ΓΔ: 2702.54 0.04% Τζίρος: 244.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
ΕΛΑΣ
Φωτο: ΕΛΑΣ Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη. Credit: Nick Paleologos / SOOC

Έξι παρεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στη δημόσια εκπαίδευση

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη παρουσίασε 5+1 προτάσεις για τη δημόσια παιδεία, τονίζοντας ότι δεν θα καταργήσει τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά δεν θα τα άφηνε να ιδρυθούν, και προτείνει κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το ολοκληρωμένο σχέδιό της για τη δημόσια παιδεία παρουσίασε η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛΑ.Σ.), σε συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή της εκπροσώπου του κόμματος Θεώνης Κουφονικολάκου και των υπευθύνων του τομέα, Ιωάννας Λαλιώτου και Παναγή Κασσιανού.

Η Ιωάννα Λαλιώτου, αναφερόμενη στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, επισήμανε: «Στα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης η θέση μας σαφής: δε θα τα είχαμε ιδρύσει, αλλά δεν θα τα καταργήσουμε. Σεβόμαστε την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ και αναγνωρίζουμε τη σημερινή πραγματικότητα φοίτησης χιλιάδων νέων σε αυτά και επένδυσης των οικογενειών σε αυτή τη διαδικασία. Οφείλουμε να σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι στην ασφάλεια δικαίου για τους πολίτες. Όμως, και σε αυτό θέλω να είμαι ξεκάθαρη: δεν θα επιτρέψουμε στη χώρα να γίνει El Dorado πανεπιστημιακής παραπαιδείας».

Οι 5+1 βασικές παρεμβάσεις για τη δημόσια εκπαίδευση

1) Κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων – Η ΕΛΑ.Σ. προτείνει ένα νέο μοντέλο πρόσβασης στη γνώση και τη μάθηση, με στόχο την απαλλαγή των οικογενειών από το οικονομικό και ψυχολογικό βάρος των εξετάσεων.

Νέο Λύκειο: Από «προθάλαμος φροντιστηρίου» μετατρέπεται σε αυτόνομο θεσμό μόρφωσης. Προβλέπεται ενιαίο πρόγραμμα γενικής παιδείας στην Α’ και Β’ Λυκείου, επιλογή κατεύθυνσης στη Γ’ και απομάκρυνση της «πανεπιστημιακού επιπέδου» ύλης από το πρόγραμμα σπουδών.

Νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ: Θα ισχύει «ελεύθερη πρόσβαση» στα τμήματα όπου οι υποψήφιοι ισούνται με τις διαθέσιμες θέσεις, με μόνη προϋπόθεση το απολυτήριο Λυκείου. Στα τμήματα όπου η ζήτηση υπερβαίνει τις θέσεις, θα πραγματοποιούνται εξετάσεις βαθμολογικής κατάταξης, ενώ η εισαγωγή θα βασίζεται στον βαθμό του Αναβαθμισμένου Απολυτηρίου. Καταργείται η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ).

2) Τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση: Δημιουργούνται διετή προγράμματα στα πανεπιστήμια, με πτυχίο που θα αποτελεί και άδεια άσκησης επαγγέλματος (επίπεδο 5 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων). Η εισαγωγή θα γίνεται χωρίς εξετάσεις για αποφοίτους ΕΠΑΛ, με δυνατότητα συμμετοχής και αποφοίτων ΓΕΛ. Τα προγράμματα θα οργανώνονται από τα ΑΕΙ σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς, εστιάζοντας σε αντικείμενα υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας.

3) Ανώτατη εκπαίδευση: Προτείνεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δημοσίων ΑΕΙ, κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης και νέα διαδικασία εκλογής Πρυτανικών Αρχών και μελών ΔΕ. Προβλέπεται επίσης ουσιαστική μεταβολή του ν. 4957/2022 («Νόμος Κεραμέως») και του ν. 5094/2024 («Νόμος Πιερρακάκη»), που αφορά τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

4) Στήριξη των εκπαιδευτικών: Προβλέπεται ενίσχυση των μισθών μέσω ένταξης των εκπαιδευτικών σε ειδικά μισθολόγια, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό τους ρόλο και επιδιώκοντας τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

5) Σχολική ειρήνη: Στόχος η αποκατάσταση κλίματος ηρεμίας, η παιδαγωγική ενδυνάμωση και η αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Προβλέπεται θεσμική θωράκιση των εκπαιδευτικών, ουσιαστική επιμόρφωση, επαναφορά του συλλογικού χαρακτήρα υποστήριξης μέσω των Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και κατάργηση του τιμωρητικού πλαισίου αξιολόγησης.

Επιπλέον, περιλαμβάνονται μέτρα για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα και ενίσχυση της σχολικής στέγης, με στόχο ένα συμμετοχικό και ελκυστικό σχολείο.

6) Εκπαίδευση παιδιών με αναπηρία: Εξασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες πρόσβασης όλων των παιδιών στο σχολείο, ανεξάρτητα από αναπηρίες, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΣΔΕΠ: Μη δεσμευτικές οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για δημόσια εκπαίδευση

Η ΠΟΣΔΕΠ τονίζει ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν περιείχαν ουσιαστικές δεσμεύσεις για τη δημόσια εκπαίδευση, ούτε για τη βελτίωση συνθηκών σε ΑΕΙ, παρά τις προηγούμενες κυβερνητικές αναφορές.
Πανόραμα της Βιέννης
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Τεστ για την απαγόρευση ισλαμικής μαντίλας σε μαθήτριες κάτω των 14

Την πρώτη της δοκιμασία περνά η απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας για μαθήτριες κάτω των 14 ετών στην Αυστρία, με αντιδράσεις από μουσουλμανικές οργανώσεις και πιθανές προσφυγές στα δικαστήρια καθώς ανοίγουν τα σχολεία.
Άδεια σχολική τάξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έως αύριο οι αιτήσεις για συμπληρωματική εισαγωγή στα Ωνάσεια Σχολεία

Η Δ.Ε.ΔΗΜ.Ω.Σ. ανακοίνωσε συμπληρωματικές εξετάσεις για εισαγωγή στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία για το έτος 2026-2027. Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως αύριο, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2026, στις 10:00 π.μ. μέσω της σχετικής πλατφόρμας.
ΕΛΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛ.ΑΣ.: Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ με αλαζονεία και έλλειψη επιχειρημάτων

Η Θ. Κουφονικολάκου κατηγορεί τον πρωθυπουργό για αλαζονεία και έλλειψη επιχειρημάτων, σχολιάζοντας τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ. Τονίζει ότι η διακυβέρνησή του αποτελεί χαμένη ευκαιρία, με τη χώρα σε ύφεση και ενισχυμένη διαφθορά.
Σοφία Ζαχαράκη κοντινό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη: Τέλος Σεπτεμβρίου ξεκινά η β’ φάση διορισμών αναπληρωτών στα σχολεία

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ανακοίνωσε πως η δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα γίνει μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, φτάνοντας συνολικά τους 45.000 έως το τέλος του έτους.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη: Μια νέα εποχή για τα ΑΕΙ έχει ξεκινήσει

Το Υπουργείο Παιδείας επενδύει στην αναβάθμιση υποδομών, φοιτητική μέριμνα, στελέχωση και διεθνοποίηση των ΑΕΙ, στοχεύοντας να καταστήσει την Ελλάδα εκπαιδευτικό κόμβο, δήλωσε η Σ. Ζαχαράκη στη ΔΕΘ, τονίζοντας τον ρόλο των περιφερειακών πανεπιστημίων.