ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
macron_anastasiadis_23072020
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν σε κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη. Πηγή: ΑΠΕ

Ευρωπαϊκή «ομοβροντία» για κυρώσεις στην Τουρκία

«Περισσότερες κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας και της Κύπρου» ζητά ο πρόεδρος Μακρόν. «Ώρα να δράσουμε», τονίζει ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Μ. Βέμπερ.

Ισχυρή δυναμική υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία αναπτύσσεται στην Ευρώπη, μετά την απειλή της Άγκυρας για άμεση έναρξη ερευνών σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τάχθηκε σήμερα υπέρ των κυρώσεων, ενώ και ο Γερμανός επικεφαλής των συντηρητικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, τόνισε ότι «έχει έλθει η ώρα να δράσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της επιβολής κυρώσεων, τις οποίες ζήτησαν επιτακτικά οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην τελευταία σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., γίνεται ήδη προετοιμασία στις Βρυξέλλες και αναμένεται τον Αύγουστο να παρουσιασθεί στους υπουργούς Εξωτερικών από τον Γιοσέπ Μπορέλ ένα σχετικό σχέδιο. Η Αθήνα έχει ζητήσει κυρώσεις που θα πλήξουν πραγματικά την τουρκική οικονομία, όπως για παράδειγμα σε τουρκικές τράπεζες. Πάντως, η έγκριση των κυρώσεων δεν είναι εύκολη, αφού απαιτεί ομοφωνία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, πάντως, έριξε σήμερα το πολιτικό του βάρος υπέρ της άμεσης επιβολής κυρώσεων. Σε κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, υπογράμμισε ότι «θα ήταν σοβαρό λάθος η Ε.Ε. να μην αντιδράσει στις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο», εξηγώντας ότι «σε αυτό το κομμάτι της Μεσογείου, που είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες μας, τα ζητήματα της ενέργειας και της ασφάλειας είναι ουσιώδη. Αυτό που διακυβεύεται είναι μια μάχη εξουσίας, ιδιαίτερα της Τουρκίας και της Ρωσίας που έχουν όλο και περισσότερες διεκδικήσεις, μπροστά στις οποίες η Ε.Ε. εξακολουθεί να κάνει πολύ λίγα».

«Θα ήταν σοβαρό λάθος να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Αυτό δεν είναι μια επιλογή για την Ευρώπη και δεν είναι κάτι που η Γαλλία θα αφήσει να συμβεί», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας, όπως μετέδωσε το Reuters: «Θέλουμε περισσότερες κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας και της Κύπρου».

Μ. Βέμπερ: Ώρα να δράσουμε

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, εμφανίσθηκε εξάλλου στο Ευρωκοινοβούλιο αποφασιστικός υπέρ της επιβολής κυρώσεων, υπογραμμίζοντας: «Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, να σκεφθούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας».

Μιλώντας για τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας συζητήθηκε και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Χριστιανοδημοκράτης Γερμανός πολιτικός σημείωσε ότι «αναφορικά με την κατάσταση στη Μεσόγειο, είδαμε όλοι τις στρατιωτικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας. Επίσης είδαμε τις αποφάσεις για την Αγία Σοφία που είναι παράδειγμα θρησκευτικού σοβινισμού ένα τέτοιο σύμβολο και μνημείο ειρήνης και συμφιλίωσης να αλλάζει τώρα».

«Το θέμα δεν είναι απλώς ελληνοτουρκικό ή μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, είναι ευρωτουρκικό», τόνισε ο Βέμπερ. Και πρόσθεσε ότι «θα θέλαμε να τονίσουμε, παρουσία του κ. Μισέλ και της κ. φον ντερ Λάιεν ότι πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα και ότι στεκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων και των Κυπρίων».

«Βεβαίως παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου, αλλά έχει έρθει η ώρα να δράσουμε τώρα, πιθανόν να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Θα πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε τώρα», κατέληξε ο Βέμπερ.

Τι συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στις 13 Ιουλίου, συμφωνήθηκε να ανατεθεί στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, να «ερευνήσει νέες οδούς για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία» και να προετοιμάσει σε τεχνικό επίπεδο «πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», καθώς και να διερευνήσει την προσθήκη περισσότερων καταχωρήσεων στην λίστα των κυρώσεων, μετά από σχετικό αίτημα της Κύπρου, δηλαδή να προστεθούν περισσότερα φυσικά πρόσωπα και νομικές οντότητες της Τουρκίας στη λίστα κυρώσεων. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η συζήτηση για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων θα συνεχισθεί στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο, στα τέλη Αυγούστου.

Μετά την ανακοίνωση της τουρκικής NAVTEX για τη δέσμευση περιοχών από την Τουρκία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες από το ωκεανογραφικό σκάφος Oruc Reis, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέφερε στη συζήτηση το θέμα των κυρώσεων, υπογραμμίζοντας ότι αυτές θα είναι πλέον μονόδρομος, εάν η Τουρκία παραβιάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε περιοχές κοντά στο Καστελόριζο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Κοινή λίστα κυρώσεων κατά Τουρκίας από Ελλάδα, Γαλλία και Κύπρο 

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο στη λίστα που κατέθεσαν οι τρεις χώρες περιλαμβάνονται συγκεκριμένα ονόματα Τούρκων αξιωματούχων στους οποίους ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνής καταδίκη για τις πρακτικές της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

Οι υπ. Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών και στηλιτεύουν επίσης την εργαλειοποίηση αμάχων από την Άγκυρα.
mitsotakis_EU_council
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη να επενδύσει για να γίνει πιο ανταγωνιστική

«Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Τα ζητήματα της οικονομίας πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο πολύ πιο δραστικό», τόνισε ο πρωθυπουργός. Τι είπε για τον Τραμπ και τον Ερντογάν.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Αρωγός η Ελλάδα για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή που αυξάνει τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα, με την Κύπρο να είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται πιο κοντά στην κρίση.