Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό τραυματισμού τεσσάρων μαθητών στη Λαμία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας στις σχολικές υποδομές. Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα επισημαίνει ότι η προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τέσσερις μαθητές μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Νοσοκομείο Λαμίας όταν τμήμα της οροφής του 3ου Λυκείου Λαμίας αποκολλήθηκε και έπεσε μέσα σε αίθουσα κατά τη διάρκεια μαθήματος. Ο διευθυντής του σχολείου ανέφερε ότι «από τύχη δεν είχαμε σοβαρό τραυματισμό», γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για συστηματικό έλεγχο, συντήρηση και ουσιαστική χρηματοδότηση της σχολικής στέγης.
Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι, ενώ το υπουργείο Παιδείας δίνει έμφαση σε επικοινωνιακές δράσεις και στην εικόνα του «σύγχρονου σχολείου», η πραγματικότητα δείχνει διαφορετική εικόνα μέσα στις σχολικές αίθουσες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την καθιέρωση υποχρεωτικού, τακτικού τεχνικού ελέγχου όλων των σχολικών κτιρίων, καθώς και τη δημιουργία δημόσιου Μητρώου Ασφάλειας και Καταλληλότητας Σχολικών Κτιρίων. Στόχος είναι η καταγραφή των αποτελεσμάτων των ελέγχων και των απαραίτητων παρεμβάσεων. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη για ειδική και επαρκή κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους, ώστε να υλοποιούνται άμεσα οι αναγκαίες εργασίες.
Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «σύγχρονο δημόσιο σχολείο σημαίνει πρώτα απ' όλα ασφαλές σχολείο, δημόσια επένδυση, συστηματικούς ελέγχους και πραγματική συντήρηση των υποδομών».