ΓΔ: 2226.74 -0.13% Τζίρος: 27.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:26:42
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Το εμβληματικό κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, Βέλγιο.

Παρέμβαση Αρβανίτη στην ΕΕ για θανάτους λόγω θερμικού στρες εργαζομένων

Ο Κώστας Αρβανίτης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίσει το επαγγελματικό θερμικό στρες ως διαρθρωτικό κίνδυνο για την υγεία στην εργασία, λόγω της αύξησης σχετικών ατυχημάτων από την κλιματική αλλαγή.

Την αναγνώριση του επαγγελματικού θερμικού στρες ως αναδυόμενου και διαρθρωτικού κινδύνου για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητεί ο αντιπρόεδρος της Αριστεράς (LEFT) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τακτικό μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κώστας Αρβανίτης, με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Αρβανίτης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναδεικνύει τον αυξανόμενο κίνδυνο για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων από την έκθεση σε ακραία θερμότητα, ως άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), οι θάνατοι που σχετίζονται με τη θερμότητα στους χώρους εργασίας στην ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά 42% από το 2000, καταγράφοντας τη ταχύτερη αύξηση εργατικών δυστυχημάτων παγκοσμίως.

Το θερμικό στρες, επισημαίνει, έχει εξελιχθεί σε διαρθρωτικό επαγγελματικό κίνδυνο, μειώνοντας την παραγωγικότητα, αυξάνοντας τις ανάγκες για διαλείμματα και ενισχύοντας τον κίνδυνο λαθών και εργατικών ατυχημάτων.

Παράλληλα, τονίζει πως η ισχύουσα οδηγία 89/391/EΟΚ δεν έχει επικαιροποιηθεί με ειδικές διατάξεις για τη θερμική καταπόνηση, και θέτει ερωτήματα προς την Επιτροπή για το αν:

• Αναγνωρίζει το επαγγελματικό θερμικό στρες ως συστημικό παράγοντα επικινδυνότητας που απαιτεί ειδική μέριμνα σε επίπεδο ΕΕ.
• Προτίθεται να ανταποκριθεί στο αίτημα των συνδικάτων για δεσμευτική νομοθέτηση σχετικά με την επαγγελματική έκθεση στη θερμότητα, με σαφείς υποχρεώσεις για τους εργοδότες και εξειδικευμένη προστασία για ευάλωτες ομάδες εργαζομένων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Έμφαση στις συνέργειες μεταξύ μεσογειακών κρατών

Ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε τη σημασία της Μεσογείου ως δικτύου συνεργασίας με Μέση Ανατολή και Αφρική, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα της κατάστασης, την ανάγκη ελευθερίας ναυσιπλοΐας και πιθανή αύξηση μεταναστευτικών ροών.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

AccelerateEU: Σχέδιο της Κομισιόν για προστασία από ενεργειακή κρίση και τιμές

Η Κομισιόν παρουσίασε το «AccelerateEU» με άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω ενεργειακής κρίσης, στοχεύοντας στην ελάφρυνση από ακριβή ενέργεια και επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.
Ρούμεν Ράντεφ πρόεδρος Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ ΝΑΤΟ συνομίλησε με τον Ράντεφ μετά την εκλογική νίκη του

Ο Μαρκ Ρούτε συνεχάρη τον Ρούμεν Ράντεφ για τη νίκη του στις εκλογές, εκφράζοντας προσδοκίες για συνεργασία. Φον ντερ Λάιεν και Κόστα συνεχάρησαν επίσης τον νικητή, ενώ η «Προοδευτική Βουλγαρία» πέτυχε ξεκάθαρη νίκη.
Άποψη Σερβίας από ψηλά
ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Νομοσχέδια στη Βουλή μόνο με συμμόρφωση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία

Η σερβική κυβέρνηση ζήτησε από κρατικούς φορείς να διαβουλεύονται με την ΕΕ πριν τη σύνταξη νομοσχεδίων, ώστε να διασφαλίζεται εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο και να μην κινδυνέψει η χρηματοδότηση της χώρας από τη Δύση.
Κώστας Αρβανίτης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρβανίτης: Να ενισχυθεί και να προστατευτεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Ο Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας απέναντι στις επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών με αφορμή την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ.
Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντογεώργης: Η δημοκρατία χρειάζεται ενότητα, όχι διχασμό

Ο Θ. Κοντογεώργης τόνισε στη "Political" τη σοβαρότητα της κυβέρνησης για διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ, διευκρινίζοντας πως η άρση ασυλίας δεν σημαίνει ενοχή. Ανακοίνωσε νομοθετική πρωτοβουλία για ταχεία διερεύνηση πολιτικών υποθέσεων.