Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς πόσο εφικτό είναι το λιανεμπόριο να λειτουργεί μόνο για εμβολιασμένους και να επιστρέψει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας παντού, παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις. «Έχουμε ήδη μια ιδέα για τα μέτρα που λειτούργησαν αποτελεσματικά και κάποια που δεν λειτούργησαν. Υπάρχουν επίπεδα εφαρμογής των μέτρων, με πλήρη διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη ή με περιορισμούς που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των ατόμων. Η πρόθεσή μας είναι ένα πλαίσιο μέτρων που θα είναι αποτελεσματικά, που θα εφαρμόζονται και θα μπορούν να ελέγχονται», πρόσθεσε.
Σχετικά με το στόχο της κυβέρνησης για το τείχος ανοσίας, απάντησε πως είναι σαφές ότι δεν βρισκόμαστε εκεί που θα επιθυμούσαμε και πως υπάρχει μια σημαντική μερίδα που αρνείται να εμβολιαστεί και να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει την προσπάθεια να πείσει όσο γίνεται περισσότερους να εμβολιαστούν και να διευρύνουμε το τείχος ανοσίας ενώ για τα ποσοστά εμβολιασμού είπε ότι στις ευπαθείς ομάδες είναι κοντά στο 65% και πέφτει στο 54-55% στον ενεργό πληθυσμό ενώ αν συμπεριληφθούν όσοι έχουν νοσήσει, τα ποσοστά αυτά μεγαλώνουν.
Ειδικά για τα σχολεία και τον τρόπο που θα ανοίξουν, είπε ότι υπάρχει σαφής σχεδιασμός που θα ανακοινωθεί στην ώρα του από το αρμόδιο υπουργείο ενώ μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν μέτρα που προβλέπουν το κλείσιμο των συνόρων με κάποιες χώρες.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στο δημόσιο, είπε πως είναι από τα ενδεχόμενα που θα αξιολογηθούν και θα απασχολήσουν τις επιτροπές των ειδικών και τις ανακοινώσεις αύριο. «Η χώρα και η κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο επιστροφής σε περιπέτειες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Με ό,τι εργαλείο έχουμε, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πείθουμε να αυξάνονται τα ποσοστά των εμβολιασμένων και να θωρακίσουμε τη δημόσια σφαίρα», υπογράμμισε.
Παράλληλα διευκρίνισε σε σχέση με ερώτηση που είχε δεχθεί στην προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η συμμετοχή του Στέφανου Τσιτσιπά σε καμπάνια για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό δεν ήταν με αμοιβή. Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για την κριτική της αντιπολίτευσης σε σχέση με τα πρωτόκολλα με τη Β. Μακεδονία που δεν έχουν περάσει από τη Βουλή και αν η Τουρκία βρήκε έδαφος να συνάψει δικό της για αμυντική συνεργασία με τη γειτονική χώρα. «Η συμφωνία με την Τουρκία καλύπτει διαφορετική διάσταση συνεργασίας, τη δυνατότητα πιστοληπτικής γραμμής για την αγορά υλικού. Τα όποια μνημόνια θα επικυρωθούν στο κατάλληλο διάστημα», απάντησε.
Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν και αν έγινε κουβέντα και για συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο για την αναχαίτιση ενδεχόμενων μεταναστευτικών ροών, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως αυτό που παρατηρήθηκε ήταν συναντίληψη. «Τονίστηκε ότι πρέπει να στηριχθούν οι χώρες κοντά στο Αφγανιστάν και ταυτόχρονα υπήρξε απόλυτο ξεκαθάρισμα από τη δική μας πλευρά για τον τρόπο που η χώρα θα χειριστεί το ζήτημα. Ξεκάθαρες εξηγήσεις, ξεκάθαρες κουβέντες. Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της με ασφάλεια, επάρκεια και αποτελεσματικότητα που έχουμε δει σε όλες τις πύλες», τόνισε.
Σε ερώτηση αν η Ελλάδα κάνει διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και αν η ρητορική και ο φράκτης αφορά και τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως απέναντι στο όλο ζήτημα η χώρα θα κάνει αυτά που θα συμφωνήσει με τις υπόλοιπες χώρες σε επίπεδο ΕΕ. «Η χώρα σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει, η ευαισθησία της Ελλάδας σε θέματα προσφυγιάς και μετανάστευσης είναι δεδομένη. Δεν θα χειριστούμε το θέμα με τρόπο που θα φέρει μπροστά στα μάτια μας περιστατικά που ζήσαμε το 2015», πρόσθεσε.