ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Alexandros Michailidis / SOOC

Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου έβαλε στη θέση του τον Έλληνα υπ. Εξωτερικών

Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε και στο θέμα των μουφτήδων της Θράκης, κατηγορώντας την Ελλάδα για «παραβιάσεις». Ικανοποίηση στην Αθήνα από τη στάση του Ν. Δένδια.

Με τον δικό του τρόπο «είδε» αλλά και σχολίασε το φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του κ. Μ. Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβαλε τον Νίκο Δένδια στη θέση του. Δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς από τον Τσαβούσογλου να σιωπήσει», ενώ επανήλθε στο θέμα των μουφτήδων προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να διορίζει μουφτήδες στη δυτική Θράκη σαν να ήταν αξιωματούχοι του δημοσίου, ενώ το Πατριαρχείο επιλέγει τη διοίκησή του μέσω τις Ιεράς Συνόδου».

Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας είχε σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να τον ενημερώσει αναλυτικά για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε χθες στην Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόμο με τον οποίο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χειρίστηκε μία ιδιαίτερα δύσκολη συζήτηση με τον Τούρκο ομόλογό του. 

Υπ. Εξωτερικών: Κατάθεση προτάσεων για μία θετική ατζέντα με την Τουρκία 

Η Ελλάδα προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Ευρωπαϊκές αξίες έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και τονίζει πως «αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας, διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν».

Όμως, ταυτόχρονα, σημειώνεται χαρακτηριστικά, όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας.

«Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Παράλληλα εξετάσθηκε από τις δύο πλευρές η ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο λαών και στο πλαίσιο αυτό αντιλλάγησαν απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το πέρας της πανδημίας». Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως η ελληνική πλευρά, δια του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης συγκεκριμένα σημεία.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτό τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης, Μελόνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «σύνδρομο της Κάσου» παραλίγο να τορπιλίσει το καλώδιο Ελλάδας - Ιταλίας

Το BusinessDaily αποκαλύπτει το παρασκήνιο του καλωδίου δεδομένων Ελλάδας - Ιταλίας. Πώς ο GreenMed πήγε να τιναχτεί στον αέρα. Η ασάφεια της Ρώμης, η στιβαρή στάση της Αθήνας και τα επόμενα βήματα ενός σημαντικού γεωπολιτικά έργου.
Σημαίες Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα παράνομα θαλάσσια πάρκα, οι στόχοι της Αγκυρας και η αντίδραση της Αθήνας

Τι επιδιώκει η Άγκυρα με την χωροθέτηση παράνομων θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Η απάντηση της Αθήνας, η κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα σύννεφα που πυκνώνουν πάνω από τα ελληνοτουρκικά.
Τουρκικά drones Bayraktar TB2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέρπτηση τουρκικού UAV στο Φαρμακονήσι: Τέλος στα «ήρεμα νερά»;

Τουρκικό UAV πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι για πρώτη φορά μετά το 2023, σηματοδοτώντας νέα αύξηση των παραβιάσεων και εγείροντας ανησυχίες για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα Αθήνας για F-35, Τουρκία: Ας «προσγειωθούμε» στην πραγματικότητα

Με προεκλογικό άρωμα, υψηλούς τόνους και σκληρές διαπιστώσεις το κυβερνητικό «ταμείο» για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ . Τι λένε ανώτατες διπλωματικές πηγές για F-35, casus belli και τις σχέσεις της Αθήνας ΗΠΑ, Άγκυρας, Ιερουσαλήμ.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Καμία νομική ισχύς σε μονομερείς οριοθετήσεις από Άγκυρα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν συζητά με βάση εικασίες για τις θαλάσσιες ζώνες και δεν αποδέχεται μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης σε Φιντάν: Οι μονομερείς ενέργειες δεν παράγουν αποτελέσματα

Στη Σόφια, ο Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, συζητώντας για τις διατλαντικές σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα και τη σημασία αποφυγής μονομερών ενεργειών για την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.