ΓΔ: 2451.62 -0.78% Τζίρος: 278.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Επιχειρηματίας σε συζήτηση
Φώτο: Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, Credits: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Δήμας: Στρατηγική ανάδειξης της Ελλάδας σε κεντρικό κόμβο logistics

Ο υπουργός Υποδομών παρουσίασε τη στρατηγική ανάδειξης της Ελλάδας, κυρίως της Βόρειας, σε κεντρικό κόμβο logistics, εστιάζοντας στη σημασία λιμένων Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και των διεθνών διαδρόμων μεταφορών.

Τη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάδειξη της Ελλάδας – και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας – σε κεντρικό κόμβο μεταφορών και logistics μεταξύ Ευρώπης, Βαλκανίων και Ανατολικής Μεσογείου παρουσίασε, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας. Η τοποθέτηση του υπουργού έγινε στο διεθνές συνέδριο «Circular Ports for Global Trade: Green Infrastructure and Smart Connectivity», που διοργάνωσαν το Βουλγαρο-Ελληνικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή πρώην πρωθυπουργών και υπουργών της Βουλγαρίας, μελών της ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπων λιμένων από Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ο κ. Δήμας επισήμανε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στους μεγάλους ευρωπαϊκούς διαδρόμους μεταφορών, όπως ο διάδρομος Βαλτικής – Μαύρης Θάλασσας – Αιγαίου και ο διάδρομος Δυτικών Βαλκανίων – Ανατολικής Μεσογείου. Όπως ανέφερε, «μέσω αυτών των αξόνων, οι ελληνικοί λιμένες και τα σιδηροδρομικά δίκτυα συνδέονται άμεσα με τις αγορές της Νοτιοανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης».

Η Βόρεια Ελλάδα ως πύλη εμπορίου και μεταφορών

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους λιμένες της Βόρειας Ελλάδας – Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης – που ενισχύουν τον ρόλο της χώρας ως πύλης εμπορίου και μεταφορών. Ο υπουργός υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Θεσσαλονίκης ως πύλης προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων ενισχύει περαιτέρω τη θέση της πόλης ως βασικού κόμβου logistics για τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην Καβάλα, σημείωσε ότι αναδεικνύεται σε σημαντικό περιφερειακό κόμβο εμπορίου και logistics, χάρη στην ανάπτυξη νέων σιδηροδρομικών υποδομών, όπως η γραμμή Νέα Καρβάλη – Τοξότες και η συνδετήρια γραμμή προς τον Εμπορευματικό Λιμένα Καβάλας «Φίλιππος».

Για την Αλεξανδρούπολη, τόνισε ότι «αποκτά δυναμική που υπερβαίνει τα εθνικά όρια», εξηγώντας πως ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη–Ορμένιο ενισχύει τη διασύνδεση με τη Βουλγαρία, τη Μαύρη Θάλασσα και τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Παράλληλα, η διασύνδεση Αλεξανδρούπολης–Οδησσού δημιουργεί μια εναλλακτική όδευση μεταφοράς προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Επενδύσεις σε οδικές και διατροπικές υποδομές

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες οδικές υποδομές της Βόρειας Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού σηματοδοτεί μια νέα φάση εκσυγχρονισμού του βασικού οδικού άξονα της περιοχής. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σε λίγους μήνες η Εγνατία θα συνδεθεί με τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) κοντά στα Γρεβενά, κάτι που – όπως είπε – «θα απελευθερώσει μια τεράστια δυναμική για την εμπορική δραστηριότητα και όχι μόνο».

Ο κ. Δήμας πρόσθεσε ότι η λειτουργία της Υπερυψωμένης Οδού Ταχείας Κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη το 2027 θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των διαπεριφερειακών ροών γύρω από την πόλη. Επισήμανε επίσης την αναβάθμιση των οδικών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, όπως το νέο τμήμα από το Δημάριο έως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Τέλος, στάθηκε στη σημασία της ανάπτυξης σύγχρονων διατροπικών υποδομών logistics, αναφερόμενος στη λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο και στον σχεδιασμό του νέου κέντρου logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη.

Διακρατική συνεργασία και επενδύσεις

Όπως τόνισε ο υπουργός, τα έργα αυτά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για τη δημιουργία ισχυρών αξόνων Βορρά – Νότου, στο πλαίσιο του Διαδρόμου Βαλτικής Θάλασσας – Μαύρης Θάλασσας – Αιγαίου. «Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών σηματοδότησε μια νέα φάση συνεργασίας για τον συντονισμό μεγάλων διασυνοριακών έργων υποδομής και την επιτάχυνση των επενδύσεων», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο κ. Δήμας σημείωσε ότι η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, προσθέτοντας: «Οι σύγχρονες μεταφορικές υποδομές δεν είναι απλώς έργα ανάπτυξης. Είναι επενδύσεις στη συνδεσιμότητα, στη σταθερότητα και στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώτσηρας: Προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Γιώργος Κώτσηρας επισκέφθηκε τα κεντρικά των Σιδηροδρόμων Ελλάδος και το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας, συζητώντας με στελέχη θέματα έργων, ασφάλειας, ψηφιακού μετασχηματισμού και ανθρώπινου δυναμικού.
Χρήστος Δήμας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Στα τέλη Ιουλίου παραδίδεται το βόρειο τμήμα του Ε65

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, ανακοίνωσε ότι το βόρειο τμήμα του Ε65 αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη Ιουλίου, ολοκληρώνοντας τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η επέκταση του λιμανιού Θεσσαλονίκης ενισχύει τη θέση της Ελλάδας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε το λιμάνι Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι η επέκταση της 6ης προβλήτας ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Σύγχρονα αυτοκίνητα σειράς
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλες απώλειες θέσεων στάθμευσης στις πόλεις λόγω αύξησης πωλήσεων SUV

Η αύξηση των πωλήσεων μεγάλων SUV οδηγεί σε απώλεια έως 14% των θέσεων πάρκινγκ σε ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2040. Λονδίνο, Βερολίνο και Ρώμη αναμένεται να χάσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις λόγω της συνεχούς αύξησης του μεγέθους των αυτοκινήτων.
Γερμανικό τρένο υψηλής ταχύτητας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Διακοπή δρομολογίων τρένων λόγω βλάβης στη ραδιοεπικοινωνία

Ακινητοποιήθηκαν όλα τα τρένα των Γερμανικών Σιδηροδρόμων λόγω βλάβης στο σύστημα ραδιοεπικοινωνίας. Οι τεχνικοί εργάζονται για αποκατάσταση, προκαλώντας καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κικίλια-Σαλβίνι: Συνεργασία για ναυτιλία και θέσεις εργασίας

Ο Βασίλης Κικίλιας συμμετείχε σε διεθνές φόρουμ στη Ρώμη για τη «πράσινη» ναυτιλία, όπου συναντήθηκε με τον Ματέο Σαλβίνι συζητώντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών λιμανιών.