ΓΔ: 2538.1 -1.93% Τζίρος: 266.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:06:40
Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν - Συνεδρίασε η Επιτροπή Κινδύνου

Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, συνεδρίασε σήμερα για την κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ανέμους κυρίως

Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου συνεδρίασε εκ νέου την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2026, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Παπαευσταθίου, με αντικείμενο τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων της Επιτροπής, σήμερα Κυριακή αναμένονται ιδιαίτερα ισχυρά φαινόμενα στη Θεσσαλία, κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας και στις Σποράδες, όπως και στις περιφερειακές ενότητες Πιερίας, Ημαθίας και στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Επιπλέον, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη, τη δυτική Στερεά, την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, ενώ στην Αττική τα έντονα φαινόμενα αναμένονται να ενταθούν προς το βράδυ.

Χιονοπτώσεις προβλέπονται σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Για τη Δευτέρα, τα ισχυρά φαινόμενα θα επικεντρωθούν στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ μέχρι τις πρωινές ώρες αναμένονται έντονες βροχές και καταιγίδες στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλους τους αρμόδιους φορείς, διασφαλίζοντας την απαραίτητη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φαινομένων.

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας «RED CODE» η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων), οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας της Δυτικής Ελλάδας, οι Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων, ειδικά σε σημεία όπου έχουν καταγραφεί σχετικά περιστατικά στο παρελθόν. Οι μετακινήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια των ισχυρών καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι οδηγοί υποχρεούνται να έχουν στο όχημά τους κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Δεν πρόκειται για τρομοκρατία, σύντομα απαντήσεις για την έκρηξη στον Κολωνό

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για την πρόσφατη έκρηξη στον Κολωνό, που τραυμάτισε αστυνομικούς και πολίτες, εστιάζουν στο ποινικό έγκλημα αντί για τρομοκρατία, σύμφωνα με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, που διαβεβαιώνει πως σύντομα θα υπάρξουν συλλήψεις.
Πλημμυρισμένος δρόμος νερού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησαν οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες σε Κρήτη και Εύβοια

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κατσαφάδος τόνισε στο ΑΝΤ1 την άμεση ανάγκη στήριξης των πολιτών σε Κρήτη και Εύβοια και την ταχεία αποκατάσταση ζημιών, με γρήγορες αποζημιώσεις εντός πέντε ημερών από τις αιτήσεις των δήμων.
Σταθμός Μετρό Νίκαια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νίκαια: Δωρεάν σεμινάρια για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων

Στις 19-20 Οκτωβρίου, στον Δήμο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, θα πραγματοποιηθεί διήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης πολιτών σε άμυνα, αυτοπροστασία και διαχείριση κρίσεων, με θεματικές για φυσικές καταστροφές και σύγχρονες απειλές.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαγόρευση μισθώσεων διαμερισμάτων με δεκάδες μετανάστες μαζί

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε στο σχέδιο της ΓΑΔΑ για το κέντρο της Αθήνας, τονίζοντας την ενίσχυση της αστυνόμευσης σε πλατείες όπου παρατηρείται μικροεγκληματικότητα από αλλοδαπούς.
Κεραυνός στη θάλασσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη σήμερα, 14 Οκτωβρίου

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία Κρήτης λόγω επιδείνωσης του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες.