Στο τέλος του 2021 αναμένεται να απονέμεται ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου που επεσήμανε οτι παρά τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία συνεχίζεται κανονικά να υλοποιείται το πρόγραμμα «ΑΤΛΑΣ».
Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριων συντάξεων την 30η/6/2020 ήταν 117.876 και οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικών συντάξεων ήταν 57.101 (αιτήσεις με απόφαση κύριας σύνταξης ). Για την ακρίβεια των στοιχείων θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η παρατήρηση του διοικητή του e-ΕΦΚΑ πως, λόγω δυσλειτουργιών που προκάλεσε η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση στη διαχείριση και στην ορθή καταχώρηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, στην παρούσα φάση καθίσταται δυνατή μόνο η προσωρινή εκτίμηση του ορθού πλήθους των εκκρεμοτήτων».
Τόνισε επίσης ότι «η οριστικοποίηση του πλήθους αναμένεται στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου 2020, οπότε και θα ανακοινωθεί». Όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «λόγω της πανδημίας, μεγάλο μέρος των αιτήσεων συνταξιοδότησης υποβλήθηκε και ταχυδρομικά με αποτέλεσμα να καθίσταται απαραίτητη η διαδικασία διασταύρωσης για τον εντοπισμό των διπλά (ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά) υποβληθέντων αιτήσεων».
Όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου: «Παρά τις αντίξοες και έκτακτες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του συστήματος ΑΤΛΑΣ υλοποιείται κανονικά. Σταδιακά, θα εντάσσονται στο σύστημα “ΑΤΛΑΣ” και νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας με στόχο την παραγωγική λειτουργία των αντίστοιχων απονομών από το Μάρτιο του 2021 ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος. Θα φτάσουμε, δηλαδή, στο τέλος του 2021 να απονέμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων».
Για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στα γυμναστήρια “Yava”, ο υφυπουργός ανέφερε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, υπάρχουν 43 εταιρείες που λειτούργησαν από το 2015 μέχρι το 2017 με το εμπορικό σήμα “YAVA” με συνολικές οφειλές 3,6 εκατ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ».
Τόνισε πως «πρακτικές και φαινόμενα, όπως αυτά, είναι καταδικαστέα», και επεσήμανε ότι «αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου η καταπολέμησή τους. Αυτό γίνεται όχι μόνο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και για λόγους οικονομικής αποτελεσματικότητας. Αν δεν παταχθούν αυτού του είδους οι παραβατικές επιχειρήσεις, αποκτούν κοστολογικό πλεονέκτημα έναντι των μη παραβατικών επιχειρήσεων».
Για τα επιδόματα αναπηρίας (όρασης), ο κ. Τσαλκόγλου επεσήμανε οτι «από την ηλεκτρονική διασταύρωση του Φεβρουαρίου του 2020 διαπιστώθηκαν τα εξής: συνολικά, το επίδομα όρασης χορηγείται σε περίπου 16.000 δικαιούχους. Για τους τυφλούς δικηγόρους που εργάζονται (προ σύνταξης) το ποσό του επιδόματος όρασης είναι 697 ευρώ. Για τους τυφλούς συνταξιούχους δικηγόρους, το ποσό του επιδόματος είναι 362 ευρώ. Λαμβάνουν δηλαδή τη σύνταξη τους, συν το επίδομα».
Σημείωσε επίσης πως «οι τυφλοί συνταξιούχοι δικηγόροι, οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται ως δικηγόροι, λαμβάνουν την αμοιβή τους, τη σύνταξη τους και ακριβώς το ίδιο επίδομα, δηλαδή, τα 362 ευρώ» και υπογράμμισε πως «κατόπιν πρόσφατης ρύθμισης του υπουργείου Εργασίας, ο συνταξιούχος δικηγόρος που συνεχίζει να ασκεί δικηγορία, λαμβάνει για πρώτη φορά το 100% της σύνταξης του».
Για την ασφάλιση με εργόσημο σε ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του πρώην ΟΓΑ, ο υφυπουργός ανέφερε πως «η απάντηση στα θέματα του εργοσήμου, τόσο του πρώην ΙΚΑ, όσο και των εργατών γης είναι η εφαρμογή του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ με το οποίο πλέον προχωράμε στην πλήρη ψηφιακή απεικόνιση του χρόνου εργασίας και την πλήρη παρακολούθηση όλων των μορφών απασχόλησης», επισημαίνοντας ότι «η συγκεκριμένη υπουργική θα εκδοθεί μετά και την ολοκλήρωση και ψήφιση του πλαισίου του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ».