Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται από δημοσίευμα της «Καθημερινής» και την επακόλουθη παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που συζητούν με τη Γαλλία τη συμμετοχή στο δόγμα της λεγόμενης προηγμένης αποτροπής, όπως επισημαίνει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της.
Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ελληνικές βάσεις και αεροδρόμια να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη γαλλικών στρατηγικών αεροπορικών δυνάμεων, ακόμη και βομβαρδιστικών με πυρηνικό οπλισμό.
Κατά τη Νέα Αριστερά, μια τέτοια επιλογή θα μετέτρεπε τη χώρα σε προκεχωρημένο φυλάκιο πυρηνικών σχεδιασμών και πιθανό στόχο σε περίπτωση μελλοντικής σύγκρουσης.
Η ανακοίνωση σημειώνει χαρακτηριστικά πως «αν δεν έχει αλλάξει κάτι που δεν γνωρίζουμε, η Ελλάδα παραμένει κυρίαρχη χώρα», ενώ επικρίνει «την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να λειτουργεί ως εντολοδόχος ξένων κέντρων αποφάσεων», κάνοντας λόγο για «ευθεία υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας» και «αγνόηση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας».
Παράλληλα, η Νέα Αριστερά αναφέρει ότι «πίσω από τη βιτρίνα των διπλωματικών επιτυχιών» κρύβεται «η πλήρης ευθυγράμμιση με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα του Μακρόν», επισημαίνοντας ότι μια τέτοια «κολοσσιαία δέσμευση» συζητείται «εν κρυπτώ».
Η παράταξη καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τη Βουλή και τους πολίτες, τονίζοντας ότι «η εκχώρηση κυριαρχίας δεν είναι διπλωματία, είναι υποθήκευση του μέλλοντός μας».
Κλείνοντας, η Νέα Αριστερά καταδικάζει «την αποικιοκρατική λογική» που, όπως αναφέρει, διέπει τη συζήτηση για τη συμμετοχή στο δόγμα της προηγμένης αποτροπής.
Ζητά πλήρη διαφάνεια γύρω από τις διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία και επισημαίνει ότι «η ειρήνη απαιτεί απεμπλοκή από τους πυρηνικούς ανταγωνισμούς, όχι τη μετατροπή της χώρας σε απέραντη ξένη βάση».