Με τον δικό του τρόπο «είδε» αλλά και σχολίασε το φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του κ. Μ. Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβαλε τον Νίκο Δένδια στη θέση του. Δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς από τον Τσαβούσογλου να σιωπήσει», ενώ επανήλθε στο θέμα των μουφτήδων προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να διορίζει μουφτήδες στη δυτική Θράκη σαν να ήταν αξιωματούχοι του δημοσίου, ενώ το Πατριαρχείο επιλέγει τη διοίκησή του μέσω τις Ιεράς Συνόδου».
Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας είχε σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να τον ενημερώσει αναλυτικά για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε χθες στην Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόμο με τον οποίο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χειρίστηκε μία ιδιαίτερα δύσκολη συζήτηση με τον Τούρκο ομόλογό του.
Υπ. Εξωτερικών: Κατάθεση προτάσεων για μία θετική ατζέντα με την Τουρκία
Η Ελλάδα προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Ευρωπαϊκές αξίες έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και τονίζει πως «αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας, διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν».
Όμως, ταυτόχρονα, σημειώνεται χαρακτηριστικά, όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας.
«Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
«Παράλληλα εξετάσθηκε από τις δύο πλευρές η ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο λαών και στο πλαίσιο αυτό αντιλλάγησαν απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το πέρας της πανδημίας». Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως η ελληνική πλευρά, δια του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης συγκεκριμένα σημεία.
«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτό τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.