ΓΔ: 2598.07 0.62% Τζίρος: 5.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:39:37
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας

Αριστερά: Η κυβέρνηση να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις για ΑΠΕ

Η ΕΛΑΣ καταγγέλλει τις τουρκικές αντιδράσεις για το Χωροταξικό ΑΠΕ και καλεί την κυβέρνηση να αντιδράσει δυναμικά στις προκλήσεις, αξιοποιώντας ευρωπαϊκές κυρώσεις και σχεδιάζοντας πολιτική με βάση το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τομέα Εξωτερικής πολιτικής της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ), οι τουρκικές αντιδράσεις για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου επαναλαμβάνεται η θεωρία περί «γκρίζων ζωνών», χαρακτηρίζονται ως «μία ακόμη απαράδεκτη τουρκική πρόκληση» που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Η ΕΛΑΣ καλεί την κυβέρνηση να αντιδράσει δυναμικά απέναντι στις διαδοχικές τουρκικές προκλήσεις, καταγγέλλοντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Επισημαίνεται ότι πρέπει να υπογραμμιστούν στην Τουρκία οι σοβαρές επιπτώσεις τέτοιων ενεργειών τόσο στις διμερείς όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αξιοποιώντας τη δυνατότητα επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Η ανακοίνωση τονίζει ότι η Ελλάδα οφείλει να σχεδιάζει την ενεργειακή και χωροταξική της πολιτική με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Υπενθυμίζεται ότι αυτό συνέβη και επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, με τον ν. 4546/2018, όταν η χώρα ενσωμάτωσε την ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/89 και θεσμοθέτησε το πλαίσιο για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Η ΕΛΑΣ σχολιάζει πως η κυβέρνηση, παρά το ότι «επαιρόταν για την ικανότητά της να διαχειρίζεται κρίσεις», έχει περιοριστεί στον ρόλο του παρατηρητή, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι η χώρα έχει ανάγκη από άμεση αλλαγή προτεραιοτήτων στα ελληνοτουρκικά, με σαφή στρατηγική που προασπίζεται τα ελληνικά συμφέροντα. Προτείνεται αξιοποίηση των συμμαχιών, των ευρωτουρκικών σχέσεων και της δυνατότητας επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων, καθώς και επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, οι οποίες –όπως αναφέρεται– λανθασμένα διακόπηκαν από την κυβέρνηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλιακός θερμοσίφωνας ταράτσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας: Ζητά στήριξη Κομισιόν για ευρωπαϊκές ηλιοθερμικές τεχνολογίες

Ο Δ. Τσιόδρας ζητά από την Κομισιόν μέτρα στήριξης για ευρωπαϊκές ηλιοθερμικές τεχνολογίες, με στόχους και δείκτες ανάπτυξης, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα νοικοκυριών και ΕΕ.
Σταύρος Παπασταύρου στούντιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ο Κάθετος Διάδρομος είναι έργο εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας

Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου, σε συνέντευξή του στο MEGA, τόνισε τη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου για την ενεργειακή ασφάλεια, ενώ χαρακτήρισε την επίσκεψη Ρούμπιο ως ένδειξη ισχυρών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ και δυναμικής αμερικανικών επενδύσεων.