ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Υπουργείο Παιδείας κτίριο

Υπ. Παιδείας: Τα σχολικά βιβλία επιλέγονται από επιστημονικές επιτροπές

Πηγές του Υπ. Παιδείας ξεκαθαρίζουν ότι το περιεχόμενο των διδακτικών βιβλίων αξιολογείται επιστημονικά από επιτροπές του ΙΕΠ και όχι με πολιτικά κριτήρια, ενώ υπάρχει πλατφόρμα για καταγραφή και διόρθωση λαθών.

Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης βρέθηκε πρόσφατα το περιεχόμενο διδακτικού βιβλίου που εντάχθηκε στο νέο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Παιδείας. Όπως επισημαίνεται, τα βιβλία δεν αποτελούν επιλογές της πολιτικής ηγεσίας ως προς το περιεχόμενό τους, αλλά αξιολογούνται από επιστημονικές επιτροπές και ακολουθούν τις διαδικασίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ώστε η αξιολόγηση να γίνεται με επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι έχουν ήδη δοθεί δημόσιες διευκρινίσεις από τον εκδοτικό οίκο, ο οποίος τονίζει πως το περιεχόμενο του βιβλίου δεν απεικονίζει όσα του αποδόθηκαν σε σχετικά δημοσιεύματα. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται με την ένταξη ενός βιβλίου στο Μητρώο.

«Πέρα από τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις για διορθώσεις και επικαιροποιήσεις, με πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας έχει ήδη δημιουργηθεί από το ΙΕΠ πλατφόρμα καταγραφής επισημάνσεων και λαθών, ώστε παρατηρήσεις που προκύπτουν να καταγράφονται και να εξετάζονται με τον προβλεπόμενο θεσμικό τρόπο», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παρούσα συζήτηση αναδεικνύει τη σημασία του Πολλαπλού Βιβλίου, το οποίο προσφέρει περισσότερες επιλογές και παιδαγωγικά εργαλεία, αντί μιας μοναδικής λύσης για όλους. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση απομακρύνεται από τη λογική του ενός εγχειριδίου και εισάγει περισσότερες επιστημονικά αξιολογημένες επιλογές, δίνοντας χώρο στην παιδαγωγική κρίση και τις ανάγκες κάθε σχολικής τάξης.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκδοτικός οίκος που εξέδωσε το βιβλίο της Γλώσσας Β΄ Δημοτικού προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «κακόβουλη και ενορχηστρωμένη επίθεση συντηρητικών κύκλων» και υποστηρίζοντας πως «παραποιείται το περιεχόμενο δύο εικόνων και παραπληροφορείται σκόπιμα το κοινό». Επιπλέον, ενημέρωσε ότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες νομικές ενέργειες.

Στην ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου «Νήσος» διευκρινίζεται ότι παρουσιάζονται εικονογραφήσεις διαφορετικών κοινωνικών σχέσεων, όπως γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και φίλοι, ενώ απορρίπτονται οι ισχυρισμοί περί παραπλανητικής απεικόνισης οικογενειών. Όπως τονίζεται, «είναι προφανές ότι ως δημοκρατικοί πολίτες αποδεχόμαστε πλήρως τις αρχές της συμπερίληψης, της ισοτιμίας και του σεβασμού της διαφοράς, επομένως και των διαφορετικά δομημένων οικογενειών». Ο εκδοτικός οίκος καταγγέλλει τη σκόπιμη παραποίηση του περιεχομένου και δηλώνει ότι προχωρά στις απαιτούμενες νομικές ενέργειες για την προστασία του θεσμού του πολλαπλού βιβλίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Ζαχαράκη-Παπαδόπουλου για θέματα εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη

Σε συνάντηση με τη Σοφία Ζαχαράκη, ο Δήμαρχος Δράμας τόνισε την ανάγκη νέων σχολικών υποδομών για Ειδική Αγωγή και Επαγγελματική Εκπαίδευση, καθώς και τη διασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων τριτοβάθμιας.
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος πρύτανης του ΠΑΜΑΚ ανέλαβε ο καθηγητής Κ. Παπαδόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ανέλαβε πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τέσσερις νέους αντιπρυτάνεις. Δήλωσε ότι στόχος του είναι η συνεργασία και η διεθνής ανάδειξη του ιδρύματος και της Θεσσαλονίκης ως κέντρα αριστείας.
Κυριάκος Μητσοτάκης σε τάξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ειδικό Σχολείο Ρόζα Ιμβριώτη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το ανακαινισμένο Ειδικό Σχολείο «Ρόζα Ιμβριώτη» και τόνισε τη σημασία της αναβάθμισης 238 σχολείων με τη συνεργασία κράτους και τραπεζών, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Παιδείας: Εκδήλωση για Νέο Λύκειο & Εθνικό Απολυτήριο την Τετάρτη

Εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο, το Εθνικό Απολυτήριο και τις αναγκαίες δεξιότητες του μέλλοντος θα γίνει στις 2/9/2026 στο Ωδείο Αθηνών, σηματοδοτώντας τη νέα φάση του Εθνικού Διαλόγου για τη δευτεροβάθμια.
Άδειο σχολικό θρανίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Γιορτές στο Υπουργείο, ελλείψεις στα σχολεία»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικρίνει το Υπουργείο Παιδείας για την προβολή των προσλήψεων αναπληρωτών, τονίζοντας τα χιλιάδες κενά που αναμένεται να παραμείνουν στα σχολεία, ειδικά στην Ειδική Αγωγή, ενώ καλεί για σαφείς απαντήσεις από την υπουργό.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποβολή αιτήσεων στις ΣΑΕΚ από 1 έως 11 Σεπτεμβρίου 2026

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας για αιτήσεις εγγραφής στις ΣΑΕΚ για το έτος 2026-27. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση από 1η έως 11 Σεπτεμβρίου, επιλέγοντας έως τρεις ειδικότητες.