάδων.
Να σημειωθεί ότι η έκθεση δεν αφορούσε τις ρωσικές δραστηριότητες εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου εκτιμήσεις από τις μυστικές υπηρεσίες και τη δικομματική έρευνα της Γερουσίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2016 για να βοηθήσει τον τότε υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.