ΓΔ: 2571.9 1.25% Τζίρος: 337.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:17:34
Συνέδριο Ελλάδα Μετά
Στιγμιότυπο από το συνέδριο 'Ελλάδα Μετά' με συνομιλία δύο ομιλητών μπροστά σε κοινό.

Λαμία: Start Forum - Συζήτηση για την περιφερειακή ανάπτυξη και τις προκλήσεις

Η περιφερειακή ανάπτυξη κυριάρχησε στο Start Forum Λαμίας, με τους ομιλητές να συμφωνούν στις ανισότητες και το αθηνοκεντρικό μοντέλο, αλλά να διαφωνούν στις προσεγγίσεις για το μέλλον και το πλαίσιο μεταρρυθμίσεων.

Η περιφερειακή ανάπτυξη βρέθηκε στο επίκεντρο του Start Forum που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, με τη συμμετοχή του Γιώργου Χατζημάρκου, προέδρου της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, του πρώην υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη, του βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ Γιώργου Κοτρωνιά και του αν. καθηγητή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Γιώργου Ξανθού. Το πάνελ είχε θέμα «Περιφερειακή ανάπτυξη: Η ανάγκη για μετατόπιση του κέντρου βάρους του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας».

Οι τοποθετήσεις ανέδειξαν κοινές ανησυχίες αλλά και σημαντικές διαφοροποιήσεις. Όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη υπέρβασης του αθηνοκεντρικού μοντέλου, ωστόσο οι προσεγγίσεις τους διέφεραν. Ο Γιώργος Κοτρωνιάς στάθηκε στην αποτυχία της αποκέντρωσης, ο Γιώργος Χατζημάρκος υποστήριξε ότι «η περιφερειακή ανάπτυξη υπάρχει, αλλά το μοντέλο είναι λάθος», ενώ ο Φίλιππος Σαχινίδης επικέντρωσε στο δημογραφικό πρόβλημα, χαρακτηρίζοντάς το ως «ήττα της πολιτικής». Ο Γιώργος Ξανθός προσέγγισε το ζήτημα τεχνοκρατικά, δίνοντας έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στη σύνδεση πανεπιστημίων με την τοπική οικονομία.

Η αιχμηρή παρέμβαση του Γιώργου Χατζημάρκου

Ο Γιώργος Χατζημάρκος αμφισβήτησε ευθέως το κυρίαρχο αφήγημα, δηλώνοντας ότι «η περιφερειακή ανάπτυξη υπάρχει. Είναι θέμα μοντέλου. Το μοντέλο είναι λάθος». Υπογράμμισε ότι, παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε ορισμένες Περιφέρειες όπως το Νότιο Αιγαίο, η περιφερειακή διακυβέρνηση και αποκέντρωση παραμένουν ανύπαρκτες. «Περιφερειακή ανάπτυξη υπάρχει, περιφερειακή διακυβέρνηση δεν υπάρχει, περιφερειακή αποκέντρωση δεν υπάρχει», τόνισε, αποδίδοντας ευθύνες στο κεντρικό κράτος.

Επισήμανε ότι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου αποτελεί «100% πολιτικό ζήτημα» και προϋποθέτει ριζική αναθεώρηση της διακυβέρνησης. Κάλεσε το κράτος να «εμπιστευτεί τη χώρα και τις δυνάμεις της», ενώ κατήγγειλε τον περιορισμένο ρόλο της αυτοδιοίκησης, που λειτουργεί ως «συμπληρωματικός ή εκτελεστικός μηχανισμός».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στις τοπικές κοινωνίες για τη νοοτροπία των «κοινωνιών του άλλοθι», υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάληψης ευθυνών. Αναφέρθηκε ακόμη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημειώνοντας ότι δεν σχεδιάστηκε για τη μείωση των ανισοτήτων, ενώ προειδοποίησε πως μπορεί να οδηγήσει στην «κατάργηση των ΕΣΠΑ όπως τα γνωρίζουμε».

Ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου απέρριψε το «ψευδοδίλημμα» περί ετοιμότητας των Περιφερειών και τόνισε το δημογραφικό πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι μόνο μία Περιφέρεια παρουσιάζει πληθυσμιακή αύξηση. Επίσης, αναφέρθηκε στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει παραγωγική επένδυση που να μην περνά από σαράντα κύματα», ενώ για τον τουρισμό ανέφερε ότι «είναι ο κλάδος που φέρνει αποτελέσματα, αλλά βρίσκεται υπό διωγμό».

Η προσέγγιση του Φίλιππου Σαχινίδη

Ο Φίλιππος Σαχινίδης έδωσε πολιτική και κοινωνική διάσταση στη συζήτηση, θέτοντας το ερώτημα: «Μπορεί ο πολίτης να μείνει και να ζήσει με αξιοπρέπεια στον τόπο όπου γεννήθηκε;». Επικαλέστηκε την έκθεση Λέτα, τονίζοντας τη σημασία της «ελευθερίας να μπορεί ο πολίτης να μένει στον τόπο που γεννήθηκε». Κατά τον ίδιο, η ερήμωση της υπαίθρου συνιστά αποτυχία πολιτικής, όταν δεν μπορεί να συγκρατήσει τον πληθυσμό στις τοπικές κοινωνίες.

Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι η περιφερειακή ανάπτυξη δεν περιορίζεται σε έργα και χρηματοδοτήσεις, αλλά απαιτεί πλήρες πλέγμα όρων διαβίωσης: εργασία, εισόδημα, υγεία, παιδεία και κοινωνικό κράτος. Προειδοποίησε ότι χωρίς ισχυρές δημόσιες υπηρεσίες, καμία Περιφέρεια δεν μπορεί να συγκρατήσει πληθυσμό.

Σε οικονομικό επίπεδο, έθεσε τρία κριτήρια για ένα βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο: «ανθεκτικότητα», «δυναμικότητα» και «συμπεριληπτικότητα». Επισήμανε ότι οι ανισότητες όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά διευρύνονται, θέτοντας την ανάγκη για πολιτικές προσαρμοσμένες στα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Τέλος, τόνισε τη σημασία της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των πόρων, επισημαίνοντας ότι το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι πόσα χρήματα διατίθενται, αλλά πώς αξιοποιούνται. Ζήτησε επανεξέταση στρατηγικών και προτεραιοτήτων ώστε η περιφερειακή ανάπτυξη να αποκτήσει πραγματικό κοινωνικό και χωρικό αποτύπωμα.

Η τεχνοκρατική οπτική του Γιώργου Ξανθού

Ο αν. καθηγητής Γιώργος Ξανθός επικεντρώθηκε στον ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού, τονίζοντας ότι «ο πρώτος και πιο πολύτιμος πόρος κάθε χώρας είναι οι άνθρωποί της». Επισήμανε το δημογραφικό ως τη μεγαλύτερη απειλή για την περιφέρεια, αναφερόμενος στην ερήμωση και στη μείωση μαθητών σε σχολικές τάξεις.

Υπογράμμισε ότι η περιφερειακή ανάπτυξη δεν εξαρτάται μόνο από τους πόρους, αλλά από τον τρόπο αξιοποίησής τους: «Δεν είναι καταρχήν θέμα πόρων, είναι πώς ξοδεύουμε τα χρήματά μας». Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της σύνδεσης πανεπιστημίων με την αγορά, επισημαίνοντας ότι εκεί γεννιέται η καινοτομία που χρειάζεται η περιφέρεια.

Αναφέρθηκε και στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Λαμίας, κάνοντας λόγο για ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες, όπως τα ιαματικά λουτρά Θερμοπυλών και Υπάτης, που μπορούν να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία μέσω τεχνολογιών εικονικής περιήγησης. Καταλήγοντας, τόνισε ότι «οι λύσεις θα έρθουν από τη βαθιά σκέψη, όχι από τις φωνές».

Η παρέμβαση του Γιώργου Κοτρωνιά

Ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, Γιώργος Κοτρωνιάς, ανέδειξε τις ρίζες του προβλήματος της περιφερειακής ανάπτυξης, αποδίδοντάς το στο αθηνοκεντρικό μοντέλο που κυριάρχησε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως σημείωσε, η συγκέντρωση διοικητικών και οικονομικών δραστηριοτήτων στην Αθήνα οδήγησε σε ανισορροπία, με σχεδόν τη μισή χώρα να συγκεντρώνεται στην πρωτεύουσα.

Τόνισε ότι η αποκέντρωση απέτυχε λόγω έλλειψης κουλτούρας περιφερειακής ανάπτυξης και δυσκολίας μετακίνησης ανθρώπινου δυναμικού εκτός Αθήνας. Επισήμανε τη σημασία αλλαγής νοοτροπίας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων της περιφέρειας, με τη Λαμία να μπορεί να εξελιχθεί σε κόμβο logistics.

Κατέληξε αναφερόμενος στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος και η ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συντονισμένη στρατηγική και ευνοϊκό περιβάλλον επενδύσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

κατασκευαστικό έργο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπεγράφη σύμβαση ΣΔΙΤ για νέα αρδευτικά έργα σε Ιεράπετρα και Σητεία

Υπογράφηκε η σύμβαση για τη λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων και το φράγμα Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας, έργα ύψους 87,9 εκατ. ευρώ για άρδευση Λασιθίου, παρουσία Σχοινά και Παπαθανάση. Έμφαση στη βιώσιμη διαχείριση νερού.
Υδραγωγείο ΕΥΔΑΠ Αχαρνές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταμενίτης: Η κλιματική κρίση απαιτεί άμεσες, πρακτικές λύσεις

Το νομοσχέδιο επεκτείνει τις αρμοδιότητες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ για πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες ύδρευσης και άρδευσης, καλύτερα δίκτυα και πρόσβαση σε ποιοτικό νερό. Οι δήμοι μπορούν να διατηρούν την κυριότητα υποδομών με συμφωνία χρήσης.
Δεξαμενές καθίζησης νερού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπογραφή σύμβασης για το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης Παιανίας

Υπογράφηκε σύμβαση 13,4 εκατ. ευρώ για έργο εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στην Παιανία, καλύπτοντας 2.900 στρέμματα. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται σε 30 μήνες, παρουσίαση έγινε σε ειδική τελετή στο μουσείο Βορρέ.
Κατάστημα Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank - ΕΤαΕ: Νέα κεφάλαια για μικρές επιχειρήσεις μέσω InvestEU

Η Alpha Bank υπέγραψε νέα στρατηγική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων μέσω της πρωτοβουλίας InvestEU, εξασφαλίζοντας άνω των 40 εκατ. για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων και καινοτόμων δράσεων στην Ελλάδα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστρία: Η Ελλάδα πρότυπο μεταρρυθμίσεων και προστασίας συνόρων ΕΕ

Ο καγκελάριος της Αυστρίας τόνισε την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και τα κοινά συμφέροντα με την Αυστρία, αναφέροντας την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα, βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη.
Όχημα καθαριότητας Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

20 νέα απορριμματοφόρα για ογκώδη απέκτησε ο Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων παρέλαβε είκοσι νέα απορριμματοφόρα για ογκώδη αντικείμενα, ενισχύοντας τον στόλο του με οχήματα σύγχρονης τεχνολογίας για καλύτερη κάλυψη ακόμη και σε στενούς δρόμους και δυσπρόσιτες περιοχές.