ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
katrinis
Φωτο: ΚΙΝΑΛ

Μ. Κατρίνης: Ανεπαρκής ο βασικός μισθός για το κόστος ζωής στην Ελλάδα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού είναι η 5η χαμηλότερη σε όλη την ΕΕ, με την Ελλάδα να ξεπερνά μόνο τις Ουγγαρία, Λετονία, Εσθονία και Βουλγαρία.

Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού τονίζοντας πως παρά την ύφεση σε 17 χώρες της ΕΕ έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός μέσα στο 2021 ενώ 14 τον αύξησαν και το 2020. 

Υπογράμμισε το υψηλό κόστος ζωής στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η αγοραστική δύναμη συνεχώς μειώνεται καθώς οι διψήφιες αυξήσεις σε βασικά αγαθά και καύσιμα το τελευταίο διάστημα πιέζουν τις τσέπες των καταναλωτών.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης ανέφερε πως η κυβέρνηση «προχώρησε σε συμβολική αύξηση κατά 2%, δηλαδή από τα 650 ευρώ στα 663, χωρίς αυτό να προκύψει μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μετά από ελεύθερη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων». Υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ύφεση ως δικαιολογία για την απόφασή της. Ύφεση, όμως, υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.  Και η πραγματικότητα είναι ότι 17 από αυτές τις χώρες, έκαναν το άλμα από την ακινησία και έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό μέσα στο 2021, ενώ οι 14 από αυτές τον αύξησαν και το 2020.

Υπάρχει, όμως, ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει την ανεπάρκεια-για να μην πω κοροϊδία-της κυβέρνησης σε σχέση με τον κατώτατο μισθό. Στην Ελλάδα η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού είναι η 5η χαμηλότερη σε όλη την ΕΕ, αφού περνάμε μόνο την Ουγγαρία, την Λετονία, την Εσθονία και τη Βουλγαρία. Η Λετονία, όμως, αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 16% και η Εσθονία κατά 8%.

Και αν συνυπολογίσουμε ότι το κόστος ζωής στην Ελλάδα είναι υψηλό, αντιλαμβανόμαστε ότι η αγοραστική δύναμη όσων λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αγοραστική δύναμη που διαρκώς μειώνεται, αφού οι αυξήσεις στα βασικά αγαθά υπερβαίνουν το 12% το τελευταίο διάστημα, ενώ οι αυξήσεις στα καύσιμα το 25%, χωρίς η κυβέρνηση να έχει ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την προστασία των καταναλωτών».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η φτώχεια στο "success story" της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος σε ό,τι αφορά τους μισθούς, ανάμεσα στις 35 χώρες του Οργανισμού, ξεπερνώντας μόνο το Μεξικό και την Κολομβία» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Akis Skertsos, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σκέρτσος: Μεγαλύτερες οι αυξήσεις μισθών από τον πληθωρισμό το 2025

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε επίσης πως το 2019 οι δημόσιες επενδύσεις ήταν κοντά στα 7-8 δισ. ετησίως, ενώ το 2024 και 2025 είναι υπερδιπλάσιες, τονίζοντας παράλληλα πως οι ελληνικές εξαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται.