ΓΔ: 1404.33 0.20% Τζίρος: 56.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:13:35 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Πρόσκληση σε αμερικανικές επιχειρήσεις για επενδύσεις από τον Χ. Δήμα

Πρόσκληση σε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρ. Δήμας κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον

Για τη σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει η Καινοτομία στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας στο συνέδριο «Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειος: Νέες στρατηγικές, Νέες Προοπτικές», στην Ουάσιγκτον.

«Το πρώτο συμβολικό αλλά συνάμα και ουσιαστικό βήμα ήταν η μεταφορά της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων» τόνισε ο κ. Δήμας, υπογραμμίζοντας πως ο προσανατολισμός των δράσεων της γενικής γραμματείας, εστιάζει στην έμφαση σε τεχνολογίες αιχμής και τη σύνδεση με την επιχειρηματικότητα.

«Σήμερα, η Ελλάδα είναι μόλις 20η στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας, 41η στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας και μόλις το 4,39% του προϋπολογισμού των ερευνητικών κέντρων της χώρας καλύπτεται από ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτή την πραγματικότητα που παραλάβαμε έχουμε υποχρέωση μέσα από στοχευμένες κινήσεις να τη βελτιώσουμε», τόνισε.

Ο υφυπουργός ανέλυσε το σχέδιο της Κυβέρνησης, ώστε η καινοτομία να συμβάλλει καθοριστικά στη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας και παρουσίασε τρεις βασικούς πυλώνες πολιτικής για τη βελτίωση των σημερινών επιδόσεων της χώρας:

  • Προσέλκυση επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη, μέσα από την παροχή κινήτρων σε κορυφαίες επιχειρήσεις έρευνας και τεχνολογίας να επενδύσουν στη χώρα μας.
  • Διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος, που θα ευνοεί το μετασχηματισμό των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
  • Στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, μέσα από μια εξειδικευμένη πλατφόρμα που θα χαρτογραφεί το ελληνικό οικοσύστημα και θα προσφέρει πρόσβαση σε συγκεκριμένα κίνητρα σε όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν και πληρούν τα κριτήρια.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο υφυπουργός είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας των ΗΠΑ (United States' Chief Technology officer), Michael Kratsios. Η συνάντηση είχε ως επίκεντρο την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στο πεδίο της καινοτομίας, ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη αλλά και σε τεχνολογίες αιχμής που η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Σ' αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλίας για κοινές δράσεις, που αναμένεται να διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Προτεραιότητα ο πληθωρισμός και η προσέλκυση επενδύσεων

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι το καλάθι του νοικοκυριού βοήθησε στο να ελεγχθεί ο πληθωρισμός και θα συνεχίσουν να υπάρχουν παρόμοια μέτρα. Τί θα γίνει για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Προχωράνε με ταχύτατους ρυθμούς τα έργα στο Ελληνικό

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Οδ. Αθανασίου επισήμανε ότι το Ελληνικό είναι έργο φιλικό στο περιβάλλον τονίζοντας ότι ανακυκλώνονται και χρησιμοποιούνται το 90% των υλικών του παλαιού αεροδρομίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση Γεωργιάδη για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε πως η πρωτιά της χώρας στους δείκτες απαίτησε και απαιτεί υπερπροσπάθεια και σκληρή δουλειά, διυπουργικό συντονισμό και προσήλωση στο όραμα των μεταρρυθμίσεων.
adonis-georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδ. Γεωργιάδης: Έχουμε τις περισσότερες επενδύσεις των τελευταίων 30 ετών

Ο υπουργός, που σημείωσε ότι το 2023 θα σημειωθεί μικρή ανάπτυξη λόγω του ουκρανικού, τόνισε ότι «ένας χρόνος της ΝΔ χωρίς πανδημία ή έστω με εν μέρει πανδημία και παρά τον πόλεμο αξίζει περισσότερα λεφτά από πεντέμισι χρόνια ΣΥΡΙΖΑ.
adonis-georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Στη νέα εποχή η Ελλάδα με τα ινστιτούτα υψηλής τεχνολογίας

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως η ίδρυση των δυο νέων ινστιτούτων δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή καθώς διαθέτει το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό.