«Με την business visa θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε επιχειρηματικό κέντρο, να δημιουργήσουμε "γέφυρες" με τρίτες χώρες ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, τον Βορρά και τον Νότο», τόνισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με παραγωγικούς φορείς και εμπορικά επιμελητήρια για την παρουσίαση της νέας επιχειρηματικής πρόσκλησης.
Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης παρουσίασε σήμερα ενώπιον μεγάλου αριθμού φορέων ένα νέο εργαλείο για τη διευκόλυνση χορήγησης θεώρησης εισόδου στη χώρα μας για επιχειρηματικούς/επαγγελματικούς σκοπούς, που θεσμοθετήθηκε στις αρχές του χρόνου με τον ν. 4652/2020, και του οποίου το περιεχόμενο εξειδικεύτηκε στα τέλη Μαΐου με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.
Όπως ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, η νέα επιχειρηματική πρόσκληση εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας και την τόνωση της ελληνικής οικονομίας. «Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και για την ενίσχυση του εξαγωγικού κλάδου της οικονομίας μας», δήλωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνεται, προσέθεσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών δίνει τη δυνατότητα στην επιχειρηματική κοινότητα να αναλάβει την ευθύνη και τη φιλοξενία για την πρόσκληση συνεργατών της, εμπορικών επισκεπτών πιθανών πελατών ή επενδυτών από τρίτες χώρες, ώστε να μπορέσουν αυτοί πιο εύκολα να έρθουν στην Ελλάδα για επιχειρηματικές επαφές ή για να συμμετέχουν σε συνεδριάσεις, διασκέψεις ή εκδηλώσεις επιχειρηματικού κι εμπορικού χαρακτήρα.
Κρίσιμο στοιχείο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, αποτελεί ότι πλέον αυτοί οι Έλληνες επιχειρηματίες, που προσπαθούν να γίνουν παγκοσμίως ανταγωνιστικοί δεν θα ταλαιπωρούνται από τις γνωστές, δύσκολες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτεί σήμερα η έκδοση μιας visa. Αντιθέτως, συμπληρώνεται, η νέα επιχειρηματική πρόσκληση αποτελεί μια τυποποιημένη, ασφαλής, απλοποιημένη και πολύ πιο γρήγορη διαδικασία, που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των απορρίψεων των αιτήσεων των επαγγελματιών. Όπως επισήμανε, μάλιστα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, το νέο καθεστώς, παράλληλα με τις μεγάλες επενδύσεις που ξεκινούν στον ευρύτερο χώρο της Αττικής, δημιουργούν τις προϋποθέσεις, για να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα πραγματικό κόμβο (hub) επιχειρηματικότητας.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης, ο γενικός γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δημητριάδης και η γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών της Προεδρίας της Κυβέρνησης Βίκυ Λοϊζου.
Από την πλευρά των φορέων συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, τουΣυνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής & Πειραιά, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, της ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ, του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της ENTERPRISE GREECE και μικτών εμπορικών επιμελητηρίων (Αραβο-Ελληνικό, Ελληνο-Βρετανικό, Ελληνο-Κινεζικό, Ελληνο-Αμερικανικό, Ελληνο-ρωσικό).