ΓΔ: 2057.26 0.04% Τζίρος: 195.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό
Φωτογραφία Ζαν-Νοέλ Μπαρό Credits Shutterstock

Μπαρό: Πολύ σοβαρό το περιστατικό με τα ρωσικά drones στην Πολωνία

Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στο ΥΠΕΞ Γαλλίας, τονίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε εκφοβισμό». Η Γαλλία στέλνει τρία Rafale για την προστασία του πολωνικού εναέριου χώρου.

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο, μετά την κλήση του Ρώσου πρεσβευτή στη Γαλλία στο υπουργείο Εξωτερικών του Παρισιού. 

Αφορμή στάθηκε το πρόσφατο περιστατικό με τη διείσδυση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) στον εναέριο χώρο της Πολωνίας, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλη την Ευρώπη. Την ενέργεια αυτήν ακολούθησαν παρόμοιες κινήσεις και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επιδεικνύοντας ενιαία στάση απέναντι στη Μόσχα.

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι ο Ρώσος διπλωμάτης «έχει κληθεί σήμερα το πρωί. Θα του πούμε (...) ότι δεν θα επιτρέψουμε να μας εκφοβίσουν». Οι δηλώσεις του Μπαρό υπογραμμίζουν το αυστηρό μήνυμα που επιθυμεί να στείλει το Παρίσι αναφορικά με τη ρωσική στάση.

Ο Μπαρό χαρακτήρισε το περιστατικό ως «πολύ σοβαρό», σημειώνοντας πως «είτε από πρόθεση, είτε όχι, είτε τυχαία είτε όχι, όλα αυτό είναι πολύ σοβαρό. Όλο αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. 

Όλο αυτό έρχεται να προστεθεί στις αναρίθμητες προκλήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν», φέρνοντας στο προσκήνιο την ανησυχία για μια ενδεχόμενη νέα κλιμάκωση στις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης.

Σε μια ευρύτερη προσπάθεια αποτροπής περαιτέρω εντάσεων, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα αποστείλει τρία μαχητικά αεροσκάφη Rafale προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία του πολωνικού εναέριου χώρου. 

Αυτή η στρατιωτική υποστήριξη αποτελεί ένα καθαρό μήνυμα αλληλεγγύης προς την Πολωνία, σε συνέχεια των ανησυχιών που προκάλεσαν οι πτήσεις των drones νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία απειλεί με παραβίαση εναέριου χώρου σε όλη την Ευρώπη

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί ότι οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τη Ρωσία δείχνουν κίνδυνο για όλη την Ευρώπη, τονίζοντας από την Κοπεγχάγη πως δεν πρόκειται μόνο για θέμα της Ουκρανίας.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Καταστροφή drones που παραβιάζουν τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στην Κοπεγχάγη ότι τα drones που παραβιάζουν τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο μπορούν να καταστρέφονται, ζητώντας αυστηρές δράσεις και στενό συντονισμό με το ΝΑΤΟ για αντιμετώπιση παραβάσεων και ρωσικών λαθρεξαγωγών.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Παράταση κράτησης για δύο αξιωματικούς ρωσικού δεξαμενόπλοιου

Γάλλοι στρατιωτικοί παραμένουν στο ρωσικό πετρελαιοφόρο Pushpa/Boracay, που συνελήφθη μετά από πλοήγηση στη Δανία με ύποπτα drones. Η κράτηση του πλοιάρχου παρατάθηκε, ενώ το πλοίο υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ.
Αψίδα του Θριάμβου Κισινάου
ΔΙΕΘΝΗ

Ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας συγχαίρουν την Μολδαβία

Ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας συνεχάρησαν τη Μολδαβία για τη δέσμευσή της στη δημοκρατία και κατηγόρησαν τη Ρωσία για πρωτοφανή παρέμβαση στις εκλογές, μέσω εξαγοράς ψήφων και παραπληροφόρησης.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Η Ρωσία απειλεί ολόκληρο τον κόσμο με κακόβουλες προθέσεις

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε ότι η Ρωσία έχει κακόβουλες προθέσεις ενάντια στον κόσμο και πως η Ευρώπη είναι πλέον πιο ενωμένη στην αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής, ειδικά μετά τα πρόσφατα περιστατικά με drones.