ΓΔ: 2229.19 1.10% Τζίρος: 224.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης για Power Pass: Σχεδόν 2 εκ. δικαιούχοι εισπράττουν έως και 600 ευρώ

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή η ενίσχυση σε συνδυασμό με άλλες εκπτώσεις και επιδοτήσεις, που επίσης ισχύουν, μετριάζει το βάρος των ανατιμήσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με αφορμή την ενεργοποίηση από σήμερα των αποζημιώσεων του Power Pass στους καταναλωτές για μέρος των αυξήσεων στο ρεύμα από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε με δήλωσή του: «Θα είμαστε δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, μέχρι να περάσει και αυτή η τρικυμία. Μέχρι να βγούμε ξανά νικητές. Όλοι μαζί!» 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αποκαθίσταται έτσι μια αδικία, υπογραμμίζοντας ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες, διεκπεραιώθηκαν 3 εκατομμύρια αιτήσεις, σχεδόν 2 εκατομμύρια δικαιούχοι εισπράττουν, ήδη, ποσά από 18 έως και 600 ευρώ, και συνολικά πιστώνονται 260 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς πολιτών, ενώ όπως είπε, θα δοθούν άμεσα άλλα 40 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν και οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν τον Ιούνιο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή η ενίσχυση σε συνδυασμό με άλλες εκπτώσεις και επιδοτήσεις, που επίσης ισχύουν, μετριάζει το βάρος των ανατιμήσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια κρίση στην Ενέργεια.

Τόνισε επίσης ότι η οικονομική ενίσχυση γίνεται εφικτή χάρη στην ανάπτυξη που δίνει δημοσιονομικό χώρο, σημείωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου εξαπλασιαστήκαν από πέρσι, και τόνισε:

«Είμαστε σε πόλεμο. Και αυτό είναι το κόστος της εθνικής μας άμυνας απέναντι σε μία παγκόσμια πρόκληση, που ζητά ευρωπαϊκή απάντηση. Απάντηση, που η χώρα μας θα διεκδικεί μέχρι να δοθεί. Στο μεταξύ, ωστόσο, η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να προστατεύει την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Όμως τα περιθώρια έχουν και όρια. Και όποιος υπόσχεται εύκολες λύσεις λέει, απλώς, εύκολα ψέματα».

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Από σήμερα, η Πολιτεία ενεργοποιεί ένα ακόμη όπλο στη μάχη κατά της ακρίβειας, που πολιορκεί όλες τις χώρες και όλα τα νοικοκυριά: η εφαρμογή Power Pass ξεκινά να αποζημιώνει αναδρομικά τους καταναλωτές για μέρος των αυξήσεων στο ρεύμα από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο. Αποκαθιστούμε, έτσι, μία αδικία.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, διεκπεραιώθηκαν 3 εκατομμύρια αιτήσεις. Και σχεδόν 2 εκατομμύρια δικαιούχοι εισπράττουν, ήδη, ποσά από 18 έως και 600 ευρώ. Κάτι που σε συνδυασμό με άλλες εκπτώσεις και επιδοτήσεις, που επίσης ισχύουν, μετριάζει το βάρος των ανατιμήσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια κρίση στην Ενέργεια. Συνολικά, 260 εκατομμύρια ευρώ πιστώνονται σε λογαριασμούς πολιτών, που ειδοποιούνται από την πλατφόρμα ή με μήνυμα στον υπολογιστή τους. Ενώ θα δοθούν άμεσα άλλα 40 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν και οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν τον Ιούνιο.

Πρόκειται για μία ακόμη δράση ανακούφισης. Που γίνεται δυνατή, όμως, χάρη στην ανάπτυξη η οποία μας προσφέρει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Αλλά και χάρη στην επιλογή μας τα οφέλη από αυτήν να επιστρέφουν στην κοινωνία. Γιατί ξέρω καλά την καθημερινή πίεση που ασκεί ο εισαγόμενος πληθωρισμός. Σε αυτόν υψώνουμε τώρα άλλο ένα ανάχωμα. Που προφανώς θα το ήθελα μεγαλύτερο. Αλλά που πρέπει να ζυγίζεται στο μέτρο της πραγματικότητας και των εθνικών μας αντοχών.

