ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Στοίβα βιβλίων

Χαϊδάρι: Nα αποκτηθούν οι φωτογραφίες των 200 της Καισαριανής από το Δημόσιο

Ο Δήμος Χαϊδαρίου με επιστολή του ζητά από τα αρμόδια υπουργεία και τη Βουλή να μεριμνήσουν για την απόκτηση των συγκλονιστικών φωτογραφιών από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών-κρατουμένων στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου με επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών και τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ζητά την παρέμβασή τους για την απόκτηση των φωτογραφιών που ήρθαν στη δημοσιότητα και απεικονίζουν τους 200 εκτελεσθέντες από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944. Οι εκτελεσθέντες ήταν κρατούμενοι του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι οι φωτογραφίες αποτελούν μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα, καθώς αποτυπώνουν τις τελευταίες στιγμές των 200 κομμουνιστών κρατουμένων λίγο πριν την εκτέλεσή τους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. 

Οι εικόνες, όπως σημειώνεται, προκαλούν συγκίνηση και δέος, καθώς δείχνουν το θάρρος και την αξιοπρέπεια των μελλοθανάτων μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα των Ναζί κατακτητών.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου τονίζει ότι τα σπάνια αυτά τεκμήρια δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο αγοραπωλησίας ή συλλογής ιδιωτών. Αντίθετα, θα πρέπει να διαφυλαχθούν ως μέρος της εθνικής μνήμης και να παραδοθούν σε δημόσιους φορείς για να είναι προσβάσιμα σε όλους.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή επαναφέρει την πρότασή της για τη μετατροπή του Μπλοκ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Εκεί θα μπορούσαν να εκτεθούν οι φωτογραφίες και άλλα σχετικά ντοκουμέντα, ώστε οι επισκέπτες να γνωρίζουν την αγωνιστική και ηρωική ιστορία του ελληνικού λαού.

Τέλος, ο Δήμος καλεί το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή των Ελλήνων να αναλάβουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να σταματήσει η δημοπράτηση των φωτογραφιών και να εξασφαλιστεί η απόδοσή τους στον Δήμο Χαϊδαρίου, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Καισαριανής και στο ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ, του οποίου μέλη και στελέχη ήταν οι 200 εκτελεσθέντες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναυλία ενότητας παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Με μήνυμα ειρήνης και πολιτιστικής σύμπνοιας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης η συναυλία «Μαζί, από τα Βαλκάνια για την Οικουμένη» παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στο πλαίσιο του Β’ Διεθνούς Συνεδρίου του περιοδικού «Θεολογία».
Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Επαναφορά πλήρους ισχύος της ζώνης Σένγκεν μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας

Η Ιταλία και η Ισπανία άρουν τους περιορισμούς στον χώρο του Σένγκεν και επανέρχονται στην πλήρη ισχύ του, μετά από τρεις μήνες ελέγχων και εντατικές διμερείς επαφές. Ενισχύεται και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Οι πολιτισμοί Ελλάδας-Κίνας θεμέλιο διαλόγου και σεβασμού

Συνάντηση στο Πεκίνο είχαν η Λίνα Μενδώνη και ανώτατοι Κινέζοι αξιωματούχοι, ενισχύοντας τη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στην πολιτιστική κληρονομιά και την τεχνολογία, με στόχο νέες προοπτικές σε καινοτομία και πολιτιστικές ανταλλαγές.
Πινακίδα απεργίας καταστήματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωματεία Πολιτισμού εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για αύριο, 21/10

Αύριο Τετάρτη, τα σωματεία του πολιτισμού προχωρούν σε 24ωρη απεργία, με συγκέντρωση στις 10:30 έξω από το ΥΠΠΟ. Διεκδικούν μόνιμες προσλήψεις, αυξήσεις μισθών και προστασία των αρμοδιοτήτων του ΟΔΑΠ και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Νομαρχίες και δήμοι μπορούν να επιβάλουν μερική απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι νομαρχίες και δήμοι μπορούν να εφαρμόζουν μερική απαγόρευση κυκλοφορίας σε περίπτωση κινδύνου για τη δημόσια τάξη, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα για προστασία των εκλογών και την ασφάλεια των υποψηφίων.
Έντι Ράμα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ράμα: Το κράτος θα νικήσει μετά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στην Αλβανία

Μετά τα βίαια επεισόδια, ο πρωθυπουργός Αλβανίας δήλωσε βέβαιος για τη νίκη του κράτους, ακυρώνοντας επίσκεψη στη Βιέννη. Κατηγόρησε εξωτερικές δυνάμεις και επαίνεσε την αυτοσυγκράτηση της Αστυνομίας.