Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε να "μειωθούν οι εντάσεις" στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε σήμερα την Ελλάδα και την Τουρκία να "μειώσουν τις εντάσεις" για να σταματήσει η κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο.
"Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σε σχέση με τη μερική άρση του εμπάργκο για τις πωλήσεις όπλων στην Κύπρο, ο Πομπέο δήλωσε: "Ξέρουμε ότι η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε ενώ οι εντάσεις οξύνονται στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά πιστεύαμε ότι αυτό ήταν που έπρεπε να γίνει και αποφάσισα να προχωρήσω περισσότερο", εξήγησε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Σε σχέση με τη συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πομπέο δήλωσε: "Πρέπει να καθίσουν μαζί και να αρχίσουν συνομιλίες για όλα αυτά και να βρουν διπλωματικές λύσεις. Είναι ανώφελο να αυξάνονται οι στρατιωτικές εντάσεις στην περιοχή, αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αρνητικά πράγματα", επέμεινε ο Πομπέο.
Οι δηλώσεις του κ. Πομπέο καταφθάνουν μία ημέρα μετά από αντίστοιχη ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο προχώρησε σε καταδίκη των τουρκικών ερευνών, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.
Επιπρόσθετα ο κ. Πομπέο σε χθεσινή του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με αφορμή και τη μερική άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, είχε υπογραμμίσει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας και την επιτακτική ανάγκη προσήλωσης στον διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία και εδραίωση συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.