ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Οικογενειακή ασφάλιση προστασία
Φώτο: Shutterstock

Ο Επαμεινώνδας Ατσαβές ανέλαβε διοικητής του ΟΠΕΚΑ

Ο Επαμεινώνδας Ατσαβές είναι ο νέος διοικητής του ΟΠΕΚΑ, έπειτα από την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας επιλογής. Η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου τον καλωσόρισε και ευχαρίστησε την απερχόμενη Φαίη Καρποδίνη.

Ο Επαμεινώνδας Ατσαβές αναλαμβάνει από σήμερα καθήκοντα διοικητή στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής διοικήσεων φορέων του δημόσιου τομέα.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, καλωσόρισε τον νέο διοικητή, δηλώνοντας ότι «η εμπειρία του στη διοίκηση μεγάλων οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά του σε μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τον πολίτη αποτελούν σημαντικά εφόδια για την επόμενη μέρα του Οργανισμού»

Παράλληλα, ευχαρίστησε θερμά την απερχόμενη διοικήτρια, Ευθυμία (Φαίη) Καρποδίνη, για τη συνεργασία και την προσφορά της στον ΟΠΕΚΑ.

Βιογραφικό του Επαμεινώνδα Ατσαβέ

Ο Επαμεινώνδας Ατσαβές γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σπάρτη. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 2003. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο (LLM) στο Διοικητικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Ruprecht Karls Universität Heidelberg, με θέμα διπλωματικής εργασίας «Ευρωπαϊκή Διοικητική Δικονομία».

Από τον Φεβρουάριο του 2010 υπηρετεί ως δικηγόρος με έμμισθη εντολή στο τ. ΙΚΑ–ΕΤΑΜ, νυν e-ΕΦΚΑ, εκπροσωπώντας δικαστικά τον φορέα σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα, επιδόματα και διοικητικές συμβάσεις. Έχει επίσης συμμετάσχει σε επιτροπές νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Την περίοδο Σεπτεμβρίου 2019 – Δεκεμβρίου 2021 διετέλεσε υποδιοικητής του τ. Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) και στη συνέχεια του e-ΕΦΚΑ. Είχε υπό την εποπτεία του κρίσιμες οργανικές μονάδες, όπως η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων Δημοσίου Τομέα, η Γενική Διεύθυνση Παροχών και Υγείας, η Γενική Διεύθυνση Διεθνών Συνεργασιών και η Διεύθυνση Διευθέτησης Αναφορών. 

Κατά τη θητεία του συνέβαλε καθοριστικά στην οργανωτική και ψηφιακή αναδιάρθρωση του φορέα, μειώνοντας εκκρεμότητες και επιταχύνοντας την απονομή συντάξεων και παροχών.

Από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2025 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διοικητής του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Κατά τη διάρκεια της θητείας του προώθησε την εκτεταμένη διοικητική και ψηφιακή αναδιοργάνωση του Ταμείου, τον μηδενισμό εκκρεμοτήτων και την ταχύτερη απονομή και πληρωμή μερισμάτων. Επιπλέον, αναβάθμισε τα πληροφοριακά συστήματα και προχώρησε στην πλήρη ψηφιοποίηση του αρχείου.

Στο ίδιο διάστημα, επανήλθαν χρηματοδοτικές διευκολύνσεις προς τους ασφαλισμένους, όπως χαμηλότοκα δάνεια και προεξόφληση μερισμάτων. Για το έργο αυτό, το ΜΤΠΥ απέσπασε το 1ο Βραβείο στον διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ανακοίνωση Νοέμβριος 2025) για το έργο «Αυτοματοποιημένη διαδικασία έκδοσης αποφάσεων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

κουμπαράς και οικογένεια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ: Πάνω από 437.000 αιτήσεις στον πρώτο κύκλο για το Επίδομα Παιδιού

Ο ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι στον πρώτο κύκλο για το Επίδομα Παιδιού 2026 υποβλήθηκαν 437.547 αιτήσεις. Από αυτές, 390.667 εγκρίθηκαν αυτόματα, 33.910 απορρίφθηκαν και 12.970 τέθηκαν σε έλεγχο, ενώ τα εγκεκριμένα τέκνα ανέρχονται σε 677.056.
ΟΠΕΚΑ πρόσοψη γραφείων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΑ: Υπεύθυνος για σχεδιασμό και αποφάσεις του προγράμματος ΤΕΒΑ

Η ΕΝΠ διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα Τ.Ε.Β.Α. ήταν υπό πλήρη ευθύνη του ΟΠΕΚΑ και οι Περιφέρειες είχαν μόνο υποστηρικτικό ρόλο, χωρίς καμία εμπλοκή στο περιεχόμενο των διακηρύξεων ή δυνατότητα παρέμβασης σε αυτές.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Η σκανδαλολογία δεν είναι πρόταση, τεκμήριο αθωότητας για όλους

Η Αλ. Σδούκου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την υπόθεση ΟΠΕΚΑ, επέκρινε τη «σκανδαλολογία» της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη και ότι όλοι έχουν τεκμήριο αθωότητας. Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θέλει να αποκαλύπτονται και να τιμωρούνται οι υποθέσεις διαφθοράς και χαρακτήρισε την αυτοδυναμία επιλογή σταθερότητας.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Η νομιμότητα εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας για την υπόθεση ΟΠΕΚΑ, επισήμανε ότι δεν πρέπει να στοχοποιούνται κόμματα για ατομικές υποθέσεις, ενώ τόνισε πως όλες οι περιπτώσεις διαφθοράς πρέπει να καταλήγουν στη δικαιοσύνη.
Δόμνα Μιχαηλίδου ομιλία υπουργών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δόμνα Μιχαηλίδου: Πλήρεις έλεγχοι όταν προκύπτουν ενδείξεις στον ΟΠΕΚΑ

Η υπουργός Δ. Μιχαηλίδου αποκάλυψε ότι έλεγχοι στον ΟΠΕΚΑ το 2023 ανέδειξαν 80 φακέλους με παρανομίες και κακοδιαχείριση, που συνδέονται κυρίως με δύο υπαλλήλους. Η Πολιτεία παρεμβαίνει άμεσα για να εντοπίσει τέτοιες πρακτικές.