Τα «Πρωτόκολλα του Βερολίνου» και πληροφορίες για συνομιλίες με πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας που προσπάθησε η Αθήνα και Άγκυρα να φτάσουν κοντά στην επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, που όμως ναυάγησαν με ευθύνη της Τουρκίας φέρνει στο φως το Βήμα της Κυριακής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το πρώτο πρωτόκολλο του Ιουλίου 2020 (13/7/2020) όριζε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες θα είχαν αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Το πρωτόκολλο περιείχε τον όρο ότι οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα απείχαν από οποιαδήποτε δραστηριότητα στο πεδίο των υδρογονανθράκων στις περιοχές αυτές. Όρος που έκανε την Άγκυρα να ακυρώσει την προσπάθεια και να συνεχίσει τις προκλήσεις των NAVTEX.
Η δεύτερη προσπάθεια τον Σεπτέμβριο (18/9/2020) έρχεται μέσω τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας, Χέκερ, Σουρανή, Καλίν. Η προσπάθεια έφερε το δεύτερο πρωτόκολλο του Βερολίνου που αναφέρει ότι Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύονται για την ειρηνική επίλυση των διαφορών τους με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Σημαντικό σημείο του πρωτοκόλλου αναφέρει ότι Ελλάδα και Τουρκία θα εργαστούν για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος ώστε να πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις έως το τέλος του έτους.
Για τα πρωτόκολλα του Βερολίνου μίλησε σήμερα στην πρωινή εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο ο βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου: «Το θέμα που συμφωνήσαμε να συζητήσουμε με την Τουρκία είναι η μοναδική μας διαφορά, δηλαδή ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, όπως αποδεικνύουν και τα πρωτόκολλα του Βερολίνου. Η σημερινή αποκάλυψη δικαιώνει την κυβέρνηση και διαψεύδει την Άγκυρα, καθώς και αλλά κέντρα, που έκαναν λόγο για δήθεν συζήτηση περί αποστρατικοποίησης νησιών και άλλων ζητημάτων. Ο κ. Ερντογάν συμφώνησε να προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με ατζέντα τη μοναδική διαφορά μας και υπαναχώρησε χωρίς να προβάλει πειστικό λόγο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ και συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Ερωτηθείς για τα 12 μίλια, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι η επέκταση αποτελεί μονομερές δικαίωμα της Ελλάδας και θα ασκηθεί, όταν η χώρα κρίνει ότι είναι εθνικά σκόπιμο και χρήσιμο, καθώς το θέμα αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου εθνικού σχεδιασμού. Συνέχισε λέγοντας ότι σε κάθε παράνομη δράση της Τουρκίας, η Ελλάδα απαντά με νόμιμο διπλωματικό τρόπο: «Η Τουρκία υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και η Ελλάδα απάντησε με δυο διεθνώς νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο». Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Χατζηβασιλείου απάντησε ότι προχωρά ταχέως η διαδικασία παραλαβής των πρώτων 12 αεροσκαφών Ραφάλ και σχεδιάζεται η ανάδειξη της ΕΑΒ σε περιφερειακό κέντρο συντήρησης αεροσκαφών.