ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο

Θεμιστοκλέους: 5.000 μόνιμες και 3.000 θέσεις επικουρικών το 2026

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι η αναμονή στα επείγοντα μειώθηκε σε 4,5 ώρες με το «βραχιολάκι», προανήγγειλε 5.000 μόνιμες και 3.000 θέσεις επικουρικών το 2026 και αύξηση ραντεβού με γιατρούς.

Το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται στα δημόσια νοσοκομεία, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας και των υπηρεσιών υγείας, παρουσίασε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «KONTRA 24».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το τελευταίο έτος έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με έμφαση στην ενίσχυση του προσωπικού. Όπως τόνισε, οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν, προσφέροντας μια συνολικά βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ειδική αναφορά έκανε στη μείωση των χρόνων αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) μέσω της χρήσης του «βραχιολακίου». Όπως ανέφερε, η μέση αναμονή, που παλαιότερα ξεπερνούσε τις 9 ώρες, έχει πλέον περιοριστεί στις 4,5 ώρες, φέρνοντας την Ελλάδα στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι ανακαινίσεις υποδομών στα νοσοκομεία, με νέα τμήματα να παραδίδονται σταδιακά προς χρήση. Ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι οι παρεμβάσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με τους γιατρούς και τις διοικήσεις, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες κάθε μονάδας.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, ο υφυπουργός σημείωσε πως το σύστημα διαθέτει σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων στην ιστορία του, τόσο σε γιατρούς όσο και σε νοσηλευτές. 

Παρόλα αυτά, αναγνώρισε ότι παραμένει η πρόκληση της επάρκειας νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και σχετίζεται με τη χαμηλή προσέλκυση νέων στις νοσηλευτικές σχολές.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι το 2026 προβλέπεται η προκήρυξη 5.000 μόνιμων θέσεων και 3.000 θέσεων επικουρικού προσωπικού, με έμφαση στο νοσηλευτικό δυναμικό, αλλά και σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό.

Αναφερόμενος στη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε ραντεβού με γιατρούς, υπογράμμισε τη σημαντική αύξηση στον αριθμό των ραντεβού, από 320.000 τον πρώτο μήνα, σε 500.000 τον Δεκέμβριο.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ταχύτητα κλεισίματος ραντεβού με ειδικούς γιατρούς.

Τέλος, σχετικά με την πολιτική του δραστηριότητα, ο υφυπουργός επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική, περιοχή στην οποία ζει τα τελευταία 20 χρόνια. Τόνισε ότι η εμπειρία του στο υπουργείο Υγείας αποδεικνύει πως με σχέδιο και επιμονή μπορούν να επιτευχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

νοσοκομειακός διάδρομος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα ΕΚΑΠΥ εντάχθηκαν πλήρως τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Από 1η Ιουλίου 2026, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και το ΝΙΜΤΣ προμηθεύονται φάρμακα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της ΕΚΑΠΥ. Ήδη έχουν κατατεθεί πάνω από 100 παραγγελίες, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.
Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεμιστοκλέους: Ενίσχυση ΕΣΥ, χειρουργεία και γιατροί στο Καστελόριζο

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε για το ΕΣΥ, τη στελέχωση νοσοκομείων και το επεισόδιο στο Καστελόριζο, εξηγώντας ότι οι αγροτικοί γιατροί παραιτήθηκαν όταν δεν έγινε δεκτή η ταυτόχρονη άδειά τους και αντικαταστάθηκαν αμέσως.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ανησυχία για επιπτώσεις του καύσωνα στην υγεία και το περιβάλλον

Ο καύσωνας στη Γαλλία υποχωρεί, με ανησυχία για ενδεχόμενη επάνοδο. Αυξήθηκαν οι θάνατοι, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Οι αρχές τονίζουν τις σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον λόγω κλιματικής αλλαγής.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάτρα: Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας σε τρία νοσοκομεία και το ΚΥ Βορείου Τομέα

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επισκέφθηκε τρία νοσοκομεία και το Κέντρο Υγείας Πάτρας, επισημαίνοντας την ολοκλήρωση έργων και τη δέσμευση για άμεση επίλυση των προβλημάτων στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων.