Το γεγονός πως η χώρα βρίσκεται ήδη σε βαθιά οικονομική οικονομική κρίση και ότι δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. Για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή υπογράμμισε πως «η ατομική συμφωνία για τη μετατροπή του 8ώρου σε 10ωρο δεν είναι εργαλείο απελευθέρωσης του εργαζόμενου -όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης, είναι εργαλείο υποδούλωσης των εργαζομένων», και πρόσθεσε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το κόστος των υπερωριών. Η ακραία ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων μειώνει τους μισθούς και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στο να ενταχθούν ο άνεργοι στην εργασία».
Σε συνέντευξη της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm 97,8» η κα Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στην οικονομία τόνισε ότι «βρισκόμαστε ήδη σε βαθιά οικονομική κρίση και δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις γρήγορης ανάκαμψης», καθώς «λόγω της οικονομικής πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση υπάρχει υπερχρέωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, μεγάλη μείωση εισοδημάτων και κίνδυνος μαζικών απολύσεων χωρίς προστασία των εργαζομένων μετά την άρση του λοκ-ντάουν. Η κυβέρνηση δεν έχει πλάνο για να αντιμετωπίσει αυτά τα επείγοντα προβλήματα ούτε σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κρίση να είναι διαρκείας».
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «σε αυτή την οικονομική κρίση η Ευρώπη έκανε επιλογές που διαφέρουν πολύ από το κλασικό νεοφιλελεύθερο παράδειγμα. Υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν πολύ μεγαλύτερες δαπάνες για τα δημόσια συστήματα υγείας, έφτιαξε το Ταμείο Ανάκαμψης, η ΕΚΤ υλοποίησε ένα έκτακτο πρόγραμμα ρευστότητας, προχώρησε σε αμοιβαιοποίηση των χρεών. Αυτές οι αλλαγές συνιστούν μετατοπίσεις και ρωγμές στην κυρίαρχη οικονομική πολιτική, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσει η Αριστερά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να απαιτήσει μία συνολική και μόνιμη αλλαγή».
Σημείωσε, επίσης, ότι «δεν πρέπει να επιστρέψουμε το 2023 στο σκληρό σύμφωνο σταθερότητας, σε αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και σε μέτρα λιτότητας. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να τεθούν τώρα στο προσκήνιο και να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Την επόμενη μέρα της πανδημίας θέλουμε μία κανονικότητα με διευρυμένους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς και με αμοιβαιοποίηση του χρέους ή μία κανονικότητα στην οποία πάλι τα κράτη του Νότου θα μπουν σε πολιτικές λιτότητας, όπου θα έχουμε διεύρυνση των ανισοτήτων και μεγάλη μείωση των μισθών;».
Επισήμανε, τέλος, ότι «η ΝΔ έχει εξαπολύσει τον τελευταίο καιρό έναν διαρκή μηχανισμό μοντάζ και προπαγάνδας. Υπό τέτοια πίεση βρίσκεται που δεν μπορεί να κάνει μια τίμια πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση;».