ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: ΑΠΕ

Στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής φέρνουν τη ΛΑΡΚΟ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Mε επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής 45 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν τη σημασία της ΛΑΡΚΟ για την εθνική οικονομία και κάνουν λόγο για απαξίωσή της από τη σημερινή κυβέρνηση.

Kοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, καθώς και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα το παρόν και το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής 45 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν την τεράστια σημασία της ΛΑΡΚΟ για την εθνική οικονομία, καθώς «συνιστά τη μοναδική εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου στην ΕΕ και μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως, προσφέροντας περίπου 1.300 θέσεις απασχόλησης και αποτελώντας εφαλτήριο της οικονομικής δραστηριότητας στη Φθιώτιδα, στην Εύβοια, στη Βοιωτία, στην Κοζάνη, στην Καστοριά και σε άλλες περιοχές της χώρας». Όπως επισημαίνουν, «η δραστηριότητα της εταιρείας διασυνδέεται άρρηκτα με 10.000 ΑΦΜ, γεγονός το οποίο αναδεικνύει το σαφή αντίκτυπο της αναστολής λειτουργίας της στην ευρύτερη οικονομική πραγματικότητα των ως άνω Περιφερειακών Ενοτήτων».

Στην επιστολή τους οι βουλευτές αναφέρουν ότι «ο άμεσος κίνδυνος αναστολής λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ επέρχεται κατόπιν της συστηματικής απαξίωσής της από την κυβέρνηση της ΝΔ και μέσω της τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020 στο νόμο 4664/2020, οπότε και υλοποιήθηκαν μειώσεις στους μισθούς των εργαζόμενων έως και 40% και οι μονάδες παραγωγής της εταιρείας αφέθηκαν να υπολειτουργούν. Εν συνεχεία, η κυβέρνηση δρομολόγησε την απόλυση του συνόλου των εργαζόμενων και τον διωγμό τους από τον οικισμό της εταιρείας, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και του παραγωγικού χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ και παρά το γεγονός ότι οι τρέχουσες τιμές του νικελίου δίνουν την δυνατότητα συνέχισης της παραγωγής στην Ελλάδα». Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η διεθνής τιμή του νικελίου έχει εκτοξευτεί από τα περίπου 14.000 δολάρια/τόνο στα 82.000 και «ως εκ τούτου, προκύπτουν νέα δεδομένα όσον αφορά τους όρους εξυγίανσης της εταιρείας».

 «Η άνοδος της διεθνούς τιμής του νικελίου εισάγει νέα δεδομένα στη διαδικασία εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ και καθιστά έτι περαιτέρω παράλογη την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία, ενάντια ακόμη και στις προεκλογικές της εξαγγελίες, αποφάσισε να οδηγήσει στην ανεργία 1.300 εργαζόμενους και να μην μπορεί να εγγυηθεί ούτε τη διατήρηση του παραγωγικού χαρακτήρα της εταιρείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που διαχρονικά λαμβάνει για τη βιώσιμη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, θέτει εκ νέου το ζήτημα στη Βουλή και καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των εργαζομένων και του δημοσίου συμφέροντος», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναίκα σε εκδήλωση ΝΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρεγγέλα: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν νομοσχέδιο με κοινωνική συμφωνία

Η Μαρία Συρεγγέλα τόνισε στη Βουλή τη σημασία του μέτρου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ασκώντας κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επειδή καταψήφισαν νομοσχέδιο που προέκυψε με σύμφωνη γνώμη όλων των Κοινωνικών Εταίρων.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολομέλεια Βουλής: Εγκρίθηκαν τα πρωτόκολλα στρατιωτικής εκπαίδευσης Ελλάδας-Αιγύπτου

Η Βουλή ενέκρινε δύο πρωτόκολλα στρατιωτικής εκπαίδευσης Ελλάδας-Αιγύπτου. Υπέρ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, κατά ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση· «παρών» Ελληνική Λύση, Νίκη. Ο υφυπουργός τόνισε το στρατηγικό όφελος και την ασφάλεια δεδομένων.
Παύλος Πολάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολάκης στη Βουλή: Απαράδεκτη η αίτηση για άρση της ασυλίας μου

Ο Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε ως «πιο χυδαία και προκλητική» τη 13η πρόταση άρσης ασυλίας του στη Βουλή, τονίζοντας ότι διώκεται επειδή κατέθεσε ως μάρτυρας για το σκάνδαλο των 23 παράνομων προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Παύλος Πολάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Επιτροπή Δεοντολογίας εισηγείται άρση ασυλίας του Π. Πολάκη

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής εισηγείται την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη για δύο δικογραφίες που αφορούν ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και αθέμιτη επιρροή σε δικαστικούς λειτουργούς το 2024.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κατάθεση Μπατζελή στην εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ εκθέτει την κυβέρνηση

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει μετατραπεί σε «ιστορική αναδρομή» με ευθύνη της πλειοψηφίας, ώστε να κοπεί η συζήτηση για την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την περίοδο 2019 2025.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η κατάθεση Καρασμάνη διαφώτισε το σκάνδαλο αγροτικών ενισχύσεων

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Καρασμάνης στην Εξεταστική Επιτροπή ανέφερε ότι η «τεχνική λύση» για τους βοσκοτόπους ήταν μεταβατική και θα έπαυε με τα σχέδια βόσκησης, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν, οδηγώντας στη σημερινή κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ.