ΓΔ: 2698.76 0.13% Τζίρος: 423.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Κώστας Τσιάρας ομιλία Βουλή
Φώτο: Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Τσιάρας: Η διαχείριση του νερού κλειδί για την αγροτική παραγωγή

Η επάρκεια και η σωστή διαχείριση του αρδευτικού νερού αποτελούν βασικές προκλήσεις για την αγροτική οικονομία και την επισιτιστική ασφάλεια, τόνισε ο πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Η επάρκεια και η διαχείριση του αρδευτικού νερού αναδεικνύονται σε κομβικές προκλήσεις για την αγροτική οικονομία και την επισιτιστική ασφάλεια, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα. 

Μιλώντας στο πάνελ του Attica Green Expo 2026 με θέμα «Αγροδιατροφή σε καθεστώς κλιματικής αλλαγής: Νερό, αγροτική πολιτική και τοπικές πρακτικές», ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται στρατηγικό σχεδιασμό για τη βιώσιμη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.

Όπως ανέφερε, «ο όρος που πρέπει να χρησιμοποιούμε είναι η ανθεκτικότητα», επισημαίνοντας ότι οι διεθνείς πιέσεις στον αγροτικό τομέα καθιστούν αναγκαίες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να καθορίσει ξεκάθαρα τον ρόλο του πρωτογενούς τομέα και να κατευθύνει τους πόρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε δράσεις ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της παραγωγής.

Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα αξιοποίησε πάνω από 3 δισ. ευρώ ετησίως από την ΚΑΠ για τη στήριξη των αγροτών, ωστόσο «πλέον δεν είναι αρκετό, χρειάζεται μια συγκεκριμένη κατεύθυνση».

 Αναφέρθηκε επίσης στον εθνικό σχεδιασμό για τα αρδευτικά έργα, υπογραμμίζοντας πως για πρώτη φορά επιχειρείται ενιαίος σχεδιασμός για την υλοποίηση κρίσιμων παρεμβάσεων. «Το ζητούμενο είναι με σοβαρότητα, σχεδιασμό και σωστή διαχείριση των πόρων να κάνουμε όλα τα απαραίτητα έργα», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι το 85% των υδάτινων πόρων κατευθύνεται στον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας την ανάγκη για ορθολογική χρήση του νερού και αλλαγή νοοτροπίας στην αγροτική παραγωγή.

Ανακύκλωση και απώλειες νερού

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανακύκλωσης νερού, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανακυκλώνεται μόλις το ένα τρίτο. 

Επεσήμανε ότι το φθηνότερο νερό είναι «εκείνο που δεν χάνεται», ενώ οι απώλειες στα μεγάλα αστικά κέντρα φτάνουν έως και το 60% και στην περιφέρεια έως το 50%.

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε την ανάγκη αποθήκευσης νερού κατά τις βροχερές περιόδους και την ενημέρωση των πολιτών. «Χωρίς την ενημέρωση του πολίτη δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προκλήσεις και έργα σε τοπικό επίπεδο

Ο δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος, σημείωσε ότι ο δήμος οδηγείται σχεδόν κάθε χρόνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επισημαίνοντας την ανάγκη υλοποίησης μεγάλων έργων υποδομής. Όπως είπε, το φράγμα στη Σπάρτη είναι έτοιμο προς δημοπράτηση.

Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στο τοπικό δίκτυο ύδρευσης, με αντικατάσταση παλαιών αγωγών και εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρίας για την ανίχνευση βλαβών. «Πρέπει να συνετίσουμε τους δημότες στη διαχείριση των υδάτων. Μεγάλη η σπατάλη του νερού», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Τροιζηνίας - Μεθάνων, Αναστάσιος Μούγιος, έκανε λόγο για τεράστιες απώλειες υδάτων λόγω παλαιότητας των δικτύων, πολλά εκ των οποίων λειτουργούν από τη δεκαετία του 1970. Τόνισε ότι απαιτείται ολιστική προσέγγιση και συνέπεια στον σχεδιασμό των έργων, ανεξαρτήτως αλλαγών στις δημοτικές διοικήσεις.

Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Ορφανός, επεσήμανε ότι παρά την ύπαρξη των πηγών του Αναβάλου, μεγάλο μέρος του νερού καταλήγει στη θάλασσα λόγω απαρχαιωμένων δικτύων. 

«Κάθε μέρα έχουμε από 15 βλάβες το λιγότερο, ενώ το μισό νερό που τρέχει στα δίκτυα χάνεται», ανέφερε, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη έργο αναβάθμισης του αποχετευτικού και του βιολογικού καθαρισμού στο Τολό, ώστε μέρος του νερού να επαναχρησιμοποιείται για άρδευση.

Τέλος, ο δήμαρχος Παιανίας και πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Ισίδωρος Μάδης, υπογράμμισε την έλλειψη συντονισμού στη διαχείριση των υδάτων και περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στον κάμπο των Μεσογείων. 

«Σήμερα η κατάσταση είναι απογοητευτική», είπε, προσθέτοντας ότι «το 50% του κάμπου των Μεσογείων είναι ένα απέραντο πάρκο φωτοβολταϊκών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιμνοδεξαμενή με ξηρασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοτικό ενδιαφέρον για ξηρασία και υδάτινους πόρους στον Παγγαίο

Ο Δήμος Παγγαίου συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο PRIMES για πρόληψη της ξηρασίας, τονίζοντας τη σημασία της κοινωνικής συμμετοχής και της προληπτικής διαχείρισης. Το πρώτο workshop έγινε στο Κοκκινοχώρι με θέμα την αξιολόγηση κινδύνου.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση Τραμπ καταργεί περιορισμούς εκπομπών στα εργοστάσια ρεύματος

Η κυβέρνηση Τραμπ κατήργησε τα όρια εκπομπών ρύπων στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, αμφισβητώντας τις κλιματικές δράσεις. Το μέτρο ακυρώνει κανονισμούς Μπάιντεν και εμποδίζει μελλοντικές ρυθμίσεις για το κλίμα.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Η Ευρώπη χρειάζεται παγοθραυστικά για την Αρκτική περιοχή

Η Κάγια Κάλας τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα παγοθραυστικά για να ενισχύσει την παρουσία της στην Αρκτική, λόγω κλιματικής αλλαγής και νέων θαλάσσιων διαδρόμων, μιλώντας στη σύνοδο ΕΕ-Αρκτικής στη Φινλανδία.
Χωριό Γροιλανδίας πάγοι
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Φινλανδία οι Ευρωπαίοι ηγέτες για διάσκεψη για την Αρκτική

Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στη Ροβανιέμι της Φινλανδίας για να συντονίσουν δράσεις σχετικά με τις αλλαγές στην Αρκτική, εστιάζοντας σε νέες ναυτιλιακές οδούς, φυσικούς πόρους και απειλές ασφάλειας από Ρωσία και Κίνα.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα άντεξε το καλοκαίρι του 2026 καλύτερα από τον ευρωπαϊκό Νότο

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος παρουσιάζει τον απολογισμό των φετινών πυρκαγιών και συγκρίνει τα στοιχεία με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, τονίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι.
ξηρασία και λειψυδρία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας: Αίτημα στην Κομισιόν για ευρωπαϊκή προστασία των γεωργικών εδαφών

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ζητά από την Κομισιόν ενισχυμένη στήριξη στα κράτη μέλη για την προστασία των γεωργικών εδαφών και την αποφυγή ερημοποίησης, ειδικά στη Νότια Ευρώπη, με χρηματοδοτικά εργαλεία και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.