ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Λάζαρος Κυρίζογλου, προφίλ
Φώτο: Πρόεδρος ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου. Credit: Kostantinos Tsakalidis/SOOC

Λ. Κυρίζογλου: Οι Δήμοι διαμορφώνουν το νέο ψηφιακό κράτος

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι το νέο ψηφιακό κράτος πρέπει να βασίζεται στον πολίτη και τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναδεικνύοντας το CRM ως εργαλείο ουσιαστικής μεταρρύθμισης στην εξυπηρέτηση.

Την ανάγκη το νέο ψηφιακό κράτος να αναπτυχθεί με επίκεντρο τον πολίτη και με ουσιαστική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέδειξε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. Η τοποθέτησή του πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ημερίδας «Η επόμενη ημέρα του ψηφιακού κράτους: Το CRM ως πυλώνας της ενιαίας και προσωποποιημένης εμπειρίας εξυπηρέτησης», που διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης και η Κοινωνία της Πληροφορίας.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ, Θανάσης Μαμάκος.

Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι η ανάπτυξη της Ενιαίας Ψηφιακής Υποδομής CRM δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμη πληροφοριακό σύστημα, αλλά μια βαθιά μεταρρύθμιση που μετασχηματίζει τον τρόπο με τον οποίο το κράτος αντιλαμβάνεται και εξυπηρετεί τον πολίτη.

Υπογράμμισε ότι οι Δήμοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης, διαχειριζόμενοι καθημερινά χιλιάδες αιτήματα που αφορούν κρίσιμες λειτουργίες της τοπικής ζωής, από την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό έως τις κοινωνικές υπηρεσίες, τις αδειοδοτήσεις και την πολιτική προστασία.

Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, η ενσωμάτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Ενιαίο CRM μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό βήμα για τη δημιουργία μιας δημόσιας διοίκησης πιο αποτελεσματικής, διαφανούς και προσανατολισμένης στις ανάγκες των πολιτών. Η νέα υποδομή θα προσφέρει καλύτερη εικόνα των αναγκών, ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων και ουσιαστική αξιοποίηση δεδομένων για τον σχεδιασμό πολιτικών.

Ο ίδιος στάθηκε στις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη και τα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων, επισημαίνοντας ότι οι Δήμοι μπορούν πλέον να περάσουν από τη διαχείριση προβλημάτων στη λογική της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης.

«Το CRM δεν πρέπει να λειτουργήσει μόνο ως σύστημα διαχείρισης αιτημάτων. Μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό εργαλείο λήψης αποφάσεων, που θα επιτρέπει στους Δήμους να εντοπίζουν εγκαίρως ανάγκες, να σχεδιάζουν στοχευμένες παρεμβάσεις και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανθρώπινο δυναμικό και οργανωτική προσαρμογή

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι η επιτυχία της μεταρρύθμισης δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την τεχνολογία, αλλά κυρίως από την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και την οργανωτική προσαρμογή των φορέων της δημόσιας διοίκησης.

Ως βασικές προϋποθέσεις ανέδειξε την εκπαίδευση στελεχών, την απλοποίηση διαδικασιών, τη διαλειτουργικότητα συστημάτων, την ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των Δήμων και την ισότιμη συμμετοχή όλων των ΟΤΑ, ανεξαρτήτως μεγέθους. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης πόρων και τεχνικής υποστήριξης.

Η Αυτοδιοίκηση ως συνδιαμορφωτής

Ο κ. Κυρίζογλου ξεκαθάρισε ότι η ΚΕΔΕ θεωρεί πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της νέας ψηφιακής εποχής του κράτους. «Οι Δήμοι δεν μπορούν να είναι απλοί αποδέκτες των αλλαγών. Πρέπει να είναι συνδιαμορφωτές της μεταρρύθμισης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η εμπειρία της Αυτοδιοίκησης από την καθημερινή επαφή με τον πολίτη αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για τον σχεδιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών του μέλλοντος.

Το επόμενο βήμα για το ψηφιακό κράτος

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι η χώρα έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ψηφιακή διακυβέρνηση, ωστόσο η επόμενη πρόκληση είναι η δημιουργία μιας ενιαίας εμπειρίας εξυπηρέτησης που θα είναι φιλική, αποτελεσματική και χωρίς αποκλεισμούς.

«Δεν αρκεί πλέον να παρέχουμε περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες. Οφείλουμε να προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία εξυπηρέτησης. Να δημιουργήσουμε ένα κράτος που κατανοεί τον πολίτη, προβλέπει τις ανάγκες του και λειτουργεί συντονισμένα προς όφελός του. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χώρος αναμονής νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο τομέας υγείας απασχολεί πάνω από 10% των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη

Ο Ηλίας Μόσιαλος, στην ομιλία του ως επίτιμος διδάκτορας, τόνισε πως η γήρανση, οι ανισότητες, η κλιματική αλλαγή και η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζουν τα συστήματα υγείας, ενώ οι δαπάνες αυξάνονται συνεχώς παγκοσμίως.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Ψηφιακός κόμβος η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία στη ΝΑ Ευρώπη

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, δίνοντας έμφαση στην ανθρωποκεντρική της χρήση, στη διασύνδεση με πολιτισμό και τέχνες και στον ρόλο της Βόρειας Ελλάδας ως ψηφιακού κόμβου.
Δημήτρης Παπαστεργίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Ψηφιακή και καινοτόμα Ελλάδα το 2030 με στήριξη στην έρευνα

Η Ελλάδα παρουσίασε τις προοπτικές ενίσχυσης υποδομών και Τεχνητής Νοημοσύνης στη 90ή ΔΕΘ, με έμφαση σε σύγχρονα data centers και το AI Factory «PHAROS», ενισχύοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή ψηφιακή στρατηγική.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Προτεραιότητα η σταθερότητα, ανάπτυξη και νέες τεχνολογίες

Ο Σταύρος Καλαφάτης τόνισε πως η ΔΕΘ αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Εξήρε τη σημασία των κυβερνητικών παρεμβάσεων και ανέδειξε την πρόοδο της ανάπλασης, που θα δώσει περισσότερο πράσινο στην πόλη.
Δημήτρης Παπαστεργίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Παπαστεργίου: Προστασία παιδιών στο διαδίκτυο σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε πως η προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και παρουσίασε σχετικές πρωτοβουλίες στη ΔΕΘ, επισημαίνοντας τον ρόλο των πλατφορμών.
Σοφία Ζαχαράκη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοφία Ζαχαράκη: Η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση, από εκδήλωση ΕΥ

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη τόνισε στη ΔΕΘ τη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη μείωση εκπαιδευτικών ανισοτήτων και το μεγάλο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για επιμόρφωση στο θέμα.