ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας κυματίζουν δίπλα-δίπλα κάτω από τον ουρανό.

Γερμανός ΥΠΕΞ Βάντεφουλ στην Τουρκία: Στο επίκεντρο Μέση Ανατολή, Ουκρανία, ΕΕ

Η Τουρκία χαρακτηρίζεται «εταίρος-κλειδί» για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ, πριν την επίσκεψη Βάντεφουλ στην Άγκυρα. Συζητήσεις για Γάζα, Συρία, Ουκρανία και ΕΕ-Τουρκία θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Η Τουρκία χαρακτηρίζεται από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ως «εταίρος-κλειδί» για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ενόψει της πρώτης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ στην Άγκυρα. Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στη Γάζα και τη Συρία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το μέλλον των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Ο κ. Βάντεφουλ, πριν την αναχώρησή του, τόνισε πως υπάρχει σημαντικό δυναμικό συνεργασίας στην εξωτερική πολιτική. Επισήμανε τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει ρόλο ευθύνης ως υποστηρικτής του ειρηνευτικού σχεδίου και αναμένεται να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Χαμάς. Ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν επιτευχθεί πολλά με την απελευθέρωση ομήρων και την κατάπαυση του πυρός, ωστόσο το έργο για ένα ασφαλές μέλλον για τον λαό της Γάζας μόλις ξεκινά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Γερμανία και Τουρκία συνεργάζονται για την πλήρη πρόσβαση των ανθρωπιστικών φορέων στη Γάζα και για την εφαρμογή του σχεδίου των 20 σημείων για μακροπρόθεσμη ειρήνη. Αναφορικά με τη Συρία, ο κ. Βάντεφουλ υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει προσφέρει καταφύγιο στον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων προσφύγων, ενώ οι δύο χώρες μοιράζονται τον στόχο μιας ασφαλούς και σταθερής Συρίας, ώστε να καταστεί δυνατή η εθελούσια και ασφαλής επιστροφή των προσφύγων.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την Τουρκία ως βασικό στρατηγικό εταίρο στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη Συμμαχία και ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης. Τόνισε τη σημασία της ταχείας εξάντλησης των εσόδων του ρωσικού πολεμικού ταμείου και υπενθύμισε τον ρόλο της Τουρκίας ως θεματοφύλακα της Συνθήκης του Μοντρέ, με ευθύνη για την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, θεωρείται «κεντρικός πυλώνας της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει αρνηθεί επανειλημμένα τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων και έχει δεσμεύσει πλοία του λεγόμενου «σκιώδους» στόλου, που αποτελούν και περιβαλλοντικό κίνδυνο λόγω κακής συντήρησης.

Στο πλαίσιο της τρέχουσας γεωστρατηγικής συγκυρίας, ο κ. Βάντεφουλ δήλωσε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνεται το ζήτημα των πολιτικών εξελίξεων και αποφάσεων που απαιτούνται από την πλευρά της Τουρκίας. Για τη βαθύτερη συνεργασία, παραμένει ζωτικής σημασίας η τήρηση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών δικαιωμάτων, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Τέλος, ο κ. Βάντεφουλ αναφέρθηκε στους κοινωνικούς δεσμούς Γερμανίας - Τουρκίας, σημειώνοντας ότι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία έχουν τουρκική καταγωγή, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω τη σημασία της διμερούς συνεργασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Θετική στάση για τις διαπραγματεύσεις Γενεύης με Ουκρανία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαιρετίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία στη Γενεύη και τονίζει τη σημασία της ενεργής συμμετοχής της ΕΕ, με έμφαση στην ασφάλεια και την ενότητα των κρατών-μελών της.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η υπηρεσία ασφαλείας μιλά για έγκλημα πολέμου μετά το πλήγμα στο Λβιβ

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί έγκλημα πολέμου τη ρωσική νυχτερινή επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στην περιοχή του Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Γερμανία ίσως συμμετάσχει σε πολυεθνική δύναμη εκτός Ουκρανίας

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι γερμανικά στρατεύματα ενδέχεται να συμμετάσχουν σε πολυεθνική δύναμη σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, γειτονική της Ουκρανίας, μόλις υπάρξει κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, χωρίς να αποκλείεται καμία επιλογή.
Γιασάρ Γκιουλέρ επίσημος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα καλεί όλες τις κουρδικές ένοπλες ομάδες να παραδώσουν τα όπλα

Ο Τούρκος υπ. Άμυνας κάλεσε όλες τις κουρδικές ένοπλες ομάδες, και στη Συρία, να παραδώσουν τα όπλα χωρίς όρους, διαμηνύοντας πως δεν θα επιτραπεί η δραστηριοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως PKK, PYD και YPG, στην περιοχή.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Μοιραζόμαστε την ανησυχία Ουκρανίας για κλιμάκωση του πολέμου

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι συμμερίζεται τους φόβους της Ουκρανίας πως οι ρωσικές κατηγορίες περί επίθεσης με drones μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για κλιμάκωση του πολέμου, παραθέτοντας τη σχετική προειδοποίηση του Ζελένσκι.