ΓΔ: 2616.12 0.53% Τζίρος: 275.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σύγχρονα αυτοκίνητα σειράς
Φώτο: Shutterstock

Καλαμαριά: Η οδός Πόντου εντάσσεται στον εθνικό σχεδιασμό υποδομών

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η απόφαση που χαρακτηρίζει την ανάπλαση της οδού Πόντου έργο εθνικού επιπέδου. Είναι συμπληρωματικό του Μετρό Καλαμαριάς και προβλέπει νέες λωρίδες, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο και κυκλικούς κόμβους.

Δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία το έργο διαμόρφωσης της οδού Πόντου στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται επισήμως ως εθνικού επιπέδου και εντάσσεται στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς, «Για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, ένα έργο του Δήμου Καλαμαριάς εντάσσεται στον εθνικό σχεδιασμό υποδομών και η ευθύνη της δημοπράτησης και κατασκευής του αναλαμβάνεται από το κράτος.

 Η απόφαση προβλέπει (...) τη δημοπράτηση του έργου με το σύστημα “μελέτη – κατασκευή”, με αναθέτουσα αρχή την ΕΥΔΕ ΚΣΣΥ (σ.σ. Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών)».

Η διαμόρφωση της οδού Πόντου αποτελεί αναπόσπαστο και συμπληρωματικό έργο του Μετρό Καλαμαριάς. Σύμφωνα με την απόφαση, το έργο είναι κρίσιμο για την ασφαλή και πλήρη λειτουργία της γραμμής, καθώς κατά μήκος της οδού χωροθετούνται τέσσερις από τους πέντε σταθμούς.

Η ολοκλήρωσή του θα διασφαλίσει την ασφαλή πρόσβαση και μετεπιβίβαση των επιβατών, τη σύνδεση με τα αστικά λεωφορεία, την προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία και την επιχειρησιακή ετοιμότητα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η νέα οδός θα περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, κεντρική νησίδα, εκτεταμένα και πλήρως προσβάσιμα πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο και έξι κυκλικούς κόμβους. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται ουσιαστικά η οδική ασφάλεια και αναβαθμίζεται το κυκλοφοριακό δίκτυο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ταχιάος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ταχιάος: Το Μετρό Θεσσαλονίκης κρίνεται με αριθμούς, όχι εντυπώσεις

Ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος παρουσιάζει τον απολογισμό των 23 μηνών λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, τονίζοντας πως πλέον η αποτίμηση βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κώτσηρας: Βελτιώνουμε τις αστικές συγκοινωνίες για καλύτερη καθημερινότητα

Ο Γ. Κώτσηρας ανέφερε πρόοδο στα ΜΜΜ Αθήνας-Θεσσαλονίκης, με νέα λεωφορεία, συχνότερα δρομολόγια και αύξηση πρότυπων γραμμών που καλύπτουν μεγάλο μέρος της επιβατικής κίνησης. Γίνεται και προώθηση ψηφιακών εφαρμογών για διαφάνεια στις εξετάσεις.
Κλειστός σταθμός μετρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πέντε σταθμοί μετρό κλείνουν προσωρινά στις 21/10

Από την Τετάρτη 21/10 στις 09:00 πέντε σταθμοί του μετρό Θεσσαλονίκης («Δημοκρατίας», «Βενιζέλου», «Αγίας Σοφίας», «Σιντριβάνι», «Πανεπιστήμιο») θα μείνουν προσωρινά κλειστοί, έπειτα από απόφαση της Αστυνομίας.
Σταθμός Μετρό Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

24ωρη λειτουργία Μετρό και λεωφορείων στη «Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα»

Ο ΟΣΕΘ στηρίζει τη δράση «20ή Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» με παρατεταμένη λειτουργία μετρό και λεωφορείων το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, προωθώντας το μήνυμα: «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί!».
Λεωφόρος με αυτοκίνητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν 19/10 οι ασφαλτοστρώσεις στον ΠΑΘΕ

Ασφαλτοστρώσεις στον ΠΑΘΕ θα γίνουν 19-22 Οκτωβρίου, με αποκλεισμό αριστερής και μεσαίας λωρίδας προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συγκεκριμένα τμήματα. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται από τη δεξιά λωρίδα. Μέτρα από την Τροχαία Θεσσαλονίκης.
Χρήστος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογραφή σύμβασης για την οδό Πόντου στη Θεσσαλονίκη με παρουσία υπουργών

Ξεκινά η ολοκλήρωση της οδού Πόντου στην Καλαμαριά μετά την υπογραφή της σύμβασης, παρουσία κορυφαίων υπουργών. Το έργο, 2,5 χλμ με πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο, αναμένεται να τελειώσει μέχρι 1η Απριλίου 2027.