Την ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο συντηρεί η Τουρκία, ως αντίδραση στην πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.
Εξάλλου, έχει ήδη αυξηθεί ο αριθμός των πλοίων επιτήρησης στο Νότιο Αιγαίο, με τις ελληνικές δυνάμεις να παρακολουθούν στενά την κινητικότητα του τουρκικού στόλου.
Tο Oruc Reis έχει αποπλεύσει συνοδευόμενο από τα βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού Στόλου που παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η Τουρκία εξέδωσε Navtex, για περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης, περίπου ίδια με αυτή που περιγραφόταν σε προηγούμενη Navtex που είχε εκδώσει προ 20ημέρου, για το ίδιο πλοίο, το οποίο, ωστόσο, τότε δεν έπλευσε προς τη συγκεκριμένη περιοχή.
Από χθες, το Oruc Reis έχει κλείσει τους πομπούς του ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμο από την υπηρεσία marine traffic.
H νέα τουρκική Navtex θα ισχύει από σήμερα 10 Αυγούστου έως και τις 23 Αυγούστου. Επίσης, σήμερα και αύριο ενεργοποιείται η Navtex για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Καστελόριζο και τη Ρόδο.
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε ότι το Oruc Reis απέπλευσε κατευθυνόμενο προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα για έρευνες. «Με την εντολή του προέδρου μας, τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας», είπε.
Όσον αφορά τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου ανέφερε πως «σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Στο ίδιο κλίμα, ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο twitter, ότι το τουρκικό σεισμικό ερευνητικό πλοίο έχει αναχωρήσει από την Αττάλεια και «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει».
«Οι προσπάθειές μας στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή», σημειώνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ στις 12.00 θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Χθές, σε ακόμα μια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επίτροπος Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία του για την τουρκική παραβατικότητα, που προκαλεί ανησυχίες στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, και κάλεσε την Άγκυρα σε επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μέσω του διαλόγου και όχι των απειλών.