ΓΔ: 2691.43 1.62% Τζίρος: 290.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Άδειο δικαστήριο

Λιακούλη: Η δίκη Τεμπών, καθοριστική για τη δικαίωση των θυμάτων

Η ελληνική κοινωνία ζητά δικαίωση των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, απόδοση ευθυνών και αποκάλυψη της αλήθειας. Η δίκη θεωρείται κορύφωση του αγώνα συγγενών και πληγέντων για διαφάνεια και αποκατάσταση εμπιστοσύνης.

Η έναρξη της δίκης για την τραγωδία των Τεμπών φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη διεκδίκηση δικαιοσύνης για τα θύματα και τις οικογένειές τους, όπως τόνισε η τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας. Όπως ανέφερε, «η ελληνική κοινωνία στρέφει το βλέμμα της στη Λάρισα και ζητά τη δικαίωση των θυμάτων και των συγγενών, την απόδοση ευθυνών, όποιον κι αν αγγίζουν».

Η ίδια υπογράμμισε ότι οι πολίτες απαιτούν «την αποκάλυψη της αλήθειας που θα δώσει τις πρώτες απαντήσεις στην τραγωδία των Τεμπών, θα ανοίξει ξανά το πεδίο έρευνας, θα επεκτείνει σε όλο το φάσμα την αναζήτηση ευθυνών και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς».

Η κ. Λιακούλη επεσήμανε ότι το «τραύμα» των Τεμπών παραμένει ανοιχτό και το βάρος της τραγωδίας το νιώθουν «οι συγγενείς εκείνων που τόσο άδικα χάθηκαν, οι τραυματίες, κάθε οικογένεια και πολίτης της χώρας». Όπως τόνισε, «η χώρα πληγώθηκε βαθιά, όχι μόνο από το δυστύχημα, αλλά και από όσα ακολούθησαν».

Για τρία χρόνια, σημείωσε, «οι συγγενείς των θυμάτων, οι τραυματίες και οι νέοι άνθρωποι που επέζησαν, αλλά κουβαλούν μέσα τους το βάρος εκείνης της βραδιάς, έδωσαν έναν μεγάλο αγώνα ενάντια στη λήθη, στην αδιαφορία, στη συγκάλυψη – και σήμερα, η δίκη αποτελεί την κορύφωση του αγώνα τους».

Αναφερόμενη στις αιτίες της τραγωδίας, η τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «τραγική κατάληξη της κυβερνητικής αδιαφορίας απέναντι στις απαιτήσεις για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου». Επισήμανε ότι πρόκειται για «πράξεις και παραλείψεις που αγγίζουν ευθέως την πολιτική ηγεσία και τους υπουργούς που είχαν την ευθύνη για το σιδηρόδρομο, τους οποίους η κυβέρνηση φρόντισε όχι μόνο να προστατεύσει από την ποινική τιμωρία, αλλά ακόμα και από τη διερεύνηση μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής που το Σύνταγμα προβλέπει».

Καταλήγοντας, υποστήριξε πως «οι επικοινωνιακές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης δεν ξεγελούν τους πολίτες, οι οποίοι απαιτούν κάθαρση και απόδοση ευθυνών μέσα από τη Δικαιοσύνη, μέσα από την εφαρμογή των αρχών και αξιών του κράτους δικαίου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 34χρονου Τούρκου στην Αθήνα με Ερυθρά Αγγελία της Interpol

Στη σύλληψη 34χρονου Τούρκου, καταζητούμενου διεθνώς από τις τουρκικές Αρχές για διακεκριμένη κλοπή και παρεμπόδιση δημοσίου συμφέροντος, προχώρησαν οι αστυνομικοί χθες το μεσημέρι σε περιοχή της Αθήνας.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μαδούρο ζητά άρση κατηγοριών στις ΗΠΑ λόγω ασυλίας αρχηγού κράτους

Ο Νικολάς Μαδούρο ζήτησε από το αμερικανικό δικαστήριο να απορρίψει τις σε βάρος του κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών, επικαλούμενος την ασυλία του ως πρώην αρχηγός κράτους. Το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει.
Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Δικαιοσύνης: Επιτεύχθηκαν όλα τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε το 100% των οροσήμων του στο Ταμείο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», υλοποιώντας 24 ορόσημα με προϋπολογισμό 365,4 εκατ. ευρώ, που αφορούν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στη Δικαιοσύνη.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Τσίπρας και Μητσοτάκης εκφράζουν την ίδια αποτυχημένη πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, κατηγορεί τη ΝΔ ότι ακολουθεί την πολιτική Τσίπρα και τονίζει ότι Τσίπρας και Μητσοτάκης εκφράζουν την ίδια πολιτική, που ήδη έχει απορριφθεί από τον λαό.