Η νέα στήριξη στο ρεύμα είναι επίσης στοχευμένη παρέμβαση. Συνοδεύει, άλλωστε, και την εξουδετέρωση στην πράξη της ρήτρας αναπροσαρμογής που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Αύγουστο. Θέλω να θυμίσω, όμως, ότι ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν 6πλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει μία τέτοια αύξηση. Μπορεί μόνο να την περιορίζει. Και αυτό κάνουμε με πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή, που καλύπτει το 60% των αυξήσεων που έχουν μεσολαβήσει.

Είμαστε σε πόλεμο. Και αυτό είναι το κόστος της εθνικής μας άμυνας απέναντι σε μία παγκόσμια πρόκληση, που ζητά ευρωπαϊκή απάντηση. Απάντηση, που η χώρα μας θα διεκδικεί μέχρι να δοθεί. Στο μεταξύ, ωστόσο, η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να προστατεύει την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Όμως τα περιθώρια έχουν και όρια. Και όποιος υπόσχεται εύκολες λύσεις λέει, απλώς, εύκολα ψέματα.

Δεν θα κρύψω ότι η παγκόσμια συγκυρία είναι δύσκολη. Και παντού, κάθε μέτρο μοιάζει μικρό μπροστά στις μεγάλες ανάγκες. Αλλά γνωρίζω καλά και τις ικανότητες που δείξαμε στις δοκιμασίες που ζήσαμε. Όπως και τη δύναμη της ενότητας και της σταθερότητας. Ένα, λοιπόν, μπορώ να υποσχεθώ: Ότι θα είμαστε δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, μέχρι να περάσει και αυτή η τρικυμία. Μέχρι να βγούμε ξανά νικητές. Όλοι μαζί!»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός των εκτροπών

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε άμεσες εκλογές και πολιτική αλλαγή, δεσμεύτηκε για έλεγχο δημόσιων δαπανών και τόνισε πως στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να βγει πρώτο κόμμα. Εξήγησε επίσης την πιλοτική πρόταση 4ήμερης εργασίας για μεγάλες εταιρίες.
Δάνειο και διαπραγμάτευση επιχειρηματιών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το πλαφόν στα καταναλωτικά δάνεια μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες δόσεις

Γιατί η σχεδιαζόμενη ρύθμιση της κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στα καταναλωτικά δάνεια μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις στις μηνιαίες δόσεις, περιορίζοντας τη διάρκεια αποπληρωμής και δυσκολεύοντας την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Κυριάκος Μητσοτάκης σύσκεψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στηρίζουμε την επαγγελματική εκπαίδευση έμπρακτα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε από την Τρίπολη ότι η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, προσφέροντας στους νέους ευκαιρίες απασχόλησης και καλές προοπτικές εργασίας με εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτραίτο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τραπεζικά κέρδη και έκτακτοι φόροι: Γκρεμίζοντας τo «τρίγωνο Μητσοτάκη»

Η ισχυρή κερδοφορία των τραπεζών επαναφέρει τη συζήτηση έκτακτων φόρων παραγνωρίζοντας το ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Το οικονομικό «τρίγωνο Μητσοτάκη» και οι κίνδυνοι από την ανατροπή του.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τις συμφωνίες Ελλάδας-Γαλλίας στο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της συμμαχίας τους και τη φιλική σχέση των δύο χωρών.
Άνδρας σε δημόσια ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταχιάος: Η κυβέρνηση δεσμεύεται για λύση στην ύδρευση Ηρακλείου

Ο Νίκος Ταχιάος διαβεβαίωσε στη Βουλή τη δέσμευση της κυβέρνησης για οριστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης Ηρακλείου και Κρήτης, με συγκεκριμένα έργα και νέο σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική κρίση και τη συνεργασία με τοπικούς φορείς.