ΓΔ: 1401.04 0.24% Τζίρος: 7.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:51:30 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας

«Φέτος δεν μιλάμε για μεγάλους τζίρους, μιλάμε για την ανάγκη να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις στη ζωή» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, σε εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της Ρόδου, σήμερα το μεσημέρι, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Πηγές Καλλιθέας.

«Φέτος δεν μιλάμε για μεγάλους τζίρους, μιλάμε για την ανάγκη να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις στη ζωή. Εκεί βρισκόμαστε. Εμείς, εκτιμώντας ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας στο 20% του ΑΕΠ και εκτιμώντας ότι η επίδραση από την πανδημία θα είναι καταλυτική, αφού θα πληγεί και η ψυχολογία, από την αρχή προτείνουμε και διεκδικούμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων και της εστίασης» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα, το βασικό θέμα όλων, ειδικά των εποχικών επιχειρήσεων, είναι το κεφάλαιο κίνησης. Είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόσβαση σε ρευστότητα, το γεγονός ότι τρέχουν οι υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν, γι΄αυτό και -πολύ επιγραμματικά- θέλω να σας πω ότι προτείναμε ένα σχέδιο εμπροσθοβαρούς στήριξης» το οποίο, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, θα βασίζεται στους εξής άξονες:

  • Επιχορήγηση, από πλευράς της Πολιτείας, της εργασίας, του μισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών, στην πρώτη φάση στο 100%, των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές και παραμένουν κλειστές, στη φάση της επανεκκίνησης 100% του ασφαλιστικού κόστους και 40% του μισθολογικού κόστους να επιδοτηθεί από το κράτος και την Πολιτεία για όσο διαρκεί αυτή η έκτακτη κατάσταση.
  • Επιπλέον προτείναμε την ενίσχυση με κεφάλαιο κίνησης όλων των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών και μεσαίων, με 3 δισ. ευρώ, με κριτήριο, τους εργαζόμενους που απασχολεί κάθε επιχείρηση. Προτείνουμε δηλαδή την ενίσχυση των επιχειρήσεων με 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο μέχρι τις 100.000
  • Αναγκαίο κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να μπορέσουν να επανεκκινήσουν οι επιχειρήσεις αυτές και δεν προτείνουμε να είναι δάνειο, επιστρεπτέα προκαταβολή. Να είναι μη επιστρεπτέα. Γιατί όπως και η χώρα, αυτή τη στιγμή, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και να στηρίξει την οικονομία, αναζητά από την ΕΕ επιδοτήσεις και όχι δάνεια και είναι θετική η είδηση ότι υπάρχει ανταπόκριση και θα γίνει αυτό, έτσι και η επιχείρηση τώρα χρειάζεται επιδότηση σε κεφάλαιο κίνησης για να μπορέσει να σταθεί.
  • Δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνό δανεισμό. Αυτό είναι το τελευταίο διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι τράπεζες, δυστυχώς, για να δανείσουν μία επιχείρηση, παρ΄ότι έχουν κεφαλαιοποιηθεί δύο και τρείς φορές από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, η επιχείρηση αυτή πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη το δάνειο. Ότι έχει δηλαδή ρευστότητα και καταθέσεις. Έτσι όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία μας. Γι' αυτό και προτείνουμε να αξιοποιηθεί το αναπτυξιακό εργαλείο της αναπτυξιακής τράπεζας, για να υπάρχει πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό και με υψηλή εγγύηση από το κράτος.
  • Επίσης, η μείωση της φορολογίας, η μείωση του 50% σε μόνιμη βάση της προκαταβολής φόρου. Με τις νέες συνθήκες όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί κανείς φέτος να πληρώνει, που δεν δούλεψε και δεν έχει έσοδα, φόρο με βάση το εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, που ήταν ένας καλός χρόνος για την επιχειρηματικότητα.
  • -Σε ό,τι αφορά την εστίαση, προτείνουμε τη μείωση στο 6% όλων των προϊόντων και την κατάργηση, για την έκτακτη αυτή περίοδο, του φόρου διαμονής, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κοστολογημένο πακέτο.

«Η δικαιολογία για την οποία δεν υιοθετούνται αυτά τα μέτρα, είναι ότι υπάρχουν τα χρήματα αλλά υπάρχει και η αβεβαιότητα για το αύριο. Έρχεται όμως η ΕΕ και λέει ότι θα διατεθεί ένα μεγάλο πακέτο και για την Ελλάδα και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πέραν της ατολμίας στα μέτρα στήριξης, βλέπω και φαινόμενα κακής κατανόησης των προβλημάτων από την κυβέρνηση και αλλοπρόσαλλες παρεμβάσεις από την πλευρά του υπουργού Τουρισμού, τη μία να διαχωρίζει τα νησιά μας σε κατηγορίες επικινδυνότητας και την άλλη να ανακοινώνει 29 χώρες από όπου θα έρχονται τουρίστες και μετά να αποκλείει κάποιες».

«Χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συντονισμός, συνεννόηση και κυρίως χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να περάσουμε απέναντι. Δεν μπορεί λοιπόν να έχουμε αναθέσεις, απευθείας, πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικούς φορείς, παρακάμπτοντας τον ΕΟΤ σε ό,τι αφορά τη διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος. Αυτό είναι πρόκληση» κατέληξε ο κ. Τσίπρας, ενώ στη συνέχεια άκουσε τα ζητήματα που του έθεσαν αναλυτικά οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Χρειάζεται πολιτική αλλαγή που να προστατεύει τους δανειολήπτες

«Το προσεχές διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει πρόταση νόμου η οποία θα εμπεριέχει το συνολικό πλαίσιο της πρότασης μας για να βρουν ανακούφιση χιλιάδες δανειολήπτες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.