ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτό: ΑΠΕ

Ε. Αχτσιόγλου: Δεν είναι το κόμμα ο στόχος αλλά η κοινωνία

Η προσδοκία είναι να ανοίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εκφράζει καλύτερα τις αγωνίες, τις επιθυμίες, τις ανάγκες του προοδευτικού κόσμου, των δημιουργικών δυνάμεων στον τόπο, συμπλήρωσε για το συνέδριο του κόμματος.

Για τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με τον νόμο Κατρούγκαλου αλλά και τους στόχους του κόμματος μίλησε η Έφη Αχτσιόγλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», επισημαίνοντας πως το ΣτΕ αποδέχθηκε ως σύμφωνη με το Σύνταγμα την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσδοκία είναι να ανοίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εκφράζει καλύτερα τις αγωνίες, τις επιθυμίες, τις ανάγκες του προοδευτικού κόσμου, των δημιουργικών δυνάμεων στον τόπο, συμπλήρωσε για το συνέδριο του κόμματος.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές ορισμένες από τις βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου. Μήπως τελικά οι αποφάσεις του ΣτΕ αποδεικνύουν ότι πρόχειρα και πολύ γρήγορα προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ασφαλιστικές παρεμβάσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει όπως όπως εξοικονόμηση πόρων για το πρωτογενές πλεόνασμα;

Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το ΣτΕ αποδέχθηκε ως σύμφωνη με το Σύνταγμα την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδρυση του ΕΦΚΑ και την ύπαρξη ενός Ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους. Παράλληλα, δικαίωσε θεμελιώδεις επιλογές του νόμου 4387/2016, όπως τον επανυπολογισμό των συντάξεων, και επιβεβαίωσε ότι η αναμόρφωση του συστήματος ήταν και αναγκαία αλλά και έγινε σύμφωνα με τις αρχές του Συντάγματος.

Υπάρχουν βέβαια και επιμέρους κρίσεις του ΣτΕ που, παρότι δεν αναιρούν την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ακυρώνουν βασικές επιλογές μας υπέρ των πιο αδύναμων συνταξιούχων και ασφαλισμένων. Κι αυτό κατά τη γνώμη μου είναι προβληματικό. Συνολικά η μεταρρύθμιση του 2016 έστησε ξανά στα πόδια του το ασφαλιστικό σύστημα, το έκανε βιώσιμο και πλεονασματικό. Χάρη σε αυτήν, όχι μόνο ακυρώσαμε τις περικοπές συντάξεων, αλλά ξεκινήσαμε τις αυξήσεις, ενώ μειώσαμε σημαντικά τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Επομένως είναι άδικο να λέει κανείς ότι η μεταρρύθμιση έγινε για λόγους δημοσιονομικούς. Η μεταρρύθμιση αφήνει στην κοινωνία ως παρακαταθήκη ένα βιώσιμο, δίκαιο, κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα που προφανώς μπορεί να βελτιώνεται. Αλλά πλέον οι βάσεις είναι σταθερές και υγιείς.

- Μια από τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, μια από τις κεντρικές δεσμεύσεις του, ήταν η δημιουργία μαζικών θέσεων εργασίας, περίπου 400.000! Πολύ γρήγορα, μετά την ανάληψη της εξουσίας ο στόχος αυτός εγκαταλείφθηκε και τη θέση του πήραν τα προγράμματα κατάρτισης ή τα λεγόμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, 8μηνης διάρκειας συνήθως με εναλλασσόμενο προσωπικό. Πολλοί, μάλιστα, σας επικρίνουν ότι δεν μπορέσατε να αποτρέψετε τη μεγάλη νεανική μετανάστευση. Βλέποντας και κρίνοντας από την απόσταση της αντιπολίτευσης την πολιτική απασχόλησης που ασκήσατε, υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να είχατε κάνει διαφορετικά;

Δεν έχετε δίκιο ότι ο στόχος εγκαταλείφθηκε. Ο στόχος επιτεύχθηκε και με το παραπάνω. Επί ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκαν περίπου μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας. Το 70% των θέσεων ήταν πλήρους απασχόλησης και η ανεργία μειώθηκε σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης, η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 15 μονάδες. Οι νέες θέσεις εργασίας ήταν κατά κανόνα στον ιδιωτικό τομέα, όχι στη βάση των κοινωφελών προγραμμάτων.

Σε κάθε περίπτωση ούτε τα προγράμματα αυτά πρέπει να υποτιμούμε. Τα κοινωφελή προγράμματα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την επανένταξη στην εργασία ανέργων είτε μεγαλύτερης ηλικίας είτε χαμηλής εξειδίκευσης.

Τα αναβαθμίσαμε τόσο ως προς τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσο και ως προς την ποιότητα του παρεχόμενου έργου. Ταυτόχρονα, υλοποιήσαμε προγράμματα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας για δεκάδες χιλιάδες νέους ανέργους και πτυχιούχους, για εργαζομένους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε φορείς του Δημοσίου.

Αυτές οι παρεμβάσεις σε συνδυασμό με τα μέτρα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων συνιστούν ξεκάθαρα βήματα υπέρ των εργαζομένων που έκανε πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ. Ασφαλώς πολύ περισσότερα θα μπορούσαν να γίνουν και ελπίζω να ξαναέχουμε σύντομα την ευκαιρία της διακυβέρνησης ώστε να οικοδομήσουμε και άλλα.

- Γιατί θωρείτε ότι η κυβέρνηση επέλεξε, ήδη από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης, να ξηλώσει τις δικές σας διατάξεις για τις απολύσεις και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας;

...Και για τους εργολαβικούς εργαζομένους. Και η συνέχεια είναι ανάλογη με «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που αποδιαρθρώνει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οδηγώντας άμεσα σε μειώσεις μισθών δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους. Ο λόγος είναι ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις που είχαμε θεσπίσει συγκρούονται ευθέως με τον πυρήνα της πολιτικής που η Ν.Δ. επιθυμεί να εφαρμόσει.

Στα εργασιακά η Ν.Δ. είναι βαθιά ιδεοληπτική. Μου θυμίζει την ιδεοληψία του ΔΝΤ, που επέμενε σε συγκεκριμένες πολιτικές παρότι είχαν αποδειχθεί στην πράξη καταστροφικές οικονομικά και κοινωνικά. Η βασική ιδέα είναι ίδια με αυτή που διέπνεε όλο το δεύτερο Μνημόνιο.

Η υποβάθμιση της εργασίας και των μισθών, για λόγους δήθεν ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της αναπτυξιακής δυναμικής. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι οδυνηρά και γνωστά στην ελληνική κοινωνία. Το επιπλέον στοιχείο είναι ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις που τώρα κατά προτεραιότητα ξηλώνονται από την κυβέρνηση ενοχλούσαν ιδιαίτερα τον ΣΕΒ. Οπότε αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που βιάζονται.

- Στο θέμα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ τώρα... Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε μια περιοδεία ανά τη χώρα με στόχο την προσέλκυση νέων μελών ώστε να γίνει πράξη η διεύρυνση του κόμματος. Την ίδια ώρα ακούγονται από στελέχη σας διάφορες απόψεις για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής σας. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε ως το 2019. Θεωρείτε πως είναι σωστός ο τρόπος με τον οποίο έχει αρχίσει αυτή η συζήτηση για τα λάθη που κάνατε; Και αν ναι, δεν θα έπρεπε αυτή να μην περιορίζεται στο πρώτο εξάμηνο του 2015;

Η συζήτηση για την εμπειρία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αφορά όλη την περίοδο και γίνεται τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και σε επίπεδο οργάνων. Κάποια συγκεκριμένα διαστήματα βέβαια έχουν ιδιαιτερότητες, όπως το πρώτο εξάμηνο του 2015, όπως η β’ αξιολόγηση, όπως η περίοδος μετά τον Αύγουστο του 2018.

Σημασία, κατά τη γνώμη μου, έχει το ζητούμενο αυτής της διαδικασίας, δηλαδή ο εντοπισμός αδυναμιών και των αιτίων τους, ο εντοπισμός των θετικών στοιχείων, όχι για να μας οδηγήσουν σε εσωστρέφεια, αλλά για να μας βελτιώσουν στην άσκηση δυναμικής αντιπολίτευσης και στο να είμαστε αποτελεσματικότεροι την επόμενη φορά που θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση.

- Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλάβει ακόμα γιατί έχασε τις εκλογές και πως αυτό έχει αντίκτυπο και στην αντιπολιτευτική του γραμμή. Τι απαντάτε σε αυτό;

Δεν νομίζω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έχει αναλυθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε άλλο. Βασική του αιτία θεωρώ ότι παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν και αναγνωρίστηκαν από σχεδόν το 32% του κόσμου, οι ανάγκες της κοινωνίας παρέμεναν πολλές και λογικά οι πολίτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στο κυβερνών κόμμα. Όσο για την αντιπολιτευτική μας γραμμή νομίζω ότι είναι σαφής, με γνώμονα τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις των προηγούμενων χρόνων απέναντι σε μια κυβέρνηση που υπηρετεί με ζήλο συγκεκριμένα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα.

Αντιπαρατιθέμεθα, επίσης, έντονα τόσο με τον αυταρχισμό όσο και με τις ακροδεξιές αποχρώσεις της πολιτικής της Ν.Δ., που είναι έντονες στο προσφυγικό για παράδειγμα. Το πρόβλημα θα έλεγα ότι έγκειται κυρίως στην τεράστια δυσκολία που αντιμετωπίζουμε να ακουστούν οι θέσεις μας στα ΜΜΕ. Πλέον έχει διαμορφωθεί μια υγειονομική ζώνη στα μέσα. Τούτο περιορίζει δραματικά την πληροφορία που φτάνει στους πολίτες. Και σ’ αυτό το πρόβλημα πρέπει άμεσα να βρούμε εναλλακτικές λύσεις.

- Τι περιμένετε από το συνέδριο του κόμματος; Πέρα από την προσέλκυση νέων μελών, τη διεύρυνση με προοδευτικές δυνάμεις, ποιο περιμένετε και επιθυμείτε να είναι το πολιτικό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας;

Θα είμαι ευθεία. Όσο πιο μαζικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο ριζοσπαστικός, πιο δημιουργικός και πιο αποτελεσματικός θα είναι. Άρα η προσδοκία είναι να ανοίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εκφράζει καλύτερα τις αγωνίες, τις επιθυμίες, τις ανάγκες του προοδευτικού κόσμου, των δημιουργικών δυνάμεων στον τόπο.

Να είναι ανοιχτός και διαρκώς εξελισσόμενος για να μπορέσει να προστατεύσει τις κατακτήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας και να οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας. Κι αυτό δεν το επιθυμούμε με αυτοαναφορική διάθεση. Δεν είναι το κόμμα ο στόχος. Η κοινωνία είναι ο στόχος. Η ευημερία για τους πολλούς, η κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτά είναι οι στόχοι. Ένας ισχυρός προοδευτικός πολιτικός φορέας, σε άμεση επαφή με τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλει να εκφράζει, δεν είναι παρά το όχημα για τον στόχο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Ας φροντίσει να μάθει ο κ. Μητσοτάκης την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε»

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε πάνω από 2,5 ώρες για να επιβεβαιώσει πως ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και τις 10.500 προσλήψεις καθηγητών,» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιχμές από Τσίπρα για Κασσελάκη και για τη «λατρεία της εικόνας»

«Το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησαν μια ''έφοδο στον ουρανό'', που όπως κι αν κρίνει κανείς το αποτέλεσμά της, άφησε βαθύ αποτύπωμα τόσο στην πορεία της χώρας, όσο και στις συνειδήσεις» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
Pavlos Polakis, Vouli, Syriza
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση

«Πρέπει να κινηθούμε με σκοπό να ζητήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του λαού, όχι απλώς για να αποτελέσουμε την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά για να γίνουμε η νέα κυβέρνηση αυτής της χώρας», ανέφερε ο Π. Πολάκης.