ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Νέας Δημοκρατίας
Φώτο: Shutterstock

ΝΔ: Ο Καρασμάνης επιβεβαιώνει ευθύνες δεκαετιών για την κρίση στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Πηγές ΝΔ αναφέρουν ότι ο Γ. Καρασμάνης στην εξεταστική είπε πως τα μέτρα για τους βοσκοτόπους είχαν έγκριση Κομισιόν και ότι αν είχαν ολοκληρωθεί τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης το 2015 δεν θα υπήρχε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για διαχρονικούς χειρισμούς και παραλείψεις που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση του 

επιβεβαίωσε, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Καρασμάνης, κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο μάρτυρας επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του η ακολουθούμενη πολιτική είχε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρθηκαν, ο κ. Καρασμάνης υπογράμμισε πως «αν δεν λαμβάναμε τα μέτρα που λάβαμε, η κτηνοτροφία θα αφανιζόταν». Εξήγησε ότι υιοθετήθηκε το action plan της Κομισιόν, με στόχο την καταγραφή των επιλέξιμων βοσκοτόπων σε όλη την Ελλάδα έως τις 31/12/2024, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι η κατανομή των βοσκοτόπων γινόταν ανά 330 στρέμματα ανά κτηνοτρόφο, χωρίς μεταφορά από νησί σε νησί ή προς την ηπειρωτική χώρα. 

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2015, οι ενισχύσεις δίνονταν μόνο για βοσκότοπους που αξιοποιούνταν από τα ζώα του εκάστοτε κτηνοτρόφου. Η τεχνική λύση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Τόνισε επίσης ότι «αν τα Διαχειριστικά Σχέδια είχαν ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 και είχαν τηρηθεί οι δεσμεύσεις προς την ΕΕ, δεν θα υπήρχε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ». 

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο μάρτυρας υπενθύμισε ότι είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα στη Βουλή πως η μη ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης θα οδηγούσε σε απώλεια επιδοτήσεων και επιβολή προστίμων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Α. Παπανδρέου: Υπέρ συνταγματικών αλλαγών για ισχυρότερη δημοκρατία

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως το Σύνταγμα δεν ευθύνεται για τον διασυρμό της χώρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αυθαιρεσία και αδιαφάνεια. Τάχθηκε υπέρ συνταγματικών αλλαγών που ενισχύουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε το ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά αρνήθηκε τη λύση

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι εννέα από τις υποθέσεις βουλευτών της ΝΔ στον ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκαν στο αρχείο, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για τοξικότητα. Έκανε σαφές πως κανείς βουλευτής της ΝΔ δεν κατηγορείται για ίδιο όφελος.
Γυναίκα σε εκδήλωση ΝΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Συρεγγέλα: Στην Επιτροπή Δεοντολογίας κατά Κωνσταντοπούλου

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, κατέθεσε αναφορά κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Δεοντολογίας, καταγγέλλοντας ψευδείς ισχυρισμούς και προσωπικές επιθέσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας στη διάρκεια της Εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ελληνικό κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Στ. Κελέτσης ζητά απόρριψη της προανακριτικής ως αβάσιμης

Ο εισηγητής της ΝΔ, Σταύρος Κελέτσης, ζήτησε να απορριφθούν οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για προκαταρτική επιτροπή, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία κατά Λιβανού και Αραμπατζή για τις επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση ασυλίας για 13 βουλευτές της ΝΔ από την Ολομέλεια της Βουλής

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Βουλή η άρση ασυλίας και των 13 βουλευτών της ΝΔ σχετικά με επιδοτήσεις παραγωγών του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2021. Για την Κατερίνα Παπακώστα, 287 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και ένας κατά.