Τη συμφωνία ότι προέχει η ενίσχυση και ο εκδημοκρατισμός της δημόσιας εκπαίδευσης, ως βασική προϋπόθεση συναινετικής πολιτικής, έθεσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελέυθερος Τύπος της Κυριακής».
Σημείωσε ότι τα θέματα Παιδείας «συνιστούν αυτό που ονομάζεται "κοινό καλό"» και τόνισε ότι «παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες πρέπει να επιδιώκουμε και να επιτυγχάνουμε συνεννόηση».
Για τον κ. Φίλη, ο διάλογος για την Παιδεία πρέπει να γίνεται στην κοινωνία και τη Βουλή, «όπου η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων αποτελεί τον φυσικό χώρο» και άσκησε κριτική στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για το ότι σε νομοσχέδια για την Υγεία και την Ανάπτυξη εισήχθησαν τροπολογίες «με σημαντικές ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν τη δημόσια εκπαίδευση». «Αυτές πουθενά δεν συζητήθηκαν, την ίδια ώρα που η υπουργός μάς καλούσε -προσχηματικά- σε διάλογο», σημείωσε.
Ακόμη, αναφερόμενος στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στο ζήτημα αυτό θεσμικά, διαμορφώνοντας μέσα από διάλογο πρόταση ώστε να διευκολυνθούν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού». Προσέθεσε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συζητάει τις προτάσεις που ακούγονται «με μοναδικό κριτήριο να μην υπονομευθεί η βαρύτητα της ψήφου των Ελλήνων πολιτών που ζουν εντός της χώρας».
Τέλος, ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι «κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται τη συζήτηση και την αυτοκριτική» και συμπλήρωσε: «Η κριτική αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας είναι αναγκαία προκειμένου να υπερασπιστούμε πειστικά τα θετικά στοιχεία -μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια- και να διορθώσουμε τα λάθη».