Την έναρξη των εργασιών της 62ης Διεθνούς Συνόδου για Νέους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές που θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία κήρυξε Η ΑΕ, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον Λόφο της Πνύκας. Η Σύνοδος έχει θέμα «Το Ολυμπιακό Κίνημα και ο Ολυμπισμός στην ψηφιακή εποχή» με ειδικό θέμα: «Η προώθηση της σωματικής δραστηριότητας μέσω στρατηγικών ψηφιακής εμπλοκής και εικονικών αθλημάτων» και τις εργασίες θα παρακολουθήσουν 125 νέοι και νέες από 80 χώρες έως το κλείσιμο τους στις 23 Ιουνίου.
Στην Τελετή Έναρξης παρέστησαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος, οι δύο Αντιπρόεδροι της ΕΟΕ Στέλιος Αγγελούδης και Στέφανος Χανδακάς, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και πλήθος άλλων προσωπικοτήτων της ελληνικής αθλητικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος επισήμανε: «Πόσο όμορφα αισθάνομαι που επιστρέφω στο ξεχωριστό αυτό περιβάλλον, στην καθιερωμένη πλέον τελετή έναρξης της Συνόδου των Νέων Ολυμπιακών Πρεσβευτών, μετά από δύο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας που στέρησε τη ζωή εκατομμυρίων συνανθρώπων μας και άλλαξε τις ζωές μας και τις δράσεις της καθημερινότητας μας!
Και μπορεί η πανδημία αυτή να άλλαξε τις μέχρι πριν δύο χρόνια συνήθειες όλων μας, μπορεί να άλλαξε ακόμα και αυτή τη σειρά διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, μπορεί να διαφοροποίησε τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων ή ακόμα και να αλλοίωσε την ψυχική κατάσταση πολλών από εμάς, όμως εκείνο που δεν άλλαξε, είναι η επιθυμία του ανθρώπου να προχωράει μπροστά και να αναζητάει νέους ορίζοντες και νέες προοπτικές.
Αγαπητοί φίλοι, από φέτος η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, θα φιλοξενεί τις εκδηλώσεις της στις νέες, ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της, προσφέροντας μια ιδανική διαμονή στο παραδοσιακό μαγικό περιβάλλον της Αρχαίας Ολυμπίας. Με σύγχρονα λειτουργικά δωμάτια, ανακαινισμένους χώρους εστίασης και αίθουσες διδασκαλίας, νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και βασικές παρεμβάσεις σε υποδομές των εγκαταστάσεων, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία είναι πλέον έτοιμη να διοργανώσει τις διεθνείς δράσεις της και να υποδεχτεί φίλους από όλο τον κόσμο. Η αναβάθμιση αυτή της ΔΟΑ σε επίπεδο ανακαίνισης αλλά και καθιέρωσης μιας στενότερης σχέσης συνεργειών μεταξύ ΔΟΕ και ΔΟΑ αποτέλεσαν ένα προσωπικό μου όραμα, το οποίο ο Πρόεδρος Bach υιοθέτησε από την πρώτη κιόλας στιγμή χωρίς δεύτερη σκέψη.
Έτσι, η ΔΟΕ διέθεσε ένα σεβαστό ποσό για την ολοκλήρωση της ριζικής εσωτερικής ανάπλασης των χώρων της Ακαδημίας και νιώθω υποχρεωμένος να ευχαριστήσω και από αυτό το βήμα τον Πρόεδρο Bach για την προσωπική του συμβολή στο όλο αυτό έργο. Στη νέα εποχή που διέρχονται οι σχέσεις ΔΟΕ και ΔΟΑ, η εκπόνηση κοινών δράσεων και η εκτεταμένη επιμόρφωση μελών της ΔΟΕ και στελεχών του Ολυμπιακού Κινήματος στην Αρχαία Ολυμπία θα διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Δεν νοείται μέλος της στενότερης ή της ευρύτερης Ολυμπιακής Οικογένειας που να μην περάσει έστω λίγες μέρες στην Αρχαία Ολυμπία, εμβαπτιζόμενο στο Ολυμπιακό πνεύμα, στον τόπο από τον οποίο ξεκίνησαν όλα περισσότερα από 2.500 χρόνια πριν!»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος, μετέφερε το μήνυμα του Προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ:
«Ο Πιερ Ντε Κουμπερτέν, ο ιδρυτής της ΔΟΕ, είχε πει: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα προσκύνημα στο παρελθόν και μια πράξη πίστης στο μέλλον». Είναι ακριβώς αυτή η πίστη στο μέλλον που εξηγεί γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής της τελευταίας τεχνολογίας. Η δύναμη των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η οικουμενικότητα και η παγκόσμια απήχησή τους. Είναι συνεπώς η καταλληλότερη εκδήλωση για να παρουσιαστεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε παγκόσμια κλίμακα.
Για να πάρετε μια ιδέα αυτής της παγκόσμιας απήχησης και της εμβέλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, αναλογιστείτε τα εξής: Πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο 2020 από συμβατικές τηλεοράσεις και ψηφιακές πλατφόρμες. Μόνον η επίσημη κάλυψη από τις ψηφιακές πλατφόρμες των ραδιοτηλεοπτικών εταίρων δημιούργησε συνολικά 28 δισεκατομμύρια προβολές βίντεο - δηλαδή αύξηση 139% σε σύγκριση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες Ρίο 2016, υπογραμμίζοντας το μεταβαλλόμενο σκηνικό των μέσων ενημέρωσης και τον χαρακτηρισμό των Αγώνων του Τόκυο 2020 ως των πρώτων Αγώνων streaming και των Ολυμπιακών με τη μεγαλύτερη θέαση από ψηφιακές πλατφόρμες.
Όλα αυτά μας δείχνουν ότι υπάρχει μια ισχυρή τάση. Οι άνθρωποι σήμερα συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες με περισσότερους τρόπους από ποτέ. Και το κάνουν ψηφιακά. Επομένως, για εμάς στο Ολυμπιακό Κίνημα, η ψηφιακή εποχή δεν είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η ψηφιοποίηση είναι μια τεράστια ευκαιρία να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους μεταφέροντάς τους τις διαχρονικές Ολυμπιακές αξίες και τη μαγεία των Ολυμπιακών Αγώνων».
Την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Στέλιος Αγγελούδης: «H αποστολή μας δεν περιορίζεται μόνο στην προώθηση του αθλητισμού, αλλά περιλαμβάνει επίσης την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου για τη νέα γενιά. Επίσης, έχει να κάνει με την ενθάρρυνση αυτής της γενιάς -της οποίας ανήκετε- να ασκήσει τον αθλητισμό και να προωθήσει τις Ολυμπιακές αξίες, που είναι και αυτές της καθημερινής μας ζωής. Και αυτό στοχεύει να κάνει αυτή η 62η Συνεδρία με εσάς, που αντιπροσωπεύετε το μέλλον του αθλητισμού και του Κινήματος μας».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε απονομή της τιμητικής διάκρισης «Αθηνά», στην Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Κύπρου με τον πρόεδρο της Γεώργιο Χρυσοστόμου να παραλαμβάνει το βραβείο. Επίσης απονεμήθηκε το ειδικό βραβείο «Όττο Σίμιτσεκ», στη επανασυσταθείσα Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Σαουδικής Αραβίας. Τα μουσικά μέρη της εκδήλωσης ερμήνευσε η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του κυρίου Μιχάλη Παπαπέτρου και την συνοδεία του πιανίστα, Θάνου Μαργέτη.