ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος υπό την απειλή κανονιοφόρων

«Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, η εδαφική μας κυριαρχία είναι και παραμένει αδιαπραγμάτευτη», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ένας διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη χώρα μας να αποδεικνύει ότι στηρίζεται και προωθεί τον διάλογο με όλους ανεξαιρέτως τους γείτονές της με γνώμονα πάντα την ειρήνη, τη συνεργασία, τον σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας, σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». 

«Διάλογος, όμως, δεν μπορεί να γίνει υπό την απειλή κανονιοφόρων και υπό καθεστώς εκβιασμού», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, η εδαφική μας κυριαρχία είναι και παραμένει αδιαπραγμάτευτη. H Ελλάδα είναι έτοιμη δια παν ενδεχόμενο. Έχουμε τον τρόπο και τα μέσα να απαντήσουμε, όποτε και αν προκληθούμε», προσθέτει.

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτηρίζει το πλαίσιο κυρώσεων που έχει προτείνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ αποτελεί μια καλή βάση για τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν σε επίπεδο ηγετών.

«Η Τουρκία πρέπει να πάρει το μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι δε θα συνεχίσουν οι σχέσεις της να είναι ομαλές αν συνεχίσει αυτή την προκλητική στάση. Στην περίπτωση, όμως που η Τουρκία κλιμακώσει την επιθετικότητά της, η χώρα μας είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα, έχοντας συγκεκριμένο σχέδιο αντίδρασης. Είμαστε σε εγρήγορση. Έχουμε την αποφασιστική και την αποτρεπτική ισχύ να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή».

Ερωτηθείς σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος της χώρας αναφορικά με τα 12 μίλια σε Αιγαίο και Κρήτη, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί «αποφασιστικά, μεθοδικά και πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, ώστε να μην υπάρξει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης». «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεγαλώνει, αλλά όλα θα ολοκληρωθούν στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο», αναφέρει.

Σημειώνει δε πως η κυβέρνηση «εδώ κι ένα χρόνο ακολουθεί μια σαφώς πιο εξωστρεφή κι ενεργητική εξωτερική πολιτική, ασκώντας δυναμικά όλα τα νόμιμα δικαιώματά της. Δεν είναι αδρανής, δεν παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις. Καλύτερη απόδειξη γι' αυτό είναι οι δύο ιστορικές συμφωνίες, που υπογράψαμε το καλοκαίρι με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Και οι δύο δεν προέκυψαν εκ του μηδενός. Ήταν αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς κι εντατικής προετοιμασίας μας».

Όσον αφορά τη Σύνοδο του Νότου στην Κορσική με πρωτοβουλία Μακρόν, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει πως «είναι μια σημαντική ευκαιρία να αποδείξουν οι λαοί του Ευρωπαϊκού Νότου ότι στέκονται μαζί απέναντι στις προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου». Ο κ. Βαρβιτσιώτης λέει πως η προετοιμασία της Συνόδου έγινε από την Ελλάδα τον Ιούνιο και το πλαίσιο συζήτησης έχει διαμορφωθεί έτσι, ώστε να περιλαμβάνει εκείνα τα κρίσιμα θέματα άμυνας, ασφάλειας και οικονομίας, που μας αφορούν.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτηρίζει «ιστορική κίνηση» την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από την πλευρά των ΗΠΑ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Δεν μπορεί η κυβέρνηση Ράμα να παίζει με νομικά «καουμποϋλίκια»

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ακόμη ότι η περιοχή της Χειμάρρας εξαιρείται από τις γεωγραφικές ζώνες στις οποίες η Αλβανία αναγνωρίζει την ύπαρξη ελληνικής μειονότητας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Η Δυτική Αθήνα έχει δυνατότητες να κάνει το άλμα στο μέλλον

«Σε οικονομικό επίπεδο κορωνίδα των εμβληματικών επιτυχιών ξεχωρίζει αναμφισβήτητα το Ταμείο Ανάκαμψης», αναφέρει σε άρθρο του και υπενθυμίζει πως είχε την τιμή να συμμετάσχει στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Δεν διαπραγματευόμαστε θέματα εθνικής κυριαρχίας

Τονίζει ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης μέρας, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και αστάθειας».