Ο Δήμος Χανίων συμμετείχε στη διεθνή συνάντηση εργασίας του δικτύου B40 και της United Cities and Local Governments (UCLG), με τίτλο «Smyrna Talks Culture - Η Σμύρνη μιλά για τον Πολιτισμό», που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 8 Μαΐου 2026 στη Σμύρνη της Τουρκίας.
Τον Δήμο εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιάννης Γιαννακάκης, και η ειδική σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού, Νίκη Φτυλιτάκη. Όπως τόνισαν, η συμμετοχή αυτή ενισχύει την εξωστρέφεια των Χανίων και τη διασύνδεσή τους με διεθνή δίκτυα συνεργασίας, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό ως βασικό πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης και διαπολιτισμικού διαλόγου.
Η συνάντηση διοργανώθηκε από τον Μητροπολιτικό Δήμο Σμύρνης στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας Τοπικής Οικονομικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας (Local Economic and Cultural Cooperation Working Group) του δικτύου B40 Balkan Cities Network, σε συνεργασία με την UCLG.
Συμμετοχές και θεματικές συζητήσεις
Στις εργασίες συμμετείχαν ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, dr. Cemil Tugay, δήμαρχοι και εκπρόσωποι πόλεων των Βαλκανίων, καθώς και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, dr. Suat Çağlayan, ο οποίος συντόνισε τη συνεδρία των δημάρχων για την πολιτιστική πολιτική.
Κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης εξετάστηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των πόλεων-μελών του δικτύου B40 στους τομείς του πολιτισμού, της βιωσιμότητας, της κοινωνικής συμπερίληψης και της διασύνδεσης καλλιτεχνών και κοινού.
Παρουσιάστηκαν επίσης προτάσεις για πολιτιστικές συνεργασίες και κοινές δράσεις με στόχο την ανάπτυξη διαβαλκανικών δικτύων πολιτιστικής ανταλλαγής και δημιουργίας.
Παρουσίαση των δράσεων του Δήμου Χανίων
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιάννης Γιαννακάκης, παρουσίασε τις πολιτιστικές δράσεις και τις προτεραιότητες του Δήμου Χανίων, ενώ πραγματοποιήθηκαν επαφές με εκπροσώπους άλλων πόλεων για τη διερεύνηση μελλοντικών συνεργασιών σε θέματα πολιτισμού και δημιουργικής οικονομίας.
Επισημαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο της Σμύρνης, dr. Cemil Tugay, και τον μόνιμο γραμματέα του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων B40, Barbaros Büyüksağnak, το οποίο ιδρύθηκε από τον Ekrem İmamoğlu.
Επαφές και συμβολικές κινήσεις
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, η αντιπροσωπεία του Δήμου Χανίων επισκέφθηκε το Ελληνικό Γενικό Προξενείο της Σμύρνης, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον γενικό πρόξενο, Αλέξανδρο Κώνστα. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την προσφορά αναμνηστικών δώρων εκ μέρους του Δήμου Χανίων.