Στο ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου εισήλθε χθες, παραμένει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, μαζί με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, όπου παρακολουθείτε στενά από το Πολεμικό Ναυτικό.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται.
Σε ακόμα μια κίνηση κλιμάκωσης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε χάρτη που δείχνει τη δραστηριότητα του Oruc Reis, σύμφωνα με τον οποίο το ερευνητικό πλοίο κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της χώρας. Μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.
Μάλιστα, ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Καταγκάι Ερσιγιές, με ανάρτησή του στο Twitter, αναδημοσιεύει τον χάρτη και θέτει πάλι θέμα Καστελορίζου, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς».
«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του, διατήρησε τους υψηλούς τόνους, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση, ωστόσο δεν θα επιτρέψει «να αγνοούν την Τουρκία» και «να την εγκλωβίσουν στις ακτές της».
Επανέλαβε ότι η Άγκυρα μετά από παράκληση της Άγγελα Μέρκελ ανέβαλε τις σεισμικές έρευνες «ως κίνηση καλής θέλησης» και προσέθεσε: «Όμως η ελληνική πλευρά έδειξε για άλλη μια φορά πως δεν συμπεριφέρεται με φιλικό τρόπο και κατευθύνθηκε σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο που δεν έχει καμία νομική βάση».
Κάλεσε όλες τις χώρες της Μεσογείου «να συναντηθούμε, να βρούμε μια φόρμουλα που προστατεύει τα συμφέροντα όλων και είναι αποδεκτή από όλους».
«Μέχρι να επικρατήσει η κοινή λογική, εμείς θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα σχέδια μας και στο μέτωπο και στη διπλωματία. Έτσι το Oruc Reis χθες το βράδυ τις 8.00 απέπλευσε από την Αττάλεια και κατευθύνθηκε στην περιοχή εργασιών του και το πρωί στις 8.00 ξεκίνησε τις εργασίες του», κατέληξε.
Η αντίδραση της Αθήνας
Από την πλευρά της η Αθήνα εντείνει τις εσωτερικές και διπλωματικές διεργασίες. Εχθές, πραγματοποιήθηκε συμβούλιο αρχηγών γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων, ενώ λίγο μετά το μεσημέρι συνήλθε εκτάκτως στο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Αμέσως μετά, το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για σοβαρή κλιμάκωση, που εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας, στέλνοντας μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό και θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Μάλιστα, η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα έλαβε οδηγίες από τον υπουργό Νίκο Δένδια να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Επίσης, η Ελλάδα προχώρησε στην έκδοση αντι-Navtex με την οποία ακυρωνόταν η αντίστοιχη τουρκική, με την Άγκυρα να απαντά με... αντι-Navtex στην ελληνική αντι-Navtex.
Οι τουρκικές ενέργειες προκάλεσαν για ακόμη μια φορά και την αντίδραση του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς
Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εχθές ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.
Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προς ενημέρωσή του επίσης για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.