ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Deutsche Welle: Συμβολικής σημασίας επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα

Η επικείμενη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα απασχολεί έντονα το τουρκικό Τύπο. Δεν περνά απαρατήρητο ότι είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισκέπτεται την μία χώρα χωρίς να επισκεφθεί την άλλη.

Είναι ούτως ή άλλως γνωστό ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον εδώ και καιρό βρίσκονται στο ναδίρ όχι μόνο με αφορμή τους S-400 αλλά με μια σειρά θεμάτων με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία και όχι μόνο. Όμως στην συγκεκριμένη συγκυρία που έχει ξεκινήσει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο οι κινήσεις του κάθε παίκτη κρύβουν το δικό τους μήνυμα.

Στο μεταξύ η Άγκυρα εν όψει της επανέναρξης των διερευνητικών με την Αθήνα, με κάθε ευκαιρία θέτει θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών επιδιώκοντας να ανοίξει όσο περισσότερο γίνεται η βεντάλια των θεμάτων.

Στον ορίζοντα η Χάγη

Το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού στον ΟΗΕ που βάζει ξεκάθαρα στον ορίζοντα την Χάγη, θέτει το ερώτημα σε πιο πλαίσιο θα συμφωνήσει η Τουρκία να γίνει αυτό. Αναλυτές σημειώνουν ότι η στρατηγική της Άγκυρας, που δέχεται πιέσεις από ΕΕ και ΗΠΑ, είναι να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι η αδιάλλακτη πλευρά είναι η Αθήνα.

Παράλληλα η κυβέρνηση Ερντογάν, και στο εσωτερικό έχει περάσει το μήνυμα της σκληρής γραμμής σε ότι αφορά την υπεράσπιση της γαλάζιας πατρίδας. Ο Ερντογάν αλλά και αξιωματούχοι της κυβέρνησης συνδέουν την όποια διευθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο με λύση στο Κυπριακό.

Το θέμα είναι, αν αυτή τη φορά οι διερευνητικές, που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κάποιες στιγμές έφτασαν πολύ κοντά σε διευθέτηση των ζητημάτων, θα οδηγήσουν σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο.    

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης, Μελόνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «σύνδρομο της Κάσου» παραλίγο να τορπιλίσει το καλώδιο Ελλάδας - Ιταλίας

Το BusinessDaily αποκαλύπτει το παρασκήνιο του καλωδίου δεδομένων Ελλάδας - Ιταλίας. Πώς ο GreenMed πήγε να τιναχτεί στον αέρα. Η ασάφεια της Ρώμης, η στιβαρή στάση της Αθήνας και τα επόμενα βήματα ενός σημαντικού γεωπολιτικά έργου.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Η Τουρκία επαναφέρει «γκρίζες ζώνες», η κυβέρνηση σχολιάζει

Η Ρένα Δούρου κατηγορεί την κυβέρνηση για επικίνδυνη εξωτερική πολιτική και έλλειψη εθνικής στρατηγικής, επισημαίνοντας πως η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενώ η ελληνική πλευρά παραμένει απλός παρατηρητής.
Λιμάνι Καβάλας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καβάλα: «Τρίγωνο σταθερότητας» Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου στο 5ο Θερινό Σχολείο

Από 24 έως 28 Αυγούστου στην Καβάλα πραγματοποιείται το 5ο Διεθνές Θερινό Σχολείο με θέμα γεωπολιτική, συμφιλίωση και σχέσεις καλής γειτονίας, εστιάζοντας σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο και προοπτικές συνεργασίας στην περιοχή.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Χατζηβασιλείου: Παράνομη η τουρκική άποψη για τα θαλάσσια πάρκα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου χαρακτηρίζει την τουρκική πρωτοβουλία για θαλάσσια πάρκα παράνομη και χωρίς νομικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ακολουθεί το Διεθνές Δίκαιο και θα προβεί σε απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες.
Πολεμικό αεροσκάφος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με 25 παραβιάσεις του εναέριου χώρου κλιμακώνει η Αγκυρα, πως απαντά το ΥΠΕΞ

Η Άγκυρα επαναφέρει πλήρως την ένταση στο Αιγαίο, καθώς χθες προέβη σε 25 παραβιάσεις με 12 αεροσκάφη. Εικονική αερομαχία μεταξύ Χίου και Λέσβου. Πώς εξετάζει να αντιδράσει το ΥΠΕΞ για τα παράνομα τουρκικά θαλάσσια πάρκα.