ΓΔ: 2603.51 -0.44% Τζίρος: 188.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:09:39
Χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ
Φώτο: Shutterstock

Θεσσαλία: 8,65 εκατ. ευρώ σε Μαγνησία και Σποράδες από κρατική αρωγή

Χρηματοδότηση 8,65 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε για τους Δήμους Μαγνησίας και Σποράδων, στο πλαίσιο συνολικής χρηματοδότησης 25,71 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στα 8,65 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που εγκρίθηκε για τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων από την Κεντρική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής (ΚΕΚΑ), στο πλαίσιο συνολικής χρηματοδότησης ύψους 25,71 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, η ενημέρωση δόθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων των θεσσαλικών επιμελητηρίων και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για θέματα Κρατικής Αρωγής, Κώστα Κατσαφάδου.

Η κατανομή που έλαβε την έγκριση της ΚΕΚΑ προβλέπει 6 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, 8,65 εκατ. ευρώ για τους Δήμους της Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, 4 εκατ. ευρώ για τους Δήμους της Ε. Τρικάλων, 3,76 εκατ. ευρώ για τους Δήμους της Ε. Λάρισας και 3,3 εκατ. ευρώ για τους Δήμους της Ε. Καρδίτσας.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η επανενεργοποίηση του προγράμματος Thessaly Pass με πρόσθετη χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πορεία αποζημιώσεων και στήριξη επιχειρήσεων

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης, και η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής και Συντονισμού, Καλλιόπη Τετώρου. Από τα επιμελητήρια παρέστησαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Πέτρος Παπαδάκος, και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, Χρήστος Γιακουβής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν στοιχεία για την πορεία των αποζημιώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023. Όπως ανέφερε ο κ. Καμπούρης, η Θεσσαλία συγκεντρώνει περίπου το 96% των φακέλων των πληγεισών επιχειρήσεων που εντάσσονται στη διαδικασία κρατικής αρωγής.

Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί σε αποφάσεις τελικής επιχορήγησης 4.724 επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, σε σύνολο 5.679, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 80% των δικαιούχων. Η Λάρισα καταγράφει ποσοστό ολοκλήρωσης 88%, τα Τρίκαλα 82%, η Μαγνησία 79% και η Καρδίτσα 77%.

Ειδικά για τη Μαγνησία, όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός πληγεισών επιχειρήσεων στη Θεσσαλία, έχουν ήδη ενταχθεί σε αποφάσεις επιχορήγησης 1.867 επιχειρήσεις σε σύνολο 2.372.

Ολοκλήρωση διαδικασιών και οικονομική ανάκαμψη

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι οι μη επεξεργασμένοι φάκελοι σε ολόκληρη τη Θεσσαλία ανέρχονται πλέον σε μόλις 21. Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, δείχνει ότι η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης.

Οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των διαδικασιών, εκτιμώντας ότι η ολοκλήρωση των ελέγχων και των αποζημιώσεων θα συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάκαμψη των πληγεισών περιοχών και στη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσσαλίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

1,7 εκατ. ευρώ σε Κοζάνη και Εορδαία για πυροπροστασία σε σχολεία

Δύο νέες προσκλήσεις για έργα πυροπροστασίας σε βρεφονηπιακούς σταθμούς Κοζάνης και σχολεία Εορδαίας εκδόθηκαν με χρηματοδότηση Ειδικού Προγράμματος, με στόχο την αναβάθμιση της ασφάλειας σε συνολικά 68 εκπαιδευτικές δομές.
Σωρός κερμάτων με γράφημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικροχρηματοδοτήσεις: Παραμένουν σε «χαμηλή πτήση» παρά το άλμα +136% το 2025

Στα 18,9 εκατ. ευρώ έφτασαν οι μικροχρηματοδοτήσεις το 2025, από 8 εκατ. το 2024, με ώθηση από το Ταμείο Μικροπιστώσεων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά η συνολική συνεισφορά τους την αγορά να παραμένει πολύ μικρή.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε προσωρινή χρηματοδότηση, αποφεύγοντας shutdown

Η Γερουσία των ΗΠΑ, με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, ενέκρινε προσωρινό νομοσχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης ως τις 11 Δεκεμβρίου, αποφεύγοντας το shutdown λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές. Απομένει συμφωνία με τη Βουλή.
Πρόσοψη τράπεζας κολώνες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΑΤ με «προίκα» 2 δισ. στηρίζει δάνεια έως 5 δισ. για μικρομεσαίες

Η αναβάθμιση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας από την ΕΕ φέρνει φθηνότερα δάνεια και εγγυήσεις για ΜμΕ, αγρότες και νοικοκυριά, ενώ καθιστά την τράπεζα βασικό εταίρο ευρωπαϊκών προγραμμάτων με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟ: 1.106.000 ευρώ σε Πολυθεματικά Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα

Το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε επιχορηγήσεις 1.106.000€ για πολυθεματικά φεστιβάλ το 2026. Στόχος η στήριξη πολιτιστικών φορέων πανελλαδικά, ενίσχυση τοπικών κοινοτήτων και διεύρυνση της συμμετοχής στον σύγχρονο πολιτισμό.