ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi, Akropoli, Politismos
Φωτο: Menelaos Myrillas/ SOOC

Κυρ. Μητσοτάκης: Οικοδομείται δυναμική για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο πρωθυπουργός μιλάει στην «Telegraph» με αφορμή την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης το «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο.

Στη «δυναμική που οικοδομείται», βήμα-βήμα, για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρεται με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αφορμή την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης το «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, η οποία ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρωθυπουργός τονίζει στην «Telegraph» ότι η συμφωνία με το Μουσείο της Ιταλίας θα μπορούσε να αποτελέσει έναν οδικό χάρτη για τη συμφωνία με τη Βρετανία.

«Η συζήτηση άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή» σημειώνει ο πρωθυπουργός για όσα ακολούθησαν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον στις 16 Νοεμβρίου. «Η δική μου αίσθηση είναι ότι όντως οικοδομείται μια δυναμική και ασφαλώς ο "ελέφαντας στο δωμάτιο" είναι η συζήτηση που θα πρέπει να κάνουμε με το Βρετανικό Μουσείο» υπογραμμίζει στις δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η επίσκεψη στην Downing Street και η δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα βοήθησε να δημιουργηθεί «ένα μεγάλο κύμα διεθνούς υποστήριξης» για αυτό το σκοπό, με δεδομένο ότι και η κοινή γνώμη στη Βρετανία υποστηρίζει το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών (με βάση και την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά την επίσκεψη του Νοεμβρίου).

«Πρόκειται για ένα σημαντικό θραύσμα, ένα τμήμα της ζωφόρου που αναπαριστά τους θεούς και το οποίο βρισκόταν στη Σικελία για περίπου δύο αιώνες», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπογραμμίζει ότι η επιστροφή του θραύσματος από την Ιταλία αποτελεί «σημαντικό βήμα» και τονίζει «δεν επιστρέφεται ως δάνειο αλλά ως κατάθεση για οκτώ χρόνια με την προοπτική να παραμείνει στη χώρα επ' αόριστον».

Λ. Μενδώνη: Μακροχρόνια κατάθεση (deposito) με προοπτική να παραμείνει σε μόνιμη βάση (sine die)

Όπως εξήγησε η υπουργός Πολτισμού, στις 5 Ιανουαρίου, ανακοινώνοντας τη συμφωνία, η ιδιαιτερότητα και η σημασία της περίπτωσης του θραύσματος Fagan, από τον λίθο VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, δεν έγκειται στην μακροχρόνια κατάθεση (deposito) προς έκθεση του θραύσματος στο Μουσείο Ακρόπολης, αλλά στην προοπτική να παραμείνει σε μόνιμη βάση (sine die) στο Μουσείο της Ακρόπολης, επανενωμένο για πάντα με τη ζωφόρο του Παρθενώνα.

«Η πρόθεση και η επιδίωξη της κυβέρνησης της Σικελίας να επαναπατριστεί οριστικά το απότμημα του Παλέρμο στην Αθήνα, επιβεβαιώνει τους μακρότατους δεσμούς πολιτιστικής συνάφειας και αδελφοσύνης των δύο περιοχών, καθώς και εμπράγματη αναγνώριση μιας κοινής μεσογειακής ταυτότητας» τόνισε η υπουργός.

Το ρεπορτάζ της «Telegraph» σημειώνει ότι το θραύσμα του Παρθενώνα από το Μουσείο Antonino Salinas στο Παλέρμο της Ιταλίας θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο νέο του σπίτι, στο Μουσείο της Ακρόπολης, και θα λάβει τη θέση του στη ζωφόρο του Παρθενώνα, η οποία γίνεται όλο και πιο πλήρης με κάθε τμήμα που επιστρέφεται.

Νωρίτερα, στις 3 Ιανουαρίου, σε μια κίνηση συμβολισμού και ουσίας, ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού έστειλαν μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων του Παρθενώνα, με την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, με αφορμή την εκδήλωση για την επιστροφή δέκα θραυσμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Χωρίς πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό-Στηρίζουμε την Κύπρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείει πρόωρες εκλογές λόγω δημοσκοπικής ανάκαμψης και ανασχηματισμό, τονίζοντας τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας και δηλώνοντας πως θα εξαντλήσει την τετραετία με την παρούσα κυβέρνηση.
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κυβέρνηση και πρωθυπουργός οδηγούν τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση για επικίνδυνη εξωτερική πολιτική και εμπλοκή της χώρας σε δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις. Καλεί σε πολυδιάστατη και φιλειρηνική πολιτική, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό συμβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Νικητιάδης: Ο Μητσοτάκης να ψάξει για ευθύνες για ακρίβεια στην κυβέρνησή του

Ο Γ. Νικητιάδης του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας και την απουσία ουσιαστικής στήριξης πολιτών, τονίζοντας ότι αγνοούνται προτάσεις για μείωση φόρων και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Βολές κατά κυβέρνησης μετά τις αποκαλύψεις για το Predator

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει τη λίστα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για πρόσωπα που παρακολουθούνταν με Predator, τονίζοντας το μέγεθος του σκανδάλου και υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση λειτουργεί με όρους αλληλοεκβιασμών.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί με μαφιόζικες πρακτικές

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει τη λίστα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για πρόσωπα που παρακολουθούνταν με Predator, τονίζοντας το μέγεθος του σκανδάλου και υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση λειτουργεί με όρους αλληλοεκβιασμών.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη υπό Μητσοτάκη: Εντός εβδομάδας οι αποφάσεις για την οικονομία

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου. Οι αποφάσεις για τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας θα οριστικοποιηθούν και ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.