ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

ΥΠΕΞ: Η διαστρέβλωση της Ιστορίας από την Τουρκία δεν αρμόζει σε σύγχρονο κράτος

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς κάλεσε την Τουρκία να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, ιδιαίτερα αναφορικά με τη συμπεριφορά της έναντι της ελληνικής μειονότητας.

«Η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την Ιστορία δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος», σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η δήλωση του κ. Γεννηματά έρχεται ως απάντηση σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που σχολίαζε δηλώσεις του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου από την Αρμενία. Η δήλωση του εκπροσώπου Χαμί Ακσόι είχε και αναφορά στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

«Την καλούμε να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, ιδιαίτερα αναφορικά με τη συμπεριφορά της έναντι της ελληνικής μειονότητας. Ας ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και ας εργαστεί επιτέλους για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή μας και, βέβαια, της ευρωπαϊκής της προοπτικής», καταλήγει ο κ. Γεννηματάς.

Υπενθυμίζεται η  ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι  «Βλέπουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να συντάσσεται στο πλευρό των εχθρικών κύκλων κατά της Τουρκίας και να στηρίζει την αβάσιμη στάση και τους ισχυρισμούς αυτών. Η Τουρκία δεν ξέχασε ποτέ τις θηριωδίες που διέπραξε η Ελλάδα κατά Τούρκων και άλλων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από αυτήν την άποψη, είναι πασίγνωστο γεγονός πως η Ελλάδα είχε εξοντώσει συστηματικά Τούρκους και Μουσουλμάνους στην περιοχή κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο της ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ακόμα και σήμερα, η Ελλάδα συνεχίζει τις απάνθρωπες πρακτικές της κατά των τουρκικών μειονοτήτων της, φτάνοντας μέχρι την τιμωρία Μουφτίδων με φυλάκιση για την τέλεση μιας προσευχής Παρασκευής. Η Τουρκία πιστεύει στην αναγκαιότητα να παίρνουμε από την ιστορία μαθήματα ειρήνης και αδελφότητας αντί της εχθρότητας, γνωρίζει πολύ καλά τις εν λόγω ιστορικές πραγματικότητες. Με την ευκαιρία αυτή, υπενθυμίζουμε στην Ελλάδα για ακόμα μία φορά πως δεν μπορεί να ωφεληθεί από τη στήριξη ενεργειών και πολιτικών κατά της χώρας μας. Της ζητούμε να ενεργήσει πιο υπεύθυνα αφού θεωρούμε πως η φιλία και η καλή γειτονία είναι ο μόνος τρόπος για να προάγουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πρόνοια στην περιοχή. Από την άλλη πλευρά, η θέση της Τουρκίας αναφορικά με τα γεγονότα του 1915 ετέθη ξεκάθαρα από την ανακοίνωση της Α.Ε. Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 23 Απριλίου 2014, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω εξηγήσεων επί του ζητήματος αυτού».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gerapetritis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Τον Ιανουάριο στην Άγκυρα το Ανώτατο Συμβούλιο

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την περαιτέρω συνεργασία των δυο χωρών, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό.
Gerapetritis-Fidan-Hakan
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Είναι σημαντικοί οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας-Τουρκίας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία δύναται να είναι αμοιβαία επωφελής, τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία.
businessdaily-nikiforos_fokas-fregata
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέντε τουρκικά πλοία μεταξύ Κάσου - Καρπάθου, ένταση για πόντιση καλωδίου

Γίνονται κινήσεις σε όλα τα επίπεδα από το υπουργείο Εξωτερικών για την αποσυμφόρηση της κατάστασης με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλλει επί του πεδίου το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Θέματα κυριαρχίας δεν βρίσκονται στη συζήτηση με την Τουρκία

Για το θέμα με τα θαλάσσια πάρκα ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι ζητήματα τα οποία ανάγονται στην ελληνική κυριαρχία και αφορούν στην πραγματικότητα τη βιωσιμότητα όχι απλά της Ελλάδας, αλλά του πλανήτη.