Νέα δωρεά 160 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοινώθηκε για τη ριζική ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η ανακοίνωση έγινε από τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία σύγχρονων, προσβάσιμων εγκαταστάσεων στα τρία ιστορικά ακαδημαϊκά ιδρύματα. Περιλαμβάνει μελέτες για την αναμόρφωση της πανεπιστημιούπολης και τη συντήρηση κτιρίων του ΕΚΠΑ, την ανακαίνιση φοιτητικών εστιών και αμφιθεάτρων στο ΑΠΘ, καθώς και την ανακαίνιση του εμβληματικού κτιρίου Γκίνη στο ΕΜΠ.
Επένδυση στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου
«Με την πρωτοβουλία την οποία παρουσιάζουμε, γίνεται ένα πολύ αποφασιστικό βήμα αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνισε, τα 160 εκατ. ευρώ της δωρεάς των τεσσάρων τραπεζών αποτελούν εφαλτήριο για την ανακαίνιση ιστορικών πανεπιστημιακών υποδομών.
Η δωρεά θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενισχύοντας τη συνολική επένδυση στην ελληνική δημόσια παιδεία. «Νομίζω ότι πια ανατέλλει μια καινούργια μέρα για τα δημόσια πανεπιστήμια, χωρίς καταλήψεις, με βιβλιοθήκες, με χώρους χαράς και γνώσης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Συνέργεια με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»
Η νέα δωρεά έρχεται να συμπληρώσει τη χορηγία των τεσσάρων τραπεζών για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», μέσω του οποίου έχουν ήδη ανακαινιστεί ή βρίσκονται υπό ανακαίνιση 670 δημόσια σχολεία σε όλη τη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει σημαντικό κοινωνικό και εκπαιδευτικό αποτύπωμα, καθώς «σχολεία που ήταν παρατημένα αναβαθμίζονται και γίνονται προσβάσιμα».
Δηλώσεις της υπουργού Παιδείας
Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη χαρακτήρισε τη μέρα «σημαντική», επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία των τραπεζών έρχεται να ενισχύσει την προσπάθεια της πολιτείας για στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου. Υπενθύμισε ότι «έχει ήδη καταβληθεί η τακτική επιχορήγηση άνω των 110 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα των πανεπιστημίων» και ότι «τρέχουν έργα ΣΔΙΤ για τη δημιουργία 8.500 νέων φοιτητικών κλινών».
Η υπουργός τόνισε ακόμη πως η πρωτοβουλία αυτή αφορά τρία ιστορικά ιδρύματα με μεγάλο και ταλαιπωρημένο κτηριακό απόθεμα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των υποδομών και της διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων.
Η θέση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Ζανιάς, ανέφερε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της πολιτείας για τη ριζική αναβάθμιση των τριών εμβληματικών πανεπιστημίων. «Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε πως η παραγωγή και η μετάδοση της γνώσης θα ενισχυθεί περαιτέρω», σημείωσε.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι τράπεζες συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» με 400 εκατ. ευρώ και τώρα συνεισφέρουν επιπλέον 160 εκατ. ευρώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, φτάνοντας συνολικά τα 560 εκατ. ευρώ για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. «Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ισχυρές και μπορούν να διαδραματίσουν τον αναπτυξιακό και κοινωνικό τους ρόλο», πρόσθεσε.
Συμμετέχοντες στη σύσκεψη
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου. Παρόντες ήταν επίσης οι πρυτάνεις των τριών πανεπιστημίων, στελέχη των τραπεζών και εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Η πρωτοβουλία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σηματοδοτεί μια νέα εποχή συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της ανώτατης εκπαίδευσης και την αναβάθμιση των πανεπιστημιακών υποδομών στη χώρα.