Ολιστική αντιμετώπιση στο κεφάλαιο της παράνομης μετανάστευσης θέλει να φέρει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής που αφορά την προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων καθώς και τα ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας, όπως αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Όπως είπε ο υπουργός, η χώρα μας δεν είναι πλέον, και ούτε θα ξαναγίνει πύλη εισόδου για την ευρωπαϊκή ήπειρο, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με μετρήσιμη επιτυχία μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, προτάσσοντας τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική κοινωνία.
Αναφερόμενος στη διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση της ΝΔ, είπε ότι «ανακτήσαμε τον έλεγχο του μεταναστευτικού και κατ' επέκταση τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας» και ότι οι μεταναστευτικές ροές, το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν μειωθεί κατά 86%, και ειδικότερα στα νησιά κατά 96%. Επίσης, είπε ότι με βάση τη σχετική στρατηγική που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, η ασφάλεια των συνόρων και η διάσωση, όπου απαιτείται, αφορά τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας μας, και όχι ΜΚΟ, οι οποίες χρηματοδοτούνται για να αυξάνουν τις μεταναστευτικές ροές. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κανείς θα δεχόταν οι λαθροδιακινητές να στέλνουν δικά τους σκάφη στην μέση γραμμή, να περιμένουν τους "πελάτες τους", μετά από συνεννόηση. Για… διάσωση. Ειδικά αυτό αφορά την χώρα μας, καθώς δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τα νησιά μας…».
Για το ισοζύγιο «αναχωρήσεων-αφίξεων» είπε ότι είναι πλέον θετικό. «Την τελευταία διετία έφυγαν από την χώρα πολλοί περισσότεροι από όσους ήρθαν παράτυπα. Στο επτάμηνο, 7.114 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη, μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών. Χωρίς να υπολογίζουμε τις μετακινήσεις αναγνωρισμένων προσφύγων, μόνο φέτος και μόνο η Γερμανία, μας έχει αναφέρει 25.000 αφίξεις στη χώρα τους. Την ίδια περίοδο, αφίχθηκαν 4.176 άνθρωποι», είπε ο κ. Μηταράκης, τονίζοντας ότι με το παρόν νομοσχέδιο «επιταχύνουμε περαιτέρω τις διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών». Όπως σημείωσε ο υπουργός, με τις νέες ρυθμίσεις υπάρχει περιορισμός των περιθωρίων για την καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων από τους προς απέλαση ή επιστροφή υπηκόους τρίτων χωρών, μειώνεται η διάρκεια του χρονικού διαστήματος για την οικειοθελή αναχώρηση και αυστηροποιούνται οι διατάξεις που αφορούν στη δυνατότητα παράτασης του διαστήματος οικειοθελούς αναχώρησης.
Με αφορμή τις διατάξεις για τους ψηφιακούς νομάδες (δυνατότητα προσωρινής, έως 12 μήνες, διαμονής στην Ελλάδα, σε πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας με εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας), ο κ. Μηταράκης μίλησε για το αποτέλεσμα αντίστοιχων ρυθμίσεων στο παρελθόν, όπως η χρυσή θεώρηση (golden visa) για επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία, η οποία «έφερε στη χώρα επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ».