ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Εντός τουρκικών υδάτων το Oruc Reis για το επόμενο εξάμηνο

Η Τουρκία ανακοίνωσε μία νέα NAVTEX για το Oruc Reis, οι έρευνες, όμως, του οποίου θα πραγματοποιούνται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Με νέα NAVTEX που εξέδωσε σήμερα ο σταθμός της Αττάλειας, η Τουρκία παρατείνει μέχρι τον Ιούνιο την παραμονή του  Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αυτή τη φορά όμως δεσμεύει περιοχές για έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Με αυτήν την κίνηση πιθανώς η Τουρκία επιθυμεί να «στείλει» ένα θετικό μήνυμα τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τις Βρυξέλλες, αλλά φυσικά κανείς δεν μπορεί να το υποστηρίξει με σιγουριά, με δεδομένες και τις τακτικές προκλήσεις εκ μέρους της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα. 

Ο χάρτης των περιοχών που δεσμεύονται 

 

Η νέα τουρκική Navtex είναι η ακόλουθη: 

TURNHOS N/W : 1610/20
MEDITERRANEAN SEA

1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇREİS, ATAMAN AND CENGİZHAN FROM 222101Z DEC 20 TO 152059Z JUN 21 IN AREA BOUNDED BY;
36 27.43 N - 030 34.37 E
35 53.85 N - 031 03.72 E
36 16.17 N - 031 38.63 E
36 47.82 N - 031 10.38 E
6 NM BERTH REQUESTED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 152059Z JUN 21.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στην Τουρκία για τα F-35 μετά την ήττα Τραμπ στο Κογκρέσο

Η ενίσχυση των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές ανησυχεί την Τουρκία, που φοβάται δυσκολίες στις σχέσεις με ΗΠΑ και προώθηση αιτημάτων της. Ο τύπος κάνει λόγο για «συντριβή Τραμπ» και αβεβαιότητα για το μέλλον των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων.
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Παπαδοπούλου: Η Τουρκία εταίρος, όχι κυρίαρχος, για τη Βρετανία

Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλ. Παπαδοπούλου τόνισε από το LSE ότι η Ελλάδα επιδιώκει διάλογο με την Τουρκία, αλλά δεν θα δεχθεί αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και επισήμανε τη γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Προχωρά χωρίς υποχωρήσεις η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Η κυβέρνηση προχωρά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου χωρίς άδεια από την Τουρκία, τόνισε ο Π. Μαρινάκης. Διαχωρισμός Καραμανλή-Σαμαρά και προαναγγελία νέων μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά απέναντι στην ενεργειακή κρίση.
Τηλεοπτικός σταθμός στούντιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι βασικές ειδήσεις της σημερινής ημέρας

Διπλωματική ένταση Ελλάδας-Τουρκίας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο σημειώθηκε σε συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ υπό την ελληνική προεδρία, ενώ τρία άτομα συνελήφθησαν για φονική έκρηξη στην Πλάκα και συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προφυλακίστηκε